ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Συστάσεις προς τους καταναλωτές για ορθή χρήση του νερού

δευαμβ-συστάσεις-προς-τους-καταναλωτ-370142

Υστερα από τα προβλήματα υδροδότησης στον Αγιο Λαυρέντιο

Με αφορμή τα προβλήματα στην υδροδότηση του Αγίου Λαυρεντίου που αποδίδονται στην υπερκατανάλωση νερού σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση της παροχής των πηγών η ΔΕΥΑΜΒ προχωρεί σε συστάσεις στους καταναλωτές για την αναπλήρωση της στάθμης των δεξαμενών και την εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης.

Υποχρεωμένη να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δεξαμενών όσο η υπερκατανάλωση συνεχίζεται, η ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε μέτρα για την επανατροφοδοσία των δεξαμενών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου για λόγους τουριστικούς ή πολιτιστικών εκδηλώσεων, παρατηρείται αιφνίδια αύξηση του πληθυσμού και κατ’ επέκταση, αιφνίδια αύξηση της ζήτησης, απαιτείται η λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού και η αποφυγή οποιασδήποτε μορφής κατασπατάλησής του.

Ετσι η ΔΕΥΑΜΒ συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου για το σωστό προγραμματισμό του ποτίσματος αστικού πρασίνου και γηπέδων, αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη και τους τρόπους, εξοικονόμησης πόσιμου νερού.

Οπως επισημαίνεται, πρέπει να γίνει συνείδηση στους καταναλωτές ότι, η κατανάλωση του νερού θα πρέπει να κατευθύνεται και από τη δυνατότητα του υδροφορέα, αλλά και από τις πραγματικές του ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι, η απαραίτητη προσοχή στην κατανάλωση του νερού δεν πρέπει να λείπει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (Φθινόπωρο, Χειμώνα, Ανοιξη ή Καλοκαίρι), είτε ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες (βροχές, χιόνια ή ανομβρία), είτε όχι.

Στο παραπάνω πλαίσιο, όπως έχει επισημανθεί και παλαιότερα και με στόχο την εξοικονόμηση πόσιμου νερού, παρακαλούνται οι καταναλωτές να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση του και να μην χρησιμοποιούν λάστιχο για πλύσιμο αυλών, πεζοδρομίων, δρόμων και σοκακιών ή αυτοκινήτου ή για πότισμα κήπων.

Για τον καθαρισμό της αυλής ή του πεζοδρομίου ή του δρόμου ή του σοκακιού, να χρησιμοποιούν σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό. Επιπλέον παρακαλούνται να ελέγχουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές, να ελέγχουν για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας και να επιλέγουν «τηλέφωνο» ντουζιέρας με ρυθμιστή ροής.

Από τους καταναλωτές ζητείται ακόμη να μην αφήνουν τη βρύση ανοιχτή για οποιαδήποτε χρήση, να χρησιμοποιούν το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο, να συντηρούν κρύο νερό στο ψυγείο και να μην αφήνουν τη βρύση να τρέχει για ένα δροσερό ποτήρι νερό, να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στον κήπο η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό, να ποτίζουν (αυτόματο πότισμα) τον κήπο νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες, να επιλέγουν για τον κήπο φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, να πλένουν τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοικτή βρύση, να μην χρησιμοποιούν το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσουν τρόφιμα, να μην πετάνε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό στην αποχέτευση και να το χρησιμοποιούν για άλλο σκοπό όπως το πότισμα φυτών ή τον καθαρισμό εγκαταστάσεων κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου