ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν απλήρωτοι και σε επίσχεση οι γιατροί

παραμένουν-απλήρωτοι-και-σε-επίσχεση-363217

Δεν δόθηκε λύση στη σύσκεψη στην 5η ΥΠΕ για εφημερίες και υποστελέχωση

Κατανόηση όχι όμως και λύσεις βρήκαν στη σύσκεψη στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες από την αρχή της χρονιάς, ενώ καλούνται με μετακινήσεις να καλύπτουν και κενά σε Περιφερειακά Ιατρεία, δίχως να διασφαλίζεται ούτε η στέγασή τους σε ένα φιλικό περιβάλλον.

Στο γραφείο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νεστ. Αντωνίου βρέθηκαν εκπρόσωποι γιατρών από όλη τη Θεσσαλία, καθώς διαμαρτύρονται για τη μη αποπληρωμή των εφημεριών, κυρίως στα κέντρα Υγείας, αλλά και για τα εξοντωτικά ωράρια και τις συνεχόμενες εφημερίες που εργάζονται χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Λάμπρος Καραγιώργος έκανε στις δηλώσεις του λόγο για απλήρωτες εφημερίδες ήδη από τον Ιανουάριο, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και στα Κέντρα Υγείας, τονίζοντας ότι και τις εφημερίες δεν έχουν πληρωθεί, αλλά και αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και για 12 συνεχόμενες ημέρες, ενώ μετακινούνται σε Κέντρα χωρίς καμία πρόβλεψη για τη διαμονή τους αλλά και για την εξασφάλιση βασικών αναγκών. Ο κ. Καραγιώργος μάλιστα σημείωσε και πάλι ότι έχουν καταγγελθεί ακόμη και περιστατικά επιθέσεων σε βάρος των γιατρών.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου σημείωσε ότι χρειάστηκε να κινητοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία η απαραίτητη για τις πληρωμές υπηρεσία, με το χρονοδιάγραμμα να πηγαίνει ένα μήνα πίσω, αφού χρειάστηκε παράλληλα και αποστολή περισσότερων στοιχείων από τα Κέντρα Υγείας. «Πληρώνονται και δρομολογούνται εξελίξεις για τις πληρωμές τουλάχιστον για 22 από τα 30 και πλέον Κέντρα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικ. Χαυτούρας, ανέφερε μετά τη σύσκεψη στη Λάρισα, πως η συγκρατημένη θέση του Διοικητή κ. Αντωνίου για μια σειρά ζητημάτων και η μη επίλυσή τους, οδηγούν τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, ενώ κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν καθώς και δεν πληρώνονται και καλούνται να προσφέρουν επιπλέον εργασία, δίχως αποζημίωση.

«Οι αποσπασμένοι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου, επίσης είναι απλήρωτοι και θα στείλουν εξώδικα ενώ δεν είναι δυνατόν να δεχτούν να εργαστούν σε συνθήκες όπως αυτές στην Αλόννησο. Εθεσα και το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου που είναι έντονο στην παιδιατρική και στην ΩΡΛ καθώς την Κυριακή για να γίνει εφημερία στην ΩΡΛ, ενεγράφη γιατρός από το Νοσοκομείο Λάρισας, ο οποίος πιθανότατα είχε κάποιο πρόβλημα και η εφημερία δεν μπορούσε να γίνει.

Ζήτησα από τον κ. Αντωνίου να δοθεί ρεαλιστική λύση και όχι με εφημερίες που …γίνονται και δεν γίνονται καθώς η κατάσταση είναι ήδη οριακή και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις με διεύρυνση του πανιατρικού μετώπου καθώς θεωρούμε ότι είναι ανήθικο οι συνάδελφοι των Κέντρων Υγείας, επειδή δεν έχουν ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση, να μένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουν κάνει από την αρχή του έτους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου