ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενικές αυξήσεις στη Νέα Ιωνία

μηδενικές-αυξήσεις-στη-νέα-ιωνία-851206

Με το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Γιάννη Καουνά να διαχωρίζει τη θέση του αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής για μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2010 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δημοτικού συμβουλίου η πρόταση της δημοτικής αρχής.

«Δεν βλέπω επενδύσεις στην καθαριότητα, δεν υπάρχει πουθενά ένα τέτοιο ποσό» τόνισε ο κ. Μολοχίδης, παίρνοντας πρώτος το λόγο και πρότεινε τη μείωση των τελών «από τη στιγμή που τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα και ο προϋπολογισμός πλασματικός».

Ο αρμόδιος για τον τομέα της καθαριότητας Στέλιος Λημνιός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει υπέρβαση ή καν ισοφάριση των προβλεπομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί της Διεύθυνσης Καθαριότητας να έχουν χτυπήσει κόκκινο από τώρα.

Το θέμα θέλησε να ξεκαθαρίσει ο διευθυντής Οικονομικών του δήμου, κ. Γεωργάκος, αναφέροντας πως ο δήμος έχει 2.643.000 έσοδα έναντι 2.571.000 έξοδα, άρα ζημιά στα ανταποδοτικά της τάξης των 71.000 ευρώ καθώς και το 2009 ήταν μηδενική.

Αμέσως το λόγο πήρε ο κ. Καουνάς, ο οποίος διαφοροποιήθηκε για ακόμα μια φορά από την παράταξή του και καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας. «Επειδή είχα πει εξαρχής ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι να πάμε στο ΦΟΔΣΑ, αλλά επικράτησε άλλη άποψη με αποτέλεσμα να πρέπει να δώσουμε εκεί και 150.000 ευρώ, δεν μπορώ να ψηφίσω την πρόταση της δημοτικής αρχής», τόνισε ο κ. Καουνάς.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλλής υποστήριξε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες δεν είναι σωστά οργανωμένες, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν πολλά έσοδα, ενώ αναφέρθηκε και στην πληρωμή από πολύτεκνες οικογένειες με μειωμένα τέλη.

Με τον κ. Μπαλλή συμφώνησε και ο κ. Χαλέβας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καθαρή εικόνα. Πολλά τα προβλήματα και σοβαρά με σοβαρότερο το λανθασμένο υπολογισμό όσον αφορά στις πληρωμές από τους ιδιοκτήτες. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουμε καταγράψει. Πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή ακινήτων, έστω και με αυτό το λανθασμένο τρόπο υπολογισμού».

Πάντως ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας ξεκαθάρισε πως για θέματα διαχείρισης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μπορούν να έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους, ενώ αστειεύτηκε λέγοντας πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούν ουσιαστικά να δοθεί μπόνους στους δημότες «σε μια χρονική στιγμή που οι δήμοι είναι καταχρεωμένοι. Ε, αυτό ούτε ποντιακό ανέκδοτο δεν το λες»!

Τελικά το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την μηδενική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2010. Αναλυτικά ισχύουν τα κάτωθι:
-Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία σε 1,86 ευρώ/τ.μ.
-Για τους στεγασμένους χώρους φιλανθρωπικών ή νοσηλευτικών ιδρυμάτων του δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές κλινικές σε 1,71 ευρώ/τ.μ.
-Για στεγασμένους χώρους με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. Και μέχρι εμβαδού 6.000 τ.μ. σε 5,13 ευρώ/τ.μ.
-Για στεγασμένους χώρους με εμβαδόν άνω τω 6.000 τ.μ. – Μεγάλες αποθήκες σε 3,08 ευρώ/τ.μ.
-Για μη στεγασμένους χώρους έως 1.000 τμ σε 1,11 ευρώ/τ.μ.
-Για μη στεγασμένους χώρους άνω των 6.000 τμ. Σε 0,33 ευρώ/τ.μ.
-Για στεγασμένους και μη χώρους επαγγελματικής χρήσης (καταστήματα γενικά) σε 4,08 ευρώ/τ.μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου