ΤΟΠΙΚΑ

Ιδρύονται 13 ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις

ιδρύονται-13-ασεπ-για-τις-προσλήψεις-851206

Απόλυτη συνέπεια στην «κόκκινη γραμμή» που χαράζει το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για την αξιοκρατία και το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, με το παρελθόν των «τακτοποιήσεων ημετέρων» και των ρουσφετιών -ακόμη και με κοινωνικά κριτήρια- ζήτησε από το σύνολο της κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες, δεν έλειψαν και οι φωνές που ζήτησαν εμμέσως ειδική μεταχείριση για τους δασοπυροσβέστες, αλλά και νέο ΑΣΕΠ.
Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με το οποίο όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και σε φορείς που εποπτεύονται από το Δημόσιο θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και “κόβονται τα περιθώρια μονιμοποιήσεων συμβασιούχων” προστέθηκε η σαφής σύσταση του πρωθυπουργού ότι κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ πρέπει εμπράκτως να σεβαστούν τα νέα δεδομένα γιατί έτσι θα κατανοήσει και ο πολίτης τις αναγκαίες αλλαγές.
Στη ρήση που πολλές φορές ακούστηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου “τελειώνει η εποχή των εξαιρέσεων” δεν έλειψαν οι προβληματισμοί για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι δασοπυροσβέστες. Ωστόσο, η απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών ήταν κατηγορηματική. “Αν γίνει έστω και μία εξαίρεση θα ανοίξει ο χορός των διεκδικήσεων και των αιτημάτων. Θα ήταν αυτοκτονία”.
Ανασχηματίζεται το ΑΣΕΠ
Το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την επικράτηση όρων διαφάνειας και αξιοκρατίας στο Δημόσιο είναι η διεξαγωγή και ο έλεγχος όλων των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ. “Σε αυτό πιστεύει και ο κόσμος”, ακούστηκε. Παίρνοντας, ωστόσο, το λόγο τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, όσο και ο υπ. Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησαν ότι το ΑΣΕΠ, ως θεσμός μπορεί να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στις προσλήψεις, αλλά το χαρακτήρισαν ένα “γερασμένο συμβούλιο επιλογής προσωπικού” σε επίπεδο δομής, αλλά και προσώπων.
Στην παρατήρηση των κυρίων Πάγκαλου και Βενιζέλου, υπήρξε η διαβεβαίωση από την πλευρά του Γιάννη Ραγκούση, ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο ένα νέο πλαίσιο δομής και λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Ατύπως μάλιστα φαίνεται να υπερισχύσει η άποψη ότι στην αναγκαία ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ για να αντιμετωπίσει όλο τον όγκο των προσλήψεων θα πρέπει να διαμορφωθούν 13 ΑΣΕΠ, κατά αντιστοιχία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Κατά τα λοιπά, όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συμφώνησαν στην εξίσωση των ανέργων και stagers στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% στη μοριοδότηση όσων απασχολούνταν στο Δημόσιο, καθώς και στην ενίσχυση των μορίων από τίτλους σπουδών, ειδικά για μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για μια εβδομάδα.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το νέο νομοσχέδιο για προσλήψεις στο δημόσιο μόνο μέσω ΑΣΕΠ και κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% της μοριοδότησης της εμπειρίας.
«Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνέχισης της τακτικής παραποίησης της πραγματικότητας και κραυγαλέας υποκρισίας, την οποία ακολουθούν πάντοτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας διαχρονικά ότι δεν αλλάζουν όποια λεοντή εκσυγχρονισμού και αν φορέσουν πρόσκαιρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Ειδικότερα για την κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% της μοριοδότησης της εμπειρίας, λέει ότι είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και αντισυνταγματική, ως αντίθετη προς την αρχή της ισότητας, αλλά και αντίθετη προς τις δεσμεύσεις της χώρας για την προσαρμογή της νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία περί συμβασιούχων.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δεν μπορεί να υπάρχει αξιοκρατία στη βαρβαρότητα της ανεργίας και στην αθλιότητα της προσωρινής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Τα περί αξιοκρατίας είναι εφεύρημα της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που κάτω από αυτή την ταμπέλα επιχειρεί να κρύψει την επιδίωξή της οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για σταθερή και μόνιμη εργασία με σύγχρονα δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό και ελεύθερο χρόνο. Να πειθαναγκαστούν μεταξύ ανεργίας και ελαστικής προσωρινής εργασίας».
Ο εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ ανέφερε: «Όσο αφήνουμε να επικρατεί η άποψη ότι η μοναδική προοπτική για τους νέους μας είναι η πρόσληψη στο Δημόσιο, θα είμαστε όλο και περισσότερο χαμένοι. Καμία πρόσληψη για μια 5ετία τουλάχιστον και κάλυψη των κενών θέσεων με μετατάξεις».
Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να απολύσει ουσιαστικά τους συμβασιούχους έργου και τους εργαζόμενους με stage και στη θέση τους να προσλάβει πολύ λιγότερους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μάλιστα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου