ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν έλεγχοι σε κεντρικές θερμάνσεις

ξεκινούν-έλεγχοι-σε-κεντρικές-θερμάν-851206

«Πόλεμο» με μία ακόμη από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανοίγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Από την ερχόμενη εβδομάδα δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος ξεκινούν τη διενέργεια ελέγχων σε κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων.

Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση των κείμενων νομοθετικών διατάξεων για τη ρύθμιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης (σύστημα καυστήρα-λέβητα και καπνοδόχου) σε διάφορες κατηγορίες κτηρίων που λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ ή φυσικό αέριο.

Συμβουλευτικά πάντως θα δρουν τα κλιμάκια κατά τον έλεγχο εγκαταστάσεων θέρμανσης με φυσικό αέριο, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η γνωστή πια μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό της συμβολής πηγών στην ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου έδειξε ότι η καύση πετρελαίου, ιδίως στη θέρμανση, συμμετέχει στις παρατηρούμενες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στο Βόλο.
Συγκεκριμένα από τη μελέτη προέκυψε ότι η συμμετοχή της είναι 7,1% στο κέντρο, 4% στη Ν. Ιωνία και 16,4% στη Ν. Δημητριάδα.

Για τη μείωση των εκπομπών από τις κεντρικές θερμάνσεις, στις προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνονται ο έλεγχος της ρύθμισης-συντήρησης καυστήρων κεντρικής θέρμανσης και, δεύτερον, η προώθηση της χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου θα γίνουν δειγματοληπτικά και θα ξεκινήσουν πρώτα από δημόσια κτήρια του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Μέσα στο Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι στα κτήρια στέγασης των υπηρεσιών της Νομαρχίας, σε σχολικά κτήρια, στο νοσοκομείο, στα δημαρχεία, στο δικαστικό μέγαρο, σε αρτοποιεία και ξενοδοχεία.

Τον επόμενο μήνα, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε γραφεία, καταστήματα και πολυκατοικίες. Η υπηρεσία έχει συντάξει σχετικά έντυπα ανάλογα με την
ελεγχόμενη κάθε φορά δραστηριότητα.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις θέρμανσης που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, επειδή δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σχετικό νομικό πλαίσιο, τα κλιμάκια θα ελέγχουν, πρώτον, την ύπαρξη φύλλου ρύθμισης συντήρησης του συστήματος, δεύτερον, την περιεκτικότητα των καυσαερίων σε CΟ2 και θα δρουν συμβουλευτικά στις περιπτώσεις που η περιεκτικότητα αυτή υπερβαίνει το 10%, ζητώντας εκ νέου ρύθμιση του συστήματος.

Παράνομη καύση
Τηλεφωνική καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας δέχθηκε προχθές η Νομαρχία Μαγνησίας σχετικά με παράνομη καύση σε μονάδα στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος διενήργησε επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσε ότι στον αύλειο χώρο της επιχείρησης επεξεργασίας ξύλου, εντός της Α’ ΒΙΠΕ, μέσα σε πρόχειρη μεταλλική κατασκευή, γινόταν καύση πριονιδιών- ροκανιδιών.

Η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου ενημέρωνε χθες ότι η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και συναφείς εγκαταστάσεις, αλλά και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των ομοειδών επιχειρήσεων, δεν επιτρέπεται.
Η υπηρεσία θα εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος 3325/2005 για τη λειτουργία των βιομηχανιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου