ΤΟΠΙΚΑ

Εξι στους δέκα χωρίς γιατρό ~ Δείγμα από 180 τροφίμους Σπιτιών Γαλήνης

εξι-στους-δέκα-χωρίς-γιατρό-δείγμα-από-369933

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων – Πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις για απόρους

Σημαντικά στοιχεία για το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι σιτίζονται στα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος προέκυψαν μετά από σειρά εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά και απέδειξαν ότι οι έξι στους δέκα αδυνατούν να επισκεφτούν το γιατρό λόγω οικονομικής στενότητας. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων των δωρεάν εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 180 άπορους Βολιώτες, προκύπτει ότι το 25% αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι εξετάσεις περιελάμβαναν δωρεάν σπιρομέτρηση και καρδιογράφημα και πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συνεργασίας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των ΑΧΕΠΑΝΣ του Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κινητή μονάδα πραγματοποίησε επισκέψεις σε τρία σημεία της πόλης στο διάστημα Απρίλιος – Μάιος, ένα εκ των οποίων ήταν το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, ενώ τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η μελέτη του υλικού που συγκεντρώθηκε μέσω της παραπάνω εθελοντικής πρωτοβουλίας.

«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε καρδιολογικά και αναπνευστικά όλους τους ανθρώπους που σιτίζονται στα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, να τους προσφέρουμε δωρεάν εξέταση, σπιρομέτρηση και καρδιογράφημα, συγκεντρώνοντας παράλληλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της υγείας τους», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο ένας στους τέσσερις είχε παθολογικό καρδιογράφημα ή σπιρομέτρηση και στις περιπτώσεις αυτές δόθηκε «βεβαίωση, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τους συστήσαμε να απευθυνθούν σε γιατρούς της περιοχής μας» σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Πρόκειται, κατά συνέπεια, για μέλη της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι, ενώ οι μισοί περίπου ζουν μόνοι τους, δεν έχουν οικογένεια, είτε έχουν πεθάνει οι σύζυγοί τους είτε είναι διαζευγμένοι.

«Ενα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν περισσότερο ψυχολογική υποστήριξη παρά οικονομική. Οταν τους ρωτήσαμε τι θέλουν, ένας στους τέσσερις απάντησε ότι θα ήθελε κάποια οικονομική βοήθεια, ενώ ένας στους τρεις ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη».

Οι έξι στους δέκα περίπου δεν έχουν προσωπικό γιατρό και παρόλο που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, υπέρταση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.

Λόγω της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι προφανές ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο. Το δεύτερο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι οι περισσότεροι είναι καπνιστές, οι οποίοι λόγω κρίσης δεν κάνουν προσυμπτωματικές εξετάσεις, έχοντας επιπροσθέτως το βαρύ ψυχολογικό φορτίο της οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, υπάρχει η προοπτική να συνεχιστεί η ίδια πρωτοβουλία «αρκεί να υπάρχουν να είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Από την πλευρά μας, πάντως, έχουμε τη διάθεση να το επαναλάβουμε » υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης, εκφράζοντας στο σημείο αυτό «ευχαριστίες και στους ΑΧΟΠΕΠΑΣ που συντόνισαν την προσπάθεια, και ιδιαίτερα στο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για τη συνδρομή του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου