ΤΟΠΙΚΑ

Δεν νοείται εξέλιξη χωρίς ισχυρά πτυχία

δεν-νοείται-εξέλιξη-χωρίς-ισχυρά-πτυχ-357069

Πρώτη επιλογή των Ελλήνων φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Μεγαλόνησο αποτελεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, λόγω της υψηλής ποιότητας σπουδών και διοικητικών υπηρεσιών που προσφέρονται, καθώς και της σύνδεσης όλων των προγραμμάτων με την αγορά εργασίας. Ο Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπογραμμίζει ότι «έχουμε διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και διοικητικούς με υψηλή τεχνογνωσία.

Οι υποδομές μας αποτελούν υπόδειγμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κατακτήσαμε στην Ευρώπη τα δύο πρώτα βραβεία τεχνολογίας στην Ιατρική Σχολή». Παράλληλα είναι το μόνο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη που διαθέτει στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, τον καθηγητή Huber.

Οι σημαντικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε διεθνές επίπεδο, αποδεικνύουν ότι αποτελεί ένα Πανεπιστήμιο αξιών και μετρήσιμης πλέον αριστείας και πρωτοπορίας. «Οι σπουδές μας συνδέονται με την αριστεία σε όλα τα επίπεδα της πανεπιστημιακής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσής μας με την αγορά εργασίας» όπως επισημαίνει ο Πρύτανης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «χωρίς την απόκτηση αξιόπιστων και ισχυρών πτυχίων αλλά και μεταπτυχιακών τίτλων, δεν νοείται επαγγελματική εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

-Η κρίση ή η αναζήτηση νέων ευκαιριών ωθεί αρκετούς νέους από την περιοχή μας και την Ελλάδα, γενικότερα, στην Κύπρο για σπουδές; Νέα τάση ή ανάγκες των καιρών;

Η Κύπρος την τελευταία δεκαετία αποτελεί χώρα προορισμού για πανεπιστημιακές σπουδές. Η κυπριακή πολιτεία έχει θωρακίσει με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο τις πανεπιστημιακές σπουδές, πλαίσιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχές της συνθήκης της Bologna. Επιπλέον, τις δύο χώρες συνδέει η γλώσσα και τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την απόφαση για σπουδές στην Κύπρο. Πέραν τούτου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η πρώτη επιλογή των ελλαδιτών λόγω ακριβώς της υψηλής ποιότητας σπουδών ακαδημαϊκών και διοικητικών υπηρεσιών που προσφέρουμε και, συνάμα, της σύνδεσης όλων των προγραμμάτων μας με τη λεγόμενη αγορά εργασίας. Πραγματικά, έχουμε ως πανεπιστήμιο επιφέρει καινοτομικές δομές στην παραγωγή ποιότητας και αριστείας της γνώσης και, βέβαια, στη διασύνδεση των φοιτητών μας με την αγορά εργασίας, εμπεδώνοντας έτσι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό DNA.

-Οι Πανεπιστημιακές σπουδές μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο επαγγελματικής εξέλιξης τη σημερινή εποχή;

Χωρίς την απόκτηση αξιόπιστων και ισχυρών πτυχίων αλλά και μεταπτυχιακών τίτλων δεν νοείται επαγγελματική εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αλλωστε ζούμε στην «εποχή της γνώσης». Και «η γνώση είναι δύναμη», κατά τη φράση του Φράνσις Μπέικον, που μας βοηθά να εξέλθουμε από κάθε είδους μεσαίωνα.

-Σε ποια σημεία εστιάζονται οι βασικές διαφορές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γενικότερα, προπτυχιακή και μεταπτυχιακή;

Οι φοιτητές μας έχουν πολλά προνόμια και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για πολλούς λόγους. Πρώτα και κύρια δεν είμαστε ένα τοπικό Πανεπιστήμιο που εκ φύσεως έχει ένα περιορισμένο ορίζοντα δράσης. Ανήκουμε στον μεγαλύτερο οργανισμό Πανεπιστημίων του κόσμου, τη Laureate, η οποία έχει 80 διαπιστευμένα Πανεπιστήμια σε 250 πανεπιστημιουπόλεις σε 29 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Εχει 70.000 προσωπικό, 1.000.000 φοιτητές παγκοσμίως και 20 κέντρα αριστείας. Πρόδηλα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα η Laureate, έχοντας συνέργειες και συμπράξεις με τους μεγαλύτερους οργανισμούς και επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου, παρέχει τη δυνατότητα εμπειρίας στους φοιτητές μας σε αυτά τα περιβάλλοντα μέσω της θητείας των πρακτικών ασκήσεων, καθότι υπάρχει σύνδεση όλων των προγραμμάτων σπουδών μας με την «αγορά εργασίας».

-Ποιες προοπτικές καριέρας δημιουργούνται, κατά συνέπεια, για τους απόφοιτους;

Οι σπουδές μας συνδέονται με την αριστεία σε όλα τα επίπεδα της πανεπιστημιακής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσής μας με την αγορά εργασίας. Θα έλεγα λοιπόν πως το μέλλον είναι το παρόν του Πανεπιστημίου μας. Εχουμε διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και διοικητικούς με υψηλή τεχνογνωσία. Οι υποδομές μας αποτελούν υπόδειγμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κατακτήσαμε στην Ευρώπη τα δύο πρώτα βραβεία τεχνολογίας στην Ιατρική Σχολή. Είμαστε το μόνο Πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη που διαθέτει στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, τον καθηγητή Huber. Επιπλέον, υπόδειγμα λειτουργίας για έναν Πανεπιστημιακό οργανισμό, και όχι μόνο, αποτελεί και το εργασιακό μας περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο εν μέσω κρίσης έχει διακρίσεις. Για τούτο και η Microsoft επέλεξε εμάς απ` όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ως στρατηγικό εταίρο για την εγκαθίδρυση του μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα εκ των 100+ που διαθέτει η Microsoft παγκοσμίως. Αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει τεράστια οφέλη για τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό προσωπικό, τους επαγγελματίες της τεχνολογίας, του κλάδου της πληροφορικής, τους ερευνητές, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Εν ολίγοις, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο μέσω του Κέντρου Καινοτομίας Microsoft βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Και έτσι ανοίγονται προοπτικές για τους απόφοιτους, και όχι μόνο.

-Ποια είναι, εν κατακλείδι, η φιλοσοφία που υιοθετείτε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και ποιοι οι στόχοι, αντίστοιχα, που θέτετε για το μέλλον;

Η φιλοσοφία μας έτυχε μιας σημαντικής διεθνούς διάκρισης πρόσφατα από την QS TOP UNIVERSITIES. Είμαστε το πρώτο και μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο και την Ελλάδα που αξιολογήθηκε από την QS TOP UNIVERSITIES, αυτόν το διεθνή-ανεξάρτητο οργανισμό που αξιολογεί, ανάμεσα σ’ άλλα, τα κορυφαία και πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αξιολόγηση QS Rating TOP UNIVERSITIES βαθμολογεί ένα ίδρυμα επί 50 διαφορετικών δεικτών και, με βάση αυτή την αξιολόγηση, απονέμει στα Πανεπιστήμια από ένα μέχρι και πέντε αστέρια σε διάφορους τομείς. Η αξιολόγηση αυτή θέτει την Κύπρο για πρώτη φορά στο χάρτη του QS Stars University Ratings ενώ, ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται, λόγω ακριβώς της αριστείας του σε πολλούς τομείς, μαζί με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Αναμφίβολα, δεν αποτελεί μικρή υπόθεση να βλέπει κανείς στον τομέα, λόγου χάρη, της διδασκαλίας να έχει 5 αστέρια το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, όσα ακριβώς έχει λάβει και το Cambridge. Ο οργανισμός μας συγκρίνεται μόνο με τα μεγάλα, ιστορικά και κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Είμαστε κυριολεκτικά ένα Πανεπιστήμιο αξιών και μετρήσιμης πλέον αριστείας και πρωτοπορίας. Πρόκειται σαφώς για κατάκτηση που στοχεύουμε να έχει πολλαπλασιαστική εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτισμική ισχύ, την οποία ως τέτοια θέλουμε να εντείνουμε και διευρύνουμε προς όφελος των φοιτητών αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου