ΤΟΠΙΚΑ

Προσκύνημα στις Παναγίες της Μαγνησίας

προσκύνημα-στις-παναγίες-της-μαγνησί-378425

Κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης αποτελεί η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», όπου συμμετέχουν με κατάνυξη οι πιστοί από κάθε γωνιά της μητροπολιτικής περιφέρειας. Αφιερωμένα στην Παναγία είναι δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια της περιοχής, τα οποία πανηγυρίζουν, διαφυλάσσοντας έθιμα και παραδόσεις που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Το ευλαβικό προσκύνημα στις Παναγίες της Μαγνησίας φέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και γι’ αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγραφή πανηγυριών, ηθών, εθίμων που σχετίζονται με τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κατανυκτικό οδοιπορικό στην Μαγνησία περιλαμβάνει δεκάδες ναούς, Μονές και εξωκλήσια που πανηγυρίζουν σε κάθε γωνιά της περιοχής. Συγκεκριμένα πανηγυρίζουν: η Ανδρώα Ανω Ιερά Μονή Ξενιάς, ο Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλυκών, ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Λάμιας Διμηνίου, Ευξεινοπόλεως, Καλών Νερών, Καναλίων, Αετόλοφου Αγιάς, Μακρινίτσης, Πορταριάς, Μηλίνης, Ξυνόβρυσης, Πτελεού, Βελεστίνου, Ζωοδόχου Πηγής Μετοχίου Αργαλαστής, Εισοδίων Θεοτόκου Προμυρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρυμώνος, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξουριχτίου. Επίσης πανηγυρίζουν τα παρεκκλήσια ή εξωκλήσια του Λόφου Επισκοπής – Ανω Βόλου, Κεραμιδίου, Νεοχωρίου, Σκήτης Αγιάς, Μουρεσίου, Μελιβοίας Αγιάς, Πορταριάς, Πουρίου, Αμυγδαλής Αγιάς, Τσαγκαράδας, Τρικερίου, Ανατολής Αγιάς, Γλαφυρών, Σωτηρίτσας Αγιάς, Γαύριανης, Αγιου Γεωργίου Νηλείας, Αγίων Θεοδώρων Αλμυρού και Κατηχωρίου.

Προσκύνημα στη χάρη Της

Επίκεντρο του εορτασμού στην τοπική Εκκλησία είναι η Aνδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Ανω Ξενιάς, όπου συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί από όλη την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τον Πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής και την θεία λειτουργία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην Ανω Μονή Ξενιάς

Η καθιερωμένη λιτάνευση του Επιτάφιου που πραγματοποιήθηκε χθες, παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των διήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων στον Καθεδρικό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Νέα Ιωνία. Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ.

Η Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας

Επίκεντρο της μεγάλης γιορτής στο Δημοτική Ενότητα Αφετών είναι η Παναγία Καλογιάννη στο Νεοχώρι, όπου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

Στη Δημοτική Ενότητα Κάρλας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων, όπου τηρείται επί σειρά ετών η καθιερωμένη περιφορά του επιτάφιου της Παναγίας σε όλο το χωριό, τη συνοδεία ανδρών του στρατού, ενώ τον επιτάφιο στολίζουν σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού. Το παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται επί σειρά ετών και συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου πανηγυρίζει η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ξουρίχτι, που είναι η πολιούχος του χωριού. Την παραμονή γίνεται λιτάνευση της Εικόνας και εσπερινός και ανήμερα της γιορτής θεία λειτουργία. Το ίδιο βράδυ ακολουθεί πανηγύρι με ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού, σύμφωνα με το καθιερωμένο έθιμο που διατηρείται πάρα πολλά χρόνια.

Στο Δημοτική Ενότητα Πορταριάς πανηγυρίζει η Παναγία Πορταρέα και η Παναγία Παπαρήγα, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο εφημέριο, τον παπα – Ρήγα, ο οποίος πρωτολειτούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση την παραμονή της γιορτής, πραγματοποιείται ταυτόχρονη λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας με αφετηρία τους δύο ναούς και σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία της Πορταριάς, όπου θα τελεστεί αρτοκλασία.

Εξωτερική άποψη της Παναγίας Παπαρήγα στην Πορταριά

Στην Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας διοργανώνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα, στην πλατεία του χωριού. Το συγκεκριμένο διήμερο πανηγύρι, που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της περιοχής, συμπίπτει με τις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, γηγενείς και επισκέπτες θα γλεντήσουν με την ορχήστρα του Γιάννη Καλαή και σήμερα στην κεντρική πλατεία, στο μπαλκόνι του Πηλίου.

Εντυπωσιακό το τέμπλο της Παναγίας Πορταρέας

Στο Δημοτική Ενότητα Πτελεού πραγματοποιείται επί σειρά ετών το παραδοσιακό πανηγύρι στη Γαύριανη, μετά τη θεία λειτουργία που τελείται στην εκκλησία της Παναγίας. Στους πιστούς προσφέρεται το παραδοσιακό έδεσμα, γίδα με μανέστρα και ακολουθεί μουσική και χορός με ορχήστρα.
Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται, παράλληλα, επί σειρά ετών και στην Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού, την παραμονή και ανήμερα της γιορτής, με λαϊκά και παραδοσιακά ηχοχρώματα, καθώς επίσης και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Στα νησιά

Σε ό,τι αφορά τις Βόρειες Σποράδες και ειδικότερα τη Σκιάθο, στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου την παραμονή τελείται η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών και θεία λειτουργία ανήμερα της μεγάλης γιορτής. Πολλοί πιστοί συμμετέχουν, παράλληλα, στις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται με πνεύμα θρησκευτικής κατάνυξης στην Παναγία Καρδάση.

Στη γειτονική Σκόπελο υπάρχουν πέντε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά θα λειτουργήσουν η Παναγίτσα στα Καμπανέλια, η Παναγία Παπαμελετίου, ο ενοριακός ναός της Γλώσσας και η Αγία Μονή, Μετόχι της Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Ορους. Συνδεδεμένο με τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι, εξάλλου, το παραδοσιακό πανηγύρι που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Γλώσσας, με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Γλωσσωτών της νήσου Σκοπέλου, με έδρα το Βόλο.

Ζωντανά παραμένουν τα ήθη κι έθιμα στην Αλόννησο, όπου αναβιώνει επί σειρά ετών ο παραδοσιακός γάμος στο πλαίσιο της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν από κοινού στις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παλιά Χώρα Αλοννήσου, συνδυάζοντας τις καλοκαιρινές διακοπές με τη συμμετοχή στα πατροπαράδοτα έθιμα του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου