ΤΟΠΙΚΑ

Δώρο ζωής σε 52χρονο νεφροπαθή

δώρο-ζωής-σε-52χρονο-νεφροπαθή-361587

Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση από 36χρονο δότη

Τρίτη πρόσκληση για μεταμόσχευση νεφρού και τυχερή η χθεσινή για τον 52χρονο Κ.Λ. από τη Σκιάθο, ο οποίος εδώ και δώδεκα χρόνια υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Η τύχη χαμογέλασε χθες για τον νεφροπαθή, ο οποίος βρισκόταν πρώτος στη λίστα των προς μεταμόσχευση νεφροπαθών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και μάλιστα πρώτος στην τριάδα των υποψηφίων ληπτών που καλούνται σε κάθε περίπτωση μεταμόσχευσης.

Ο 52χρονος είχε κληθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, ως δεύτερος ή τρίτος επιλαχών σε περίπτωση που δεν υπήρχε υψηλή συμβατότητα του πρώτου της τριάδας με τον δότη. Δύο φορές, είχε επιστρέψει άπραγος στο Βόλο αλλά συνέχισε να ελπίζει πως θα βρεθεί πιο ψηλά στη λίστα και πρώτος στην υποψήφια τριάδα.

Χθες, το όνειρό του για μια καλύτερη ζωή έγινε πραγματικότητα καθώς ειδοποιήθηκε για μεταμόσχευση στη Θεσσαλονίκη μετά τη γενναία απόφαση που πήρε η οικογένεια 36χρονου που ήταν εγκεφαλικά νεκρός να προχωρήσει σε δωρεά των οργάνων του.

Από τον πρώτο έλεγχο ιστοσυμβατότητας, προέκυψαν θετικά αποτελέσματα για τον 52χρονο ο οποίος μετέβη από το Βόλο στο Ιπποκράτειο και το βράδυ υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταμόσχευση που γίνεται σε νεφροπαθή του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας το 2015 από πτωματικό δότη καθώς είχε προηγηθεί η μεταμόσχευση σε 37χρονη στον Ευαγγελισμό, με την μετεγχειρητική πορεία της να εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014, είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών σε νεφροπαθείς της Μαγνησίας, από ζώντες δότες και συγκεκριμένα από πρόσωπα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου