ΤΟΠΙΚΑ

«Οδύσσεια» καθ’ οδόν για το σχολείο ~ Για μαθητές του Δ.Σ. Άνω Γατζέας

οδύσσεια-καθ-οδόν-για-το-σχολείο-γ-348028

Καλούνται να πάνε Γυμνάσιο στις Μηλιές, διανύοντας διπλάσια απόσταση σε σχέση με το Γυμνάσιο Λεχωνίων και αλλάζοντας δύο λεωφορεία

Το χτύπημα του πρώτου σχολικού κουδουνιού θα σηματοδοτήσει και την έναρξη ενός ολόκληρου… Γολγοθά για τους απόφοιτους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Νηλείας στην Ανω Γατζέα, που καλούνται να φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου Μηλεών. Καλούνται να διανύουν ολόκληρα χιλιόμετρα, αλλάζοντας δύο λεωφορεία της υπεραστικής συγκοινωνίας προκειμένου να πάνε σχολείο και να επιστρέψουν από αυτό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι γονείς των μαθητών ζητούν ελεύθερη επιλογή σχολικής μονάδας, υποστηρίζοντας ότι το Γυμνάσιο Λεχωνίων είναι πιο κοντά χιλιομετρικά στον τόπο κατοικίας των μαθητών. Το αίτημα όμως «σκοντάφτει» πάνω στο νόμο που θέλει τους μαθητές ενός Δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου να εγγράφονται στην πλησιέστερη σχολική μονάδα του ΟΤΑ στον οποίο υπάγονται αλλά και σε τοπικά… κριτήρια, που δεν ανάβουν πράσινο φως για να γίνουν οι απαιτούμενες μετεγγραφές μαθητών.

Το θέμα απασχολεί τους γονείς των μαθητών ήδη από το καλοκαίρι, μέχρι και σήμερα όμως λύση δεν έχει δοθεί.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Νηλείας στην Ανω Γατζέα, κ. Κατερίνα Τσάγκαρη, οι απόφοιτοι μαθητές του δημοτικού καλούνται από τη νέα σχολική χρονιά να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Γυμνάσιο Μηλεών, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι μαθητές προέρχονται από τον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, την Αγία Τριάδα, την Ανω και Κάτω Γατζέα και όπως επισημαίνει η κ. Τσάγκαρη, χιλιομετρικά συμφέρει η λύση του Γυμνασίου Ανω Λεχωνίων. Αφενός το Γυμνάσιο Ανω Λεχωνίων είναι πιο κοντά, αφετέρου οι μαθητές εξυπηρετούνται από ένα υπεραστικό λεωφορείο. Σε αντίθετη περίπτωση οι μαθητές θα αναγκάζονται να ξεκινούν από το σπίτι τους στις 7 το πρωί, να αλλάζουν δύο λεωφορεία υπεραστικής συγκοινωνίας προκειμένου να πάνε σχολείο και να επιστρέφουν μία ώρα μετά τη λήξη του προγράμματος μαθημάτων, καθώς το επόμενο δρομολόγιο των λεωφορείων είναι στις 3 το μεσημέρι. «Πέρα από την ταλαιπωρία των παιδιών, οι μαθητές δεν θα έχουν ούτε τη δυνατότητα για εξωσχολικές δραστηριότητες», ανέφερε η κ. Τσάγκαρη.

Οι γονείς ανέδειξαν το θέμα σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου το οποίο εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του στο αίτημα για ελεύθερη επιλογή Γυμνασίου στο οποίο θα φοιτήσουν οι μαθητές.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου, δεν έχει συνεδριάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα, το Γυμνάσιο Μηλεών φέρεται -σύμφωνα με την κ. Τσάγκαρη- να μην εγκρίνει τις μετεγγραφές των μαθητών. Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, βασίζεται σε νόμο που υπαγορεύει την κατανομή των μαθητών σε σχολική μονάδα του ίδιου δήμου και το Γυμνάσιο Λεχωνίων υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου.

«Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι ελεύθερη επιλογή του σχολείου στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά μας, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται», αναφέρει η κ. Τσάγκαρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου