ΤΟΠΙΚΑ

Προϋπολογισμός ανάγκης και παροχών

προϋπολογισμός-ανάγκης-και-παροχών-851206

Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάταξη της οικονομίας, την αναδιανομή του πλούτου και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το προσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στη Βουλή, δύο την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και μία μία την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ για τον προϋπολογισμό του 2010 τόνισε ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς το αύριο και επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποστεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε θα υπαναχωρήσει από το στόχο της αναδιανομής του εισοδήματος.
«Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που αναγνώρισε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά» τόνισε.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υλοποιούνται στο έπακρο οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ: Ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, κλπ.
Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες με την ελληνική οικονομία να είναι σε ύφεση, το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στα 300 δισ. ευρώ, τις δαπάνες να έχουν εκτροχιαστεί και τα έσοδα να έχουν καταρρεύσει.
Tόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2010 θα κινηθεί στο -0,3%. Στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 9,4% επί του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία
του προϋπολογισμού
Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.510 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,5% του ΑΕΠ από το 21,4% του έτους 2009.
Tα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,65 δισ. ευρώ (αύξηση 7,2%) και θα ανέλθουν στα 54,225 δισ. ευρώ από 50,570 δισ. ευρώ το 2009.
H αύξηση θα προέλθει από τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το 2010 βασικές συνιστώσες της οποίας είναι:
* Η εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φυσικών προσώπων.
* Η φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων για προώθηση των επενδύσεων.
* Η φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (οφ σορ) εταιρίες φορολογικών παραδείσων.
* Η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
* Η έκτακτη αύξηση του συντελεστή του ΕΤΑΚ για το έτος 2009 ως κοινωνική συνεισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
* Η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις.
* Η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του 2008.

Αυξήσεις σε ποτά
και τσιγάρα

Προβλέπεται νέο πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας αλλά και αυξήσεις σε ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης όπως σε ποτά και τσιγάρα από τα οποία θα προέλθουν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% και να ανέλθουν στα 23,725 δισ. ευρώ από 21,785 δισ. ευρώ φέτος.
Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 3,5% και θα ανέλθουν σε 17,375 δισ. ευρώ από 16,790 δισ. ευρώ φέτος.
Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 82,1% και θα ανέλθουν στα 865 εκατ. ευρώ από 475 εκατ. ευρώ φέτος.
Ακόμη συμβολή στην ενίσχυση των εσόδων αυτών θα έχει η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο καθώς και η έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6% και να ανέλθουν στα 30,5 δισ. ευρώ από 28,785 δισ. ευρώ φέτος.

Επενδύσεις

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2010 καλείται να οδηγήσει τη χώρα, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2010 στην έξοδο από την κρίση, στο πλαίσιο μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Οι δαπάνες του προγράμματος προβλέπεται να φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το 2009). Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6.950 εκατ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ και σε 3.350 εκατ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα ενισχυθούν οι τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, των μεγάλων έργων υποδομών και τα έργα υποδομών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α βαθμού όλης της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου