ΤΟΠΙΚΑ

«Πιάνο σόλο» στο Σινέ-Μεσόγειος

πιάνο-σόλο-στο-σινέ-μεσόγειος-851206

Η βραβευμένη ταινία του Ρικάρντο Μιλάνι «Πιάνο σόλο» (PIANO SOLO) θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 9.30 μμ στην αίθουσα του Αχίλλειου. Η προβολή του «Σινέ-Μεσόγειος» αυτής της εβδομάδας είναι συνώνυμη μιας έκθεσης που είχε προταθεί για τέσσερα βραβεία “David di Donatello” το 2008. Η ταινία, ιταλικής παραγωγής 2007, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρικάρντο Μιλάνι, το σενάριο υπογράφουν οι Ρικάρντο Μιλάνι Ιβάν Κοτρονέο, Κλαούντιο Πιερσάντι, Βάλτερ Βελτρόνι (βιβλίο). Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κιμ Ρόσι Στούαρτ, Μικέλε Πλασίντο, Τζασμίνε Τρίνκα, Πάολα Κορτελέσι.
Το πεπρωμένο του Λούκα τον περιμένει σ’ ένα δρόμο της Αφρικής. Μικρό παιδί βλέπει τη μητέρα του να πεθαίνει σε τροχαίο ατύχημα. Η ενοχή και η απώλεια στοιχειώνουν τον εύθραυστο μουσικό σ’ ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του. Η οικογένειά του διαλύεται μετά την τραγωδία. Ο Λούκα και η αδερφή του μεταφέρονται στην Ιταλία. Εκεί ο Λούκα αρχίζει τις μουσικές σπουδές του. Το θεϊκό του ταλέντο σύντομα τον κάνει πασίγνωστο. Γίνεται ένας από τους θρύλους της τζαζ. Η καριέρα του απογειώνεται. Η υπέροχη μουσική του λατρεύεται από το κοινό. Η τεράστια επιτυχία και η χαρά που παίρνει από την τέχνη του, μαζί με τον έρωτά του για μια όμορφη κοπέλα, τον κάνουν ευτυχισμένο. Όμως η ευάλωτη και εύθραυστη φύση του καλλιτέχνη δεν αντέχει για πολύ την πίεση των πραγμάτων. Κάτι σκοτεινό παραμονεύει σε μια γωνιά του μυαλού του και βασανίζει την ψυχή του…
Το έργο περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός από τους κορυφαίους μουσικούς της τζαζ, του Λούκα Φλόρες, έτσι όπως τη διηγείται στο βιβλίο του «Il Disco Del Mondo, vita breve di Luca Flores, musicista» (Ο Δίσκος του Κόσμου, σύντομη ζωή του Λούκα Φλόρες, μουσικού) ο συγγραφέας – πρώην δήμαρχος της Ρώμης και αρχηγός της ιταλικής Αριστεράς – Βάλτερ Βελτρόνι. Μουσική ιδιοφυία, ο Λούκα Φλόρες υπήρξε ένας εξαιρετικός Ιταλός καλλιτέχνης, που με το έργο του στιγμάτισε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ο ηθοποιός Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, που έχει συνεργαστεί με τον Βιμ Βέντερς («Πέρα από τα σύννεφα») και τον Ρομπέρτο Μπενίνι («Πινόκιο»), διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του, όπως φαίνεται και στη συγκεκριμένη ταινία, όπου δίνει μια ενστικτώδη ερμηνεία. Η ταινία μπορεί να ιδωθεί ως μια κατάθεση ψυχής ή φόρος τιμής στη μνήμη του Λούκα Φλόρες. Απευθύνεται κυρίως στους φίλους της μουσικής και ειδικότερα στους λάτρεις της τζαζ, οι οποίοι πραγματικά θα την απολαύσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου