ΤΟΠΙΚΑ

Ήπιος χειμώνας το 2016 αλλά ο Μάρτης “γδάρτης”

ήπιος-χειμώνας-το-2016-αλλά-ο-μάρτης-γδάρ-353484

Σύμφωνα με τα μερομήνια του Νικ. Βογιατζή, τα οποία βγάζει πιστά κάθε χρόνο

Πιστεύετε ότι όταν το γουρούνι, οι γίδες, τα μαρτίνια ή και τα πρόβατα της στάνης χοροπηδάνε, αυτό σημαίνει αλλαξοκαιριά, (συνήθως βροχή); Ακούτε με ενδιαφέρον τους καιροσκόπους, αυτούς τους ανθρώπους της υπαίθρου που διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού; Ο κ. Νικ. Βογιατζής, γιος του Γιώργου Βογιατζή που είχε μάθει το 1937 από τον τσοπάνο Τσιλοπάνο τα μυστικά της λαϊκής μετεωρολογίας, αφιέρωσε και φέτος πολλές ώρες παρακολούθησης του ουρανού πάνω από τον Αη Γιώργη Νηλείας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Από το 1981, βγάζω τα μερομήνια. Με πίεζε νωρίτερα ο πατέρας μου να μάθω αλλά τον έβλεπα να ξενυχτάει να παρακολουθεί τα σύννεφα και βαριόμουν. Βέβαια στο χωριό ανέμεναν πως και πως τα μερομήνια. Τα έγραφε ο πατέρας μου σε χαρτιά αντίγραφα και τα μοίραζε στην πλατεία του χωριού που τα ζητούσανε να ξέρουν τι καιρό θα κάνει. Κι άμα καμιά φορά, προέβλεπε χιόνι και δεν έπεφτε, μας κρεμούσαν κύκλα (χιονοπέδιλα) έξω από το σπίτι στην εξώπορτα. Ο πατέρας πότε τσατιζόταν πότε γελούσε αλλά συνέχιζε κι επέμενε να μάθω κι εγώ. Ενας φίλος του από τον Αγ. Λαυρέντιο, ο Ηρακλ. Βολιώτης, πρακτικός μετεωρολόγος κι εκείνος, είχε πέσει επίσης θύμα πειράγματος. Είχε αραδιάσει στην αστρέχα του σπιτιού του 12 συκόφυλλα να κοιτάνε όλα στην ανατολή στις 13 Αυγούστου, που αρχίζουν τα μερομήνια. Το πρωί της 14ης Αυγούστου, πήγαινε και παρατηρούσε σε ποια κατάσταση ήταν τα φύλλα, αν είχαν στεγνώσει, αν έστριψαν προς κάποια κατεύθυνση και τον βοηθούσαν αυτά να βγάζει τα μερομήνια. Κάποια πιτσιρίκια πήγαν το βράδυ και του άλλαξαν τη σειρά από τα φύλλα, το πρώτο το πήγαν έκτο και το ανάποδο, χωρίς να το αντιληφθεί. Το πρωί που τα είδε, εξεπλάγη και ήρθε τρέχοντας στον πατέρα μου. Γιώργη, τον ρώτησε είναι δυνατόν τον Γενάρη να έχουμε καύσωνα και να ρίξει τον Ιούνη χιόνια, προκαλώντας το γέλιο του πατέρα μου που τον παρότρυνε να μην πλησιάζουν τα πιτσιρίκια την αστρέχα για να μην αλλάζουν τη σειρά από τα φύλλα».

Ο κ. Βογιατζής με τη σύζυγό του, η οποία τον βοηθάει στις παρατηρήσεις, στο σπίτι τους στον Αη Γιώργη Νηλείας, εκεί όπου γράφονται τα μερομήνια

Επιτυχία 75%

Ανατρέχοντας απολογιστικά στις προβλέψεις που κάνει για τις τάσεις του καιρού, ο κ. Βογιατζής αναφέρει πως η επιτυχία του ανέρχεται περίπου σε 75%.

«Α, κοιτάξτε να δείτε, επειδή είναι μακροπρόθεσμες οι προβλέψεις τάσεων, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβολών. Το γράφω στα μερομήνια, ως υστερόγραφο όμως κάθε χρόνο: Από 23/11 έως 13 Απριλίου, εάν υπερισχύσουν οι βοριάδες, θα έχουμε περισσότερα χιόνια, εάν υπερισχύσουν οι νοτιάδες θα έχουμε περισσότερες βροχές και μπουρίνια».

Τα ημερομήνια (Μήνας + ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας + αλλαγή). Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Δηλαδή: η πρώτη μέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού.

«Εγώ κοιτάζω τα σύννεφα κάθε 48 λεπτά. Τόσο είναι μια μέρα. Μέχρι τη μία το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου, βλέπω τον καιρό του υπόλοιπου Αυγούστου. Μετά τη μία και μέχρι τη μία το μεσημέρι της 15/8 βλέπω τον καιρό του Σεπτέμβρη και στις 25 Αυγούστου έχω φτάσει να κοιτάζω τον επόμενο Αύγουστο, εν προκειμένου του 2016 δηλαδή κλείνω με 1-13 Αυγούστου 2016.

  • Οταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Οταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Οταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Οταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Οταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Υπάρχουν οκτώ σημεία στον ορίζοντα που παρακολουθώ τα σύννεφα, όχι τα αστέρια. Αμα παρατηρείς αστέρια, μόνο καρναβίτσες βγάζεις. Εγώ τα σύννεφα παρατηρώ. Τι σχήμα έχουν, τι χρώμα, τι μέγεθος, πόσο τρέχουν. Τα νυχτερινά σημάδια είναι πιο δύσκολα και βγαίνω στην άκρη του χωριού για να μην με μπερδεύουν τα φώτα στην παρατήρηση», καταλήγει και μας παρουσιάζει τα μερομήνια του 2015 – 2016.

  • Σεπτέμβριος 2015 (Πήλιο) 1-11 ζεστός καιρός αλλά και ίσως μπουρίνια και καταιγίδες (1, 5, 7, 11). Από 12 έως 20 ζεστός σχεδόν ηλιοφάνεια με λίγες βροχές (15). Από 21 έως 31 Νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες ή μπουρίνια (25,26,29)
  • Οκτώβριος (κρύος) Από 1-10 νεφελώδης αλλά και ίσως μπόρες. 10-20 κρύο και βροχές, ίσως στη Β. Ελλάδα και οι πρώτες νιφάδες. Από 20-31 (μετά 25-31) βροχές και χιόνια στις κορυφές των υψηλών βουνών. Βροχερός 20-25.
  • Νοέμβριος (κρύος) Από 1-12 κακοκαιρία με βροχές, κρύο, ίσως και χιόνια στα βουνά. Από 20-30 κρύο, κακοκαιρία, χιόνια στα ορεινά και αέρα.
  • Δεκέμβριος 2015 (κρύος) Από 1-5 βροχερός καιρός, 5-12 χιονιάς, 20-27 καλοσυνάτος, 28-31 κρύος, ίσως χιόνια.
  • Ιανουάριος 2016 (ζεστός) Από 1-10 βροχές και αέρας (νεφελώδης), 10-22 ίσως Αλκυονίδες αλλά ίσως χιόνια και 23-31 κακοκαιρία (28-31 χιόνια).
  • Φεβρουάριος 2016 Από 1-5 χιονιάς, 6-16 πιο ήπιος καιρός, 17-24 ίσως χιόνια, 25-29 βροχές και αέρας (27-29) χιόνια κακοκαιρία.
  • Μάρτιος 2016 (κρύος) Από 1-10 βροχές, καταιγίδες, μπουρίνια, χιόνια, από 12-20 νεφελώδης ίσως και χιόνια, 20-31 νεφελώδης με κρύο.
  • Απρίλιος (κρύος) Από 1-10 κακοκαιρία με βροχές, 10-20 νεφελώδης, 21-30 νεφελώδης αλλά με βροχές.
  • Μάιος (άστατος) Από 1-10 άστατος, 11 έως 20 άστατος με βροχές και μετά μέχρι 31 άστατος με μπουρίνια.
  • Ιούνιος (άστατος) 1-15 βροχές και 16-30 βροχές ίσως μπουρίνια.
  • Ιούλιος (άστατος) 1-15 νεφελώδης ίσως βροχές και μετά μέχρι τέλος ζεστός καιρός.
  • Αύγουστος 1-13 (ζεστός) Οταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου