ΤΟΠΙΚΑ

Πολυεθνικές και κινέζικα πνίγουν την αγορά

πολυεθνικές-και-κινέζικα-πνίγουν-την-851206

Χωρίς άδεια του Επιμελητηρίου λειτουργούν και τα 17 κινεζικά καταστήματα στο Βόλο με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την ίδια στιγμή ο κόσμος ζητάει μεγάλες εταιρείες ρούχων στην πόλη του. Καταστήματα πολυεθνικών ανοίγουν συνεχώς παίρνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της «πίτας» που ήδη είναι πολύ περιορισμένη και μικρή για τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις.
Αντέχει όμως η αγορά του Βόλου και άλλες πολυεθνικές εταιρείες; «Όχι» είναι η απάντηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αλέκου Μαγαλιού «όμως αν είναι όλα νόμιμα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Αν και η σημαντικότερη πληγή στην τοπική αγορά είναι τα κινέζικα καταστήματα, αυτή την στιγμή λειτουργούν στο Βόλο 17 στο σύνολο, το άνοιγμα όλο και περισσότερων πολυεθνικών εταιρειών με ενδύματα κυρίως είναι ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα στον εμπορικό κόσμο.

Λίγο καιρό πριν τα νερά της τοπικής αγοράς είχε ταρακουνήσει η έλευση του καταστήματος Zara για το οποίο μάλιστα υπήρξαν στην πορεία καταγγελίες για τους χώρους στάθμευσης στους δύο ορόφους του καταστήματος οι οποίοι και έμειναν αχρησιμοποίητοι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ακόμη μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που εμπορεύεται γυναικεία ενδύματα, παπούτσια και αξεσουάρ, σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο Βόλο.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλέκος Μαγαλιός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όχι η αγορά μας δεν αντέχει και άλλες πολυεθνικές. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εφόσον όλα είναι νόμιμα».

Πάντως ο κ. Μαγαλιός αναφέρει πως «η κρίση δεν είναι της αγοράς είναι του καταναλωτή. Οπότε αν υπάρχει στα μικρά μαγαζιά θα υπάρχει και στα μεγάλα» και πρόσθεσε πως η ιστορία έχει αποδείξει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας το παίρνουν στο τέλος οι μικρές επιχειρήσεις.

Τα κινέζικα καταστήματα
«Η μαύρη εργασία, το μαύρο χρήμα που βγάζουν αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει την κατάσταση να μην πηγαίνει άλλο. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, να κάνουμε κάτι. Εμείς περνάμε από χίλια κύματα για να ανοίξουμε ένα μαγαζί και αυτοί δεν είναι καν γραμμένοι στο Επιμελητήριο», λέει ο κ. Μαγαλιός.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου συνυπογράφει μάλιστα κοινό υπόμνημα 59 επιμελητηρίων, συλλόγων και φορέων για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης επέκτασης των κινέζικων καταστημάτων.

Μεταξύ άλλων προτείνεται να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι γνησιότητας, οι επιτροπές που αδειοδοτούν να βρίσκονται εντός των ορίων του ίδιου νομού, να επιβληθούν ανάλογοι δασμοί, να γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές σε όλα τα λειτουργούντα κινέζικα καταστήματα για το αν υπάρχει άδεια άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο νομό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου