ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση επιδότησης στο πετρέλαιο

μείωση-επιδότησης-στο-πετρέλαιο-343803

«Τσουρουφλίζει» τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας

«Φωτιά» στα μπατζάκια των αγροτών η μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες της Μαγνησίας «βρίσκονται» στα πανιά ήδη καθώς από 1η Οκτωβρίου θα κοστίζει ακριβότερα το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ετσι, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από τα 66 ευρώ ανά χίλια λίτρα, θα αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά χίλια λίτρα με αντίστοιχη επιβάρυνση στην τιμή με την οποία θα προμηθεύονται οι αγρότες το πετρέλαιο.

Χθες η Γενική Γραμματεία Εσόδων κοινοποίησε τη σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία «αναπροσαρμόζεται από 1/10/2015 ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε διακόσια (200) ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ με την παράγραφο 2, καταργείται από 1/10/2016 ο ως άνω οριζόμενος συντελεστής ΕΦΚ και η διαδικασία επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία».

Θηλιά για το κόστος παραγωγής

Η μείωση της επιδότησης για το αγροτικό πετρέλαιο, όπως εκτιμάται, θα προκαλέσει ακόμη ένα καίριο χτύπημα στον αγροτικό κόσμο καθώς αυτό που καίει κυρίως την τσέπη των αγροτών αλλά και των κτηνοτρόφων, είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πετρέλαιο, ρεύμα, ενοίκια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι, ζωοτροφές, εργατικά αποτελούν μερικούς από τους βασικούς συντελεστές του κοστολογίου των καλλιεργειών που «ροκανίζουν» και έχουν συρρικνώνει σε εξευτελιστικά πλέον επίπεδα το αγροτικό εισόδημα.

«Οι αγρότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν άλλο στις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για το κόστος παραγωγής. Το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές του κοστολογίου «τρώνε» τα κέρδη μας. Φτάνει η περίοδος χάριτος, χρειάζεται πολιτική βούληση για να δοθούν λύσεις και να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας. Αν σκύψουν πραγματικά στα προβλήματά μας και προχωρήσουν σε λύσεις που αφορούν και τη μείωση του κόστους παραγωγής θα δοθεί έναυσμα στους αγρότες να παράξουν περισσότερο αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, αφού θα κινηθεί η μεταποίηση, η απασχόληση και θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νικ. Καννάβας αγρότης της περιοχής του Πηλίου. Η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου αναμένεται να ανάψει νέες φωτιές τις επόμενες μέρες στον αγροτικό κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου