ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή κρασιού: «Μαύρο χρήμα» καταγγέλλουν οι Δρόμοι Συνεργασίας

γιορτή-κρασιού-μαύρο-χρήμα-καταγγέ-375546

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί, λένε οι εφοριακοί που έκαναν δύο ελέγχους στις εκδηλώσεις

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε η γιορτή κρασιού στη Νέα Αγχίαλο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με μεγάλη επιτυχία όπως και κάθε χρόνο εδώ και 70 χρόνια καθώς αποτελεί έθιμο – θεσμό για την περιοχή. Η μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Βόλου «Δρόμοι Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης» κατήγγειλε χθες τη δημοτική αρχή Βόλου ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου κρυβόταν πίσω από τη διοργάνωση αν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε παράνομη την παραχώρηση του χώρου, αλλά και την Εφορία Βόλου, ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα!

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από εφοριακούς κύκλους, για την τήρηση της νομιμότητας διενεργήθηκαν όχι ένας αλλά δύο έλεγχοι τόσο κατά την έναρξή της όσο και κατά τη διάρκεια και μάλιστα διαφορετικές μέρες διαψεύδοντας τον ισχυρισμό ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με είσοδο που έγινε με αθεώρητα εισιτήρια.

Επίθεση από τους «Δρόμους Συνεργασίας»

Αναλυτικά με χθεσινή ανακοίνωση οι «Δρόμοι Συνεργασίας» υποστηρίζουν ότι πίσω από τη διοργάνωση ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου (ΑΝΕΒΟ), στην οποία καταλογίζουν απουσία σχεδιασμού λόγω ερασιτεχνικού τρόπου διοίκησης και διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα το μόνο που ξέρει ή θέλει να κάνει να είναι η εμποροπανήγυρη και η γιορτή κρασιού.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «θα περίμενε κανείς μια δημοτική αρχή να συμμορφωθεί! Η συγκεκριμένη όμως όχι. Και γιατί να το κάνει; Στον ένα χρόνο της Δημαρχίας Νέας Εποχής, η περιφρόνηση και το γράψιμο στα παλιά των υποδημάτων τους της νομιμότητας δεν είναι κάτι καινούριο. Οταν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί προκλητικά και ανεξήγητα (;) δεν επεμβαίνουν γιατί να συμμορφωθεί κάποιος; Δημοτική αρχή είμαι, ό,τι θέλω κάνω! Αυτή είναι η φιλοσοφία τους».

Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ. Βόλου οι «Δρόμοι Συνεργασίας» υποστηρίζουν ότι: «δεν θεώρησε εισιτήρια για την γιορτή κρασιού μετά από την απόφαση της Αποκεντρωμένης να κρίνει την διοργάνωση παράνομη με αυτούς τους όρους διεξαγωγής. Η γιορτή όμως έγινε κανονικά με αθεώρητα εισιτήρια. Τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ την πάταξη της φοροδιαφυγής κάτι που είναι και λαϊκή απαίτηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενώ δεν έδωσαν ουσιαστικά το πράσινο φως για την διεξαγωγή της γιορτής κρασιού, δεν φρόντισαν να ελέγξουν με επιτόπια κλιμάκια το τι ποσά και προς ποιους διακινήθηκαν. Πως πληρώθηκαν αυτά τα βαριά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου με τα γνωστά τεράστια κασέ; Σε είδος με ασκούς κρασιού;».

Κατά τους ίδιους, δεν είναι η πρώτη φορά που δεν γίνεται κρατικός έλεγχος σε συμβάντα που εμπλέκεται η ΑΝΕΒΟ και γι’ αυτό διερωτώνται: «Γιατί άραγε; Δεν ενδιαφέρει τους αρμόδιους; Ούτε και στο παζάρι έγιναν κάποιοι έλεγχοι. Προφανώς υψηλότατης επικινδυνότητας περίπτωση φοροδιαφυγής ήταν μόνο η εκδήλωση του αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων.

ΔΟΥ: Δύο έλεγχοι στη Γιορτή Κρασιού

Στην απόλυτη τήρηση της νομιμότητας αναφορικά με τη λειτουργία της Γιορτής Κρασιού, αναφέρονται υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Βόλου που έλεγξαν την εκδήλωση πριν την έναρξή της αλλά και στη διάρκειά της, πραγματοποιώντας σε ένα τριήμερο δύο ελέγχους σε διαφορετικές ημέρες, προκαλώντας μάλιστα τις διαμαρτυρίες καταστηματαρχών της γιορτής που έκαναν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο καθώς σε τριήμερη Γιορτή δεν είχαν συναντήσει στο παρελθόν διήμερους ελέγχους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από πολιτικό φορέα της περιοχής:

Α) Οι 4 Πολιτιστικοί Σύλλογοι που ήταν οι συνδιοργανωτές έλαβαν έγκαιρα άδεια για την εκδήλωση προκειμένου να εκδώσουν εισιτήρια με απαλλαγή ΦΠΑ όπως δικαιούνται για δύο φορές ετησίως σύμφωνα με την Π2859/2000 απόφαση του Υπ. Οικονομικών.

Β) Τα εισιτήρια οποιασδήποτε εκδήλωσης, βάσει νόμου πλέον δεν θεωρούνται.

Γ) Πραγματοποιήθηκαν δύο έλεγχοι από δύο διαφορετικά συνεργεία της Δ.Ο.Υ. Βόλου στις 14 και 15 Αυγούστου. Ελέγχθηκαν οι καταστηματάρχες, τα συμφωνητικά των καλλιτεχνών που είχαν κατατεθεί πριν την εκδήλωση από τους Συλλόγους και γενικά ελέγχθηκαν, όπως υποστηρίζουν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ., όλα τα στοιχεία και παραστατικά που ελέγχονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου