ΤΟΠΙΚΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον αλκοολισμό

σοκάρουν-τα-στοιχεία-για-τον-αλκοολισ-851206

Το αλκοόλ μπορεί να χαρακτηριστεί το αγχολυτικό όλων των εποχών και κυρίως του 21ου αιώνα, μιας και σύμφωνα με γιατρούς πολλοί που καταλαμβάνονται από άγχος οδηγούνται στον αλκοολισμό με τραγικές συνέπειες, μιας και είναι η μόνη εξάρτηση που από τα στερητικά της συμπτώματα μπορεί να οδηγηθεί κανείς στο θάνατο. Εκείνο όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει σταδιακή αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ σε νέες ηλικίες, μιας και το 8,9% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών στο Βόλο πίνουν καθημερινά αλκοόλ έως και δύο ποτήρια!

Τουλάχιστον 10.000 είναι οι θάνατοι που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα και αφορούν σε περιστατικά που κατέληξαν μετά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν με το αλκοόλ και τους οδήγησαν σε κίρρωση του ήπατος ή σε καρκίνο.
Μέσα στους θανάτους υπολογίζονται και νεογέννητα τα οποία πέθαναν, μιας και η μητέρα τους ήταν αλκοολική και το πάθος της αυτό κατάστρεψε τον οργανισμό του βρέφους.
Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία και αφορά σε νέους ανθρώπους είναι πως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.
Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του 2ου ΙΕΚ Βόλου σε εφήβους του Βόλου, το 8,9% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών πίνουν καθημερινά αλκοόλ έως και δύο ποτήρια, ενώ το 6% των αγοριών και το 2,4% των κοριτσιών καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ επίσης σε καθημερινή βάση. Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται είναι πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το καθημερινό άγχος των παιδιών για να προλάβουν να τα βγάλουν πέρα με τα μαθήματα του σχολείου, των ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων και το αλκοόλ τούς κάνει να χαλαρώνουν και να ηρεμούν από την ένταση της ημέρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις γιατρούς του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, οι χρήστες που επισκέπτονται τον ΟΚΑΝΑ είναι ηλικίας από 23 μέχρι και 65 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό τους πριν καταφύγει στη χρήση δοκίμασε πρώτα αλκοόλ και τσιγάρο.
Παρ’ όλα αυτά ξεκαθαρίζεται πως όσοι πίνουν και καπνίζουν θα οδηγηθούν στην ηρωίνη και στα υπόλοιπα ναρκωτικά.
Στο μεταξύ το πρόβλημα του αλκοολισμού φαίνεται πως είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν, καθώς επίσημα στοιχεία που να αναφέρουν πόσοι είναι οι αλκοολικοί δεν έχει εκπονηθεί ποτέ, όπως και ποτέ δεν έχει γίνει επιδημιολογική μελέτη για το ίδιο θέμα.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ψυχιάτρους που ασχολούνται με το θέμα του αλκοολισμού, μόνο οι 4 στους 10 αλκοολικοί επιτυγχάνουν την πλήρη απεξάρτησή τους, η οποία κρατάει μια ολόκληρη ζωή.
Το θέμα όμως είναι πως το αλκοόλ είναι η μόνη εξάρτηση που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο από τα στερητικά σύνδρομα. Δηλαδή όταν ένας αλκοολικός ξεκινήσει την απεξάρτησή του, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει στερητικά σύνδρομα ή και ντελίριο, που εάν δεν προληφθεί από εξειδικευμένους ιατρούς, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Αυτό γίνεται μόνο από τον αλκοολισμό και όχι από τα στερητικά σύνδρομα της ηρωίνης ή του χασίς.
Οι αλκοολικοί που το τελευταίο διάστημα απευθύνονται σε ψυχιατρικές και νευρολογικές κλινικές, πρέπει να λάβουν φάρμακα και να παρακολουθούν ομαδικές και ατομικές ψυχοθεραπείες, ενώ οι γιατροί συστήνουν να μην πιούν ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μιας και μπορεί αυτή τους η κίνηση να τους οδηγήσει πάλι στον αλκοολισμό.
Το ζήτημα του αλκοολισμού είναι οξύ σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, γι’ αυτό και άλλωστε οι οργανώσεις μιλούν για ανώνυμους αλκοολικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου