ΤΟΠΙΚΑ

Οδοιπορικό στην Ελλάδα του Σαλέντο

οδοιπορικό-στην-ελλάδα-του-σαλέντο-851206

Tο βιβλίο της φιλολόγου – ερευνήτριας Φωτεινής Καϊμάκη “Η Ελλάδα του Σαλέντο” θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ.: 2421033250), παρουσιάζεται το βιβλίο της φιλολόγου – ερευνήτριας Φωτεινής Καϊμάκη “Η Ελλάδα του Σαλέντο”. Προλογίζει ο ιατρός Γιώργος Κωστόπουλος. Η εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Μια μοναδική έρευνα και ένα συγκλονιστικό ιστορικό οδοιπορικό στη χερσόνησο του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία. Οι πόλεις, τα μνημεία, η γλώσσα των Μεσσάπιων (Κρητών κατά τον Ηρόδοτο), η «Καππαδοκία» της Μασσάφρα και Μόττολα με τα φαράγγια και τις βραχώδεις εκκλησιές, οι καταπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες, οι κρύπτες , τα ελληνόφωνα χωριά, η γλώσσα, ο πολιτισμός τους, η αντοχή του βυζαντινού ορθόδοξου τυπικού στον πόλεμο της παπικής εκκλησίας και η Σαλεντινή γη με τις αιωνόβιες ελιές γλυπτά μνημεία της φύσης, απαρτίζουν το φωτογραφικό πανόραμα της Ελλάδας του Σαλέντο, που δημιούργησε η φιλόλογος-ερευνήτρια του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας Φωτεινή Καϊμάκη και μας προσφέρει με το βιβλίο της.
Δέκα πόλεις του αρχαίου λαού των Μεσσάπιων, που απ΄ τον Ηρόδοτο αντλούμε την πληροφορία πως ήταν Κρήτες, τα τείχη, οι τάφοι, τα υπολείμματα των οικισμών τους. Μία σπουδαία πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, ο Τάραντας με το εκπληκτικό μουσείο, ένα σπουδαίο λιμάνι, συγκοινωνιακός κόμβος της αρχαιότητας αλλά και των νεότερων χρόνων, το Brindisi, η πόλη της Εγνατίας και η Τραϊάνα οδός. Έπειτα το βυζαντινό Σαλέντο, 32 βυζαντινές πόλεις, εκκλησίες υπόσκαφες και επίγειες, κρύπτες με μοναδικές τοιχογραφίες, που οι περισσότερες χάνονται μέρα τη μέρα από την υγρασία και την εγκατάλειψη. Με αυτές τις προϋποθέσεις οι φωτογραφίες του βιβλίου αποτελούν ντοκουμέντα για τα επόμενα χρόνια.
Η Φωτεινή Καϊμάκη έχει καταγράψει την ιστορία και έχει φωτογραφήσει τις τοιχογραφίες στις βραχώδεις εκκλησίες στα φαράγγια της Massafra, Mottola, Grottaglie, τα βυζαντινά μοναστήρια της Καλλίπολης, του Ότραντο, του Galatone, τον Άγιο Στέφανο στο Vaste, τον Άγιο Λαυρέντιο στη Mesagne, την Παναγία των Αγγέλων στο Poggiardo,το Casaranello,την Αγία Μαρίνα στο Muro Laccese, τον San Salvatore και την ανώνυμη κρύπτη στη Sanarica, τις κρύπτες στο Uggiano La chiesa, Giurdignano, Cursi,San Cassiano,Supersano, Presicce, την κρύπτη του San Crossifisso στοUgento, την κρύπτη του San Antonio Abate στο Nardo, τις κρύπτες στο Rufano, στο Miggiano, στο Veglie, στο Patu,στο Borgagne, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο San Cesario di Lecce και το μοναστήρι της Santa Maria a Cerrate.
Και βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα είναι δοσμένη στη Grecia Salentina. Εννέα ελληνόφωνα χωριά τα διατρέχει 13 χρόνια, φωτογραφίζει τις εκκλησίες τους, τα σπίτια, τις αυλές, όπου διαμορφώθηκε η κοινωνική τους ζωή, τους ανθρώπους, καταγράφει τη γλώσσα τους το «γκρίκο», που μιλιέται 28 αιώνες αδιάσπαστα, τον λαϊκό βίο τους, τον ταραντισμό, τις ταραντάτες και την ταραντέλα, τα μεγαλιθικά ντόλμεν και τα μενίρ και τις μασσερίες, που μαρτυρούν την εποχή των αφεντάδων της Grecia Salentina. Και φυσικά τη θαυμάσια γκρεκάνικη ποίηση, ανώνυμη και επώνυμη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου