ΤΟΠΙΚΑ

Ανάδειξη του μνημειακού πλούτου

ανάδειξη-του-μνημειακού-πλούτου-357685

Δημιουργείται οδηγός για τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Μητρόπολης Δημητριάδος

Η ενίσχυση της επισκεψιμότητας των 200 περίπου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της περιοχής μας, εντάσσεται στις προτεραιότητες του φορέα της Μητρόπολης Δημητριάδος, που έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται σε πρώτη φάση οδηγός για τα μνημεία της Μακρινίτσας, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ απώτερος στόχος του Τομέα Ερευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, είναι να επεκταθεί σε όλα τα μνημεία της περιοχής μας, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο συγκεκριμένος οδηγός, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά και θα διανέμεται στους τουρίστες από διάφορα σημεία της πόλης και της περιοχής μας, τα οποία αποτελούν πύλη εισόδου, με τη συνδρομή των αντίστοιχων φορέων, της Μητρόπολης Δημητριάδος, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πρωταρχικό μέλημα του Τομέα αποτελεί η συστηματική καταγραφή και μελέτη των εκκλησιαστικών μνημείων και κειμηλίων (φορητές εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας) που βρίσκονται εντός των ορίων της Μητροπόλεως Δημητριάδος, με στόχο τη διάσωση, αλλά και την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αυτού υλικού ποικιλοτρόπως. «Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας, η οποία διαθέτει αξιόλογο αρχαιολογικό πλούτο από όλες τις περιόδους της χριστιανικής τέχνης, δηλαδή από τα παλαιοχριστιανικά μέχρι τα νεότερα χρόνια, ακόμη και τη σύγχρονη εποχή, αυτονόητα εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης και δραστηριοτήτων του τομέα μας», όπως αναφέρει η υπεύθυνη του συγκεκριμένου τομέα, Μαρία Νάνου, Θεολόγος – Ιστορικός Βυζαντινής τέχνης.

Οι οδηγοί θα δημιουργηθούν τμηματικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με αφετηρία τη Μακρινίτσα. Ο οδηγός που θα εκδοθεί για τη Μακρινίτσα, θα περιλαμβάνει τους ιστορικούς ναούς της περιοχής, ενώ με τη βοήθεια του χάρτη που θα υπάρχει ενσωματωμένος στον οδηγό και σε συνάρτηση με τις πληροφορίες που θα παρέχονται, θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε επισκέπτης, Ελληνας ή ξένος «να περιηγηθεί, να ξεναγηθεί στα βασικά μνημεία του χωριού, που είναι συνυφασμένα με την ιστορία του» υπογραμμίζει η κ. Νάνου.

Η σχετική πρόταση κατατίθεται σύντομα προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2016, ενώ όπως εξηγεί η υπεύθυνη του τομέα «είναι μέσα στις προτάσεις μας προς τη Μητρόπολη Δημητριάδος, προκειμένου να λάβει έγκριση κατ’ αρχήν από το Δ.Σ. της Ακαδημίας, για να υλοποιήσουμε στη συνέχεια, το συγκεκριμένο πρότζεκτ». Μακροπρόθεσμος στόχος και όραμα των υπευθύνων της Μητρόπολης Δημητριάδος είναι να επεκταθεί η ίδια πρωτοβουλία για όλα τα μνημεία της περιοχής μας, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Ουσιαστικός στόχος είναι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και επιμόρφωσης, παράλληλα, όσων δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια που θα απευθύνονται σε ιερείς και επιτρόπους ναών, τα οποία θα αφορούν τη συνολική διαχείριση του πολιτιστικού προϊόντος που συνιστά την Εκκλησιαστική τέχνη. Στο μεταξύ, υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ιστορία αιώνων

Τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της περιοχής μας, ανάγονται στην περίοδο της ύστερης αρχαιότητας και χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 7ο αι. Σημαντικοί παλαιοχριστιανικοί ναοί έχουν ανασκαφεί στις περιοχές της αρχαίας Δημητριάδας και των Φθιωτίδων Θηβών, καθιστώντας τους δύο αυτούς αρχαιολογικούς χώρους αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς. Ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών έχουν εντοπιστεί παράλληλα και στην περιοχή του Πηλίου και κυρίως στη δυτική πλευρά της χερσονήσου (Λεφόκαστρο, Χόρτο, Μηλίνα, Κόττες, Παλιό Τρίκερι).

Στο Πήλιο και τη Μαγνησία έχουν διασωθεί ευάριθμα αλλά σπουδαία βυζαντινά μνημεία που χρονολογούνται από το 12ο έως το 14ο αι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο ναός της Ανω Μονής Ξενιάς (11ος-12ος αι.), ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Τριάδας στη Σούρπη (12ος αι.), ο πρόσφατα αναστηλωμένος ναός του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια (τέλη 12ου ή α’ μισό 13ου αι.), το καθολικό του Αγίου Λαυρεντίου (μέσα 13ου αι.), ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επισκοπή Ανω Βόλου (13ος αι.).

Από την περίφημη μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως της Μακρινιτίσσης, την οποία ίδρυσε ο ισχυρός τοπικός άρχοντας Κωνσταντίνος Μαλιασηνός λίγο πριν το 1215, διατηρούνται εντοιχισμένα στο νεότερο ναό της Παναγίας στη Μακρινίτσα πολυάριθμα και αξιόλογα γλυπτά, ενώ στο εσωτερικό του ναού φυλάσσεται η περίφημη, μνημειακών διαστάσεων, γλυπτή εικόνα της ολόσωμης Παναγίας της Μακρινίτισσας, η οποία εικονίζεται με υψωμένα τα χέρια σε θέση δέησης και στο στήθος φέρει εντός κυκλικού μεταλλίου το μικρό Χριστό. Το σύνολο των διασωθέντων γλυπτών μαρτυρούν, με τον αριθμό και την ποιότητα της τέχνης τους, για τη λαμπρότητα του αρχικού βυζαντινού ναού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου