ΤΟΠΙΚΑ

«Τρεις Ιεράρχες» στην ψηφιακή εποχή

τρεις-ιεράρχες-στην-ψηφιακή-εποχή-378448

Σημαντικό κεφάλαιο δράσης ανοίγει για τον ιστορικό Σύλλογο «Τρεις Ιεράρχες» που προσανατολίζεται στη νέα ψηφιακή εποχή, προκειμένου να γίνει πράξη το πολυπόθητο άνοιγμα στο ευρύ κοινό και την κοινωνία του Βόλου. Ο Σύλλογος που συγκεντρώνει διαχρονικά στους κόλπους του την πνευματική ελίτ της περιοχής μας, 108 χρόνια μετά την ίδρυσή του, καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανοιχτεί στην κοινωνία του Βόλου και να γίνει ευρύτερα γνωστός στις σχολικές κοινότητες. Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, είναι ο Σύλλογος που αντιπροσωπεύει τη διαχρονική ιστορία του Βόλου, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους, αναπτύσσοντας πιο εξωστρεφείς δράσεις, προς την τοπική κοινωνία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη των προαναφερθέντων, είναι η συντήρηση και ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που κοσμεί τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου και περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, σπάνια χειρόγραφα, παλαίτυπα, το σύνολο των εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στο Βόλο, στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και δεκάδες εκδόσεις που απευθύνονται σε φιλίστορες, ερευνητές, ανθρώπους του πνεύματος, μαθητές, φοιτητές και φίλους του πολιτισμού γενικότερα.

Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου, Στάθης Γραμμένος, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη από το Γιάννη Πατρίκο, ανέλαβε να υλοποιήσει το μεγάλο στοίχημα, τη μετάβαση, δηλαδή, του Συλλόγου, στη νέα ψηφιακή εποχή, τη δημιουργία ιστοσελίδας και τη σύνδεση με το δίκτυο των Βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί η διαδικτυακή πρόσβαση στο πολύτιμο αρχειακό υλικό του Συλλόγου, το οποίο χρίζει προστασίας.

«Η θέση του προέδρου είναι ιδιαίτερα τιμητική για μένα, διότι οι «Τρεις Ιεράρχες» είναι η σύγχρονη ιστορία της πόλης του Βόλου. Είναι τιμή και ταυτόχρονα πρόκληση για μένα η συνέχιση της ιστορίας ενός και πλέον αιώνα» υπογραμμίζει ο κ. Γραμμένος. Προτεραιότητα αποτελεί για τον ίδιο η υλοποίηση ενός συνόλου δράσεων, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός ο Σύλλογος.

«Ο Βόλος που είχε αγκαλιάσει τους «Τρεις Ιεράρχες», έχει πλέον αποστασιοποιηθεί και είναι στοίχημα για μένα να υιοθετήσουμε πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του Συλλόγου, προκειμένου να μας γνωρίσει περισσότερο ο κόσμος και η νέα γενιά» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου.

«Οι προηγούμενες γενιές γνώριζαν το Σύλλογο και μελετούσαν στο αναγνωστήριο» του ιστορικού κτιρίου που δεσπόζει στη συμβολή των οδών Ογλ και Δημητριάδος, όπως υπογραμμίζουν μέλη του Συλλόγου. Το πλούσιο αρχειακό υλικό που διαθέτουν οι «Τρεις Ιεράρχες» έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις δεκάδων μαθητών αλλά και απόρων παιδιών, τα οποία διάβαζαν στο αναγνωστήριο του Συλλόγου κατά το παρελθόν και στόχος της νέας διοίκησης είναι το ιστορικό κτίριο να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς για την πόλη.

Δράσεις εξωστρέφειας

Στο κτίριο του Συλλόγου υπάρχει υπολογιστής και πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία ιστοσελίδας, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης στο δίκτυο των σχολικών βιβλιοθηκών, προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη η διαδικτυακή σύνδεση με όλες τις βιβλιοθήκες. Παράλληλος στόχος είναι η διαφύλαξη του ιστορικού αρχείου, το οποίο έχει άμεση ανάγκη από συντήρηση και ψηφιοποίηση.

Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου, μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, θα συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση του αρχειακού υλικού του Συλλόγου, το οποίο φέρει ανάγλυφα τα σημάδια φθοράς, από το άγγιγμα του χρόνου.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το αρχείο του Συλλόγου. Εάν γνώριζαν όλοι οι ερευνητές την ύπαρξη του συγκεκριμένου αρχείου, θα συνέτρεχαν στο Σύλλογο. Πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου αρχείου, το οποίο αντιπροσωπεύει τη νεώτερη ιστορία» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος.

Η ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα «προς την κοινωνία του αύριο αλλά και του σήμερα, γιατί τα πάντα είναι ψηφιοποιημένα. Καταβάλλαμε πολλές προσπάθειες αλλά δυστυχώς κρούαμε σε πόρτες που δεν άνοιγαν» αναφέρει στο σημείο αυτό ο επίτιμος πρόεδρος και «ψυχή» του Συλλόγου, Γιάννης Πατρίκος. Ο ίδιος υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο Σύλλογος λειτουργεί με ίδιους πόρους, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση και καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το έργο που ξεκίνησε το 1907.

Η αίθουσα του Συλλόγου διατίθεται παράλληλα ως χώρος εκδηλώσεων, σε Συλλόγους και φορείς και στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι να ζωντανέψει και πάλι.
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας είναι το άνοιγμα του Συλλόγου στις σχολικές κοινότητες, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμένος «στόχος μας είναι μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων μαθητείας, να γνωρίσουν το Σύλλογο τα σχολεία και να επισκεφτούν το χώρο μας. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ιδιαίτερα, μπορούν να έχουν επαφή με το αρχειακό υλικό του Συλλόγου και ταυτόχρονα θέλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία του Βόλου. Να μας επισκέπτονται οι Βολιώτες και να περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους».

Ελλειψη πόρων

Η περίοδος της κρίσης και της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, έχει ήδη αφήσει τα σημάδια της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια επιβίωσης του Συλλόγου και της κάλυψης των πάγιων αναγκών του. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα επιβίωσης και η εξασφάλιση πόρων είναι ένα βασικό ζήτημα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στο κτίριο και να καταστεί εφικτή η ψηφιοποίηση του αρχείου. Επικαλούμαστε τη βοήθεια του κόσμου, όσων μπορούν, στο μέτρο που είναι δυνατό, να συνεισφέρουν» επισημαίνει από την πλευρά του ο Γιάννης Γκλάβατος, έφορος στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Οι ανάγκες πολλές, με το Σύλλογο να τις καλύπτει, με δυσκολία, ομολογουμένως, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ίδιους πόρους. «Πρέπει να ψηφιοποιηθεί το αρχείο του Συλλόγου, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και πολλά χρήματα. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πόρους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς χρήματα, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος» υπογραμμίζει ο Αχιλλέας Γκλάβατος, βιβλιοθοικονόμος των «Τριών Ιεραρχών».

Στο μεταξύ, δεκάδες ερευνητές από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τον παραπάνω χώρο στη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να συγκεντρώσουν πολύτιμο πληροφοριακό υλικό, το οποίο είναι σε πολλές περιπτώσεις σπάνιο. Κοινό αίτημα των μελών του Συλλόγου, είναι, το κτίριο του Συλλόγου, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Βολιώτες κάθε ηλικίας και σημείο αναφοράς για τους μαθητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με πολύτιμες πληροφορίες.

Ιστορία ενός και πλέον αιώνα

Το έργο του Συλλόγου είναι πολύπλευρο και καλύπτει παράλληλα τον τομέα της Εξωτερικής Ιεραποστολής, σε δεκάδες σημεία του ορίζοντα, ενισχύοντας ιεραποστολικά κλιμάκια από τη νότια Αμερική, την Κεντρώα Αφρική, την Απω Ανατολή, τις Ινδίες, την Κορέα, την Φιλανδία και αλλού.

Ο Σύλλογος, που έχει διαφυλάξει με ιδιαίτερη φροντίδα το πολύτιμο αρχείο του
Ζωσιμά Εσφηγμενίτη, ιδρύθηκε «την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου του 1907 από τον αοίδιμο Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Ζάχο, ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Δημητριάδος, συγγραφέα θεολογικών και ιστορικών βιβλίων, με μια ομάδα από φιλομαθείς αστούς του Βόλου» όπως αναφέρει ο Γιάννης Πατρίκος, Επίτιμος πρόεδρος και «ψυχή» του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος των «Τριών Ιεραρχών» αποτελεί, έκτοτε, φωτεινό πνευματικό φάρο για την πόλη του Βόλου, δεδομένου ότι μετά το θάνατο του Ζωσιμά Εσφιγμενίτη το 1902 και μέχρι την ίδρυση του Συλλόγου στο 1907 «υπάρχει πνευματικό κενό» όπως σημειώνει ο κ. Πατρίκος.
Το πολύτιμο αρχείο του Ζωσιμά Εσφιγμενίτη αποτέλεσε τη βάση της τεράστιας βιβλιοθήκης των «Τριών Ιεραρχών» η οποία εμπλουτίστηκε σταδιακά από δωρεές και άλλων πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι «χάρισαν τις βιβλιοθήκες τους στο Σύλλογο, ο οποίος διαθέτει σήμερα γύρω στους 32.000 τόμους βιβλίων, αλλά ο μεγάλος θησαυρός είναι το αρχείο των εφημερίδων που έχουμε» επισημαίνει ο κ. Πατρίκος.

Στη διάρκεια των 108 χρόνων ζωής του ιστορικού Συλλόγου, άνθρωποι επιφανείς αγκάλιασαν, στήριξαν τους «Τρεις Ιεράρχες» και προσέφεραν πολλά είτε ως πρόεδροι, είτε μετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο, είτε ως μέλη. «Ανθρωποι που είχαν αγάπη για το Σύλλογο, πνευματικότητα και ενδιαφέρον να προσφέρουν ανιδιοτελώς υπηρεσία για το Σύλλογο, έχουν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις τους «Τρεις Ιεράρχες» και εξακολουθούν να τους στηρίζουν» υπογραμμίζει ο κ. Πατρίκος, επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου, τον οποίο διαδέχτηκε πρόσφατα ο Στάθης Γραμμένος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου