ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκες για τα επεισόδια

καταδίκες-για-τα-επεισόδια-361311

Για τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών και βιαιότητες στο γήπεδο

Βαριά καμπάνα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για τα επεισόδια στο φιλικό αγώνα της Νίκης Βόλου με την ΑΕΛ, το περασμένο Σάββατο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Το Δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις από τους κατηγορουμένους σε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών για βιαιοπραγίες στο γήπεδο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε αυτό του έντιμου πρότερου βίου. Στον τέταρτο κατηγορούμενο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών για τις ίδιες κατηγορίες αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Οι ποινές έχουν σε όλες τις περιπτώσεις αναστέλλουσα δύναμη επί τρία χρόνια και με το πέρας της δίκης οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία θα δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε χρηματική ποινή 300 ευρώ και παρεπόμενη η απαγόρευση παρακολούθησης αγώνα είτε της Νίκης Βόλου είτε της ΑΕΛ για τρία χρόνια.

Να επισημανθεί ότι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της πρόκλησης φθορών, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε από την εξέταση κανενός μάρτυρα ότι προκάλεσαν καταστροφές.

Το Αυτόφωρο ξεκίνησε στη 1.30 το μεσημέρι και η δίκη ολοκληρώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα. Συνολικά εξετάστηκαν τέσσερις αστυνομικοί ως μάρτυρες κατηγορίας και ένας μάρτυρας υπεράσπισης καθώς οι δικηγόροι εξαιρέθηκαν από την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων.

Συνήγοροι των κατηγορουμένων ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας καθώς και οι κ.κ. Γιώργος Ευθυμιάδης και Νικόλαος Αλεξίου.

Κατά την πρότασή της η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο με εξαίρεση της κατηγορίας της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς σε αθλητική εκδήλωση. Ειδικά για τις σωματικές βλάβες επισήμανε στο Δικαστήριο ότι αν και κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας – αστυνομικούς δεν κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τον τραυματισμό τους ή συναδέλφων τους, ωστόσο όλοι διαβεβαίωσαν ότι τους είδαν να πετούν πέτρες με βιαιότητα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν στο Δικαστήριο ότι πετούσαν πέτρες και απέδωσαν τη σύλληψή τους σε τυχαίο ή εσφαλμένο ή για λόγους που δεν γνωρίζουν περιστατικό. Παραδέχτηκαν ωστόσο ότι εισήλθαν στο γήπεδο είτε χωρίς εισιτήριο είτε χωρίς έλεγχο του εισιτηρίου που είχαν λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Η δίκη ξεκίνησε με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν από το Δικαστήριο να παραπεμφθεί η συζήτηση της υπόθεσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου λόγω αναρμοδιότητας του Μονομελούς, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Αλέκος Κούγιας με δήλωση διαμαρτυρήθηκε για «τον προκατειλημμένο τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος του Δικαστηρίου διερευνά την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ερωτήσεις που απεύθυνε δεν γινόταν με σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας αλλά για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στην προδικασία» και ότι «αυτό σε συνδυασμό με την απόρριψη του αιτήματος για συζήτηση της υπόθεσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και όχι το Μονομελές λόγω της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του, δημιουργούν επιφυλάξεις για την αμεροληψία με την οποία διεξάγεται η δίκη». Ωστόσο, ο ίδιος δεν ζήτησε εξαίρεση.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προσκόμισε φωτογραφίες στο Δικαστήριο, με τις οποίες ισχυρίστηκε ότι τα επεισόδια δεν προκλήθηκαν από τους οπαδούς τη ΑΕΛ αλλά από τους οπαδούς της Νίκης Βόλου, επιρρίπτοντας κατηγορίες στους αστυνομικούς ότι δεν προχώρησαν στη σύλληψη κανενός Βολιώτη.

Να επισημανθεί, πάντως, ότι συνολικά οι συλλήψεις ήταν πέντε εκ των οποίων, ο ένας ήταν ανήλικος Βολιώτης και γι’ αυτό αφέθηκε ελεύθερος με εντολή Εισαγγελέα και θα δικαστεί σε ρητή δικάσιμο.

Παρόντες στο Δικαστήριο ήταν οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους καθώς ο τέταρτος εκπροσωπούταν από το δικηγόρο του για λόγους υγείας. Ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων εκπροσωπούταν από δικηγόρο και δήλωσε στο Δικαστήριο απών αν και παρακολουθούσε τη δίκη με αποτέλεσμα να αντιδράσει το Μονομελές Πλημμελειοδικείο και να του ζητήσει να καθίσει στο εδώλιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου