ΤΟΠΙΚΑ

Οι προσλήψεις με ΑΣΕΠ

οι-προσλήψεις-με-ασεπ-851206

Με την κατάργηση των stage και με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων των συμβάσεων εργασίας με μόνιμες θέσεις αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ δίνεται, όπως είναι φυσικό, προτεραιότητα στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σχετική η επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη που ζητά να μην υπάρχει πριμοδότηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα. Ένα στοιχείο που η ίδια η πορεία του θεσμού, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει αποδείξει ότι είναι διαβλητή και πολύ δύσκολα ελέγξιμη από τις επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών που γίνονται στο στενό και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τα οποία εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι αποτελούν « βραχνά» για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, για λογαριασμό των οποίων έγινε η κάλυψη των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων. Και αυτό γιατί οι νεοπροσλαμβανόμενοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους είναι σε άλλη πόλη από αυτή που δήλωσαν και για την οποία μοριοδοτήθηκαν και αυτό από μόνο του δημιουργεί από την αρχή της πρόσληψής τους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετάταξή τους στον τόπο όπου διαμένει η οικογένειά τους .
Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και σε Δήμους της Μαγνησίας, όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων που προσλήφθηκαν σε δημοτικές υπηρεσίες και οι οποίες όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, μετά την κάλυψη των θέσεων, ο τόπος διαμονής τους ήταν σε άλλη πόλη ή σε άλλο Δήμο. Εκεί λοιπόν που οι προϊστάμενοι των δημοτικών υπηρεσιών περιμένουν πώς και πώς το νέο προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι αρχίζουν να επικαλούνται διάφορες προφάσεις προκειμένου να πετύχουν την πολυπόθητη μετάταξη στον τόπο μόνιμης κατοικίας των ίδιων και της οικογένειάς τους.
Από την άλλη είναι προφανές ότι το Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για να επιτελέσει το ρόλο του θα πρέπει να προχωρήσει και στην ενίσχυση του κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να είναι σε θέση να προχωρά στην έκδοση των αποτελεσμάτων μέσα σε εύθετο χρονικό διάστημα. Είναι φυσικό ότι ένας Δήμος, όταν προχωρά στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, δεν μπορεί να περιμένει δύο ή και περισσότερα χρόνια για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων. Αυτό, όπως είναι φυσικό, απαξιώνει το θεσμό και δημιουργεί αναπόφευκτα… μουρμούρες από εκείνους που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και που με αυτό το επιχείρημα προσπαθούν να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Δηλαδή και τις προσλήψεις να τις κάνουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και οι επιλογές να γίνουν από μία λίστα αρεστών και όχι αρίστων…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου