ΤΟΠΙΚΑ

«Τιμές Αντενάουερ» στην Ανγκελα Μέρκελ

τιμές-αντενάουερ-στην-ανγκελα-μέρκ-851206

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου η Ανγκελα Μέρκελ εκφώνησε εν μέσω χειροκροτημάτων την πρώτη ομιλία Γερμανού ηγέτη σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου μετά τον Κόνραντ Αντενάουερ. το 1957. Η κλιματική αλλαγή, η πτώση του κομμουνισμού και οι διατλαντικές σχέσεις στο επίκεντρο.
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέβηκε στο βήμα στο Καπιτώλιο εν μέσω επευφημιών, δίνοντας μία ζωντανή εικόνα της ζωής ως παιδί στην Ανατολική Γερμανία και δηλώνοντας συγκλονισμένη από την ευκαιρία να μιλήσει απευθείας στους πολιτικούς ηγέτες της Αμερικής.
«Ποτέ, ποτέ δεν θα ξεχάσω τη φιλία» της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στο Κογκρέσο μέσω διερμηνέα η Γερμανίδα καγκελάριος. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα το θεωρούσα αυτό εφικτό. Ήταν πέραν της φαντασίας μου ακόμη και να ταξιδέψω στις ΗΠΑ, πόσο μάλλον να σταθώ μπροστά σας μία ημέρα» δήλωσε.
Λίγο πριν από την 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους η Μέρκελ κάλεσε τον κόσμο «να ξεπεράσει τα τείχη του 21ου αιώνα» και στην προσπάθεια αυτή να συνάψει μία ισχυρή συμφωνία για να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τιμή στα θύματα
του Ολοκαυτώματος
Από το βήμα του Κογκρέσου η καγκελάριος της Γερμανίας απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Καταγγέλλοντας «μία ρήξη με τον πολιτισμό», η Μέρκελ μίλησε για τα έξι εκατομμύρια θύματα που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στη Γερμανία ανάμεσα στο 1933 και το 1945.

Η ίδια σημείωσε ότι η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου, που σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είναι επίσης η επέτειος της «Νύχτας των Κρυστάλλων» του 1938, κατά την διάρκεια της οποίας οι Ναζί επιτέθηκαν εναντίον Εβραίων.
Εκκληση για το κλίμα
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και παρότρυνε για την επίτευξη συμφωνίας στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο. «Χρειαζόμαστε συμφωνία σε ένα στόχο -η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου [μέχρι το τέλος του αιώνα]» δήλωσε.
Ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ
Η Μέρκελ δεσμεύθηκε ενώπιον του Κογκρέσου να παραμείνει η Γερμανία «ισχυρός και έμπιστος» εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επανέλαβε τη δέσμευσή της χώρας της για την εγκαθίδρυση ασφάλειας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας παράλληλα ότι μία πυρηνικό βόμβα στα χέρια του Ιράν δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή.
«Μία πυρηνική βόμβα στα χέρια του Ιρανού προέδρου, που αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, απειλεί το Ισραήλ, και αρνείται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος, δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο Λευκό Οίκο
με τον Ομπάμα
Πριν από την ιστορική ομιλία της στο Κογκρέσο η Ανγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή στο Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν με τον Μπαράκ Ομπάμα επί του συνόλου των διεθνών εξελίξεων με επίκεντρο το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή εν όψει της κρίσιμης συνόδου του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.
Η συνάντηση με τον Ομπάμα ήταν η πρώτη μετά την επανεκλογή της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο στην γερμανική καγκελαρία και ενώ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Γερμανία και η ίδια τάση αυξάνεται διαρκώς και στις ΗΠΑ.

«Η Γερμανία είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλα τα διεθνή θέματα. Εκτιμάμε τις θυσίες των Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος με την Ανγκελα Μέρκελ καθισμένη στο πλάι του στο Οβάλ Γραφείο.
Ως προς την πρόσκληση της Μέρκελ να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αυτή καταδεικνύει σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα τη στενή συμμαχία μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου