ΤΟΠΙΚΑ

Απλώς ακριβαίνει το λάδωμα

απλώς-ακριβαίνει-το-λάδωμα-851206

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικούμενης, όπου ενδημεί η κρατική διαφθορά, οι απανταχού πολιτικές ηγεσίες διακηρύσσουν με πάθος, είτε το πιστεύουν είτε όχι, ότι λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την «πάταξή» της.
Το συνηθέστερο είναι να γίνονται αυστηρότερες οι διαδικασίες και πολυπλοκότερα –άρα και με εμπλοκή περισσότερων φορέων και πρόσωπων- τα συστήματα της υποτιθέμενης αποτροπής της διαφθοράς.
Στην πράξη εκείνο που πράγματι συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι να ανεβαίνουν οι ταρίφες των διεφθαρμένων. Καθώς αποδίδουν στους εαυτούς τους ένα πρόσθετο… επίδομα κινδύνου.
Τα γράφω αυτά με αφορμή μηνύματα που μου έστειλαν αναγνώστες και με ενημερώνουν για διαφημίσεις συγκεκριμένων υπηρεσιών που έλαβαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Πρόκειται για διάφορα γραφεία που αναλαμβάνουν να διαγράψουν τα δυσμενή στοιχεία από τον περίφημο «Τειρεσία».
Από την έρευνα που έκανα, με αφορμή αυτά τα μηνύματα, προέκυψε ότι λειτουργούν κυκλώματα, με προσβάσεις, προφανώς, μεταξύ του προσωπικού της διατραπεζικής αυτής εταιρίας, των οποίων η ταρίφα, «για συνήθεις περιπτώσεις» φτάνει τις έξι χιλιάδες ευρώ. Ενώ σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις «δουλεύουν με ποσοστό».
Αυτό είναι το φυσικό αποτέλεσμα της μετατροπής του «Τειρεσία» σε ένα τυραννικό σύστημα, όπου καταγράφονται ως δυσμενή στοιχεία ακόμη και οι παραμικρότερες δυσκολίες ενός αγρότη ή ενός βιοτέχνη να πληρώσει στην ώρα τους όλες τις δόσεις των δανείων του. Να γεννά δηλαδή παράπλευρους μηχανισμούς. Οι οποίοι λειτουργούν με… μαύρο λάδι.
Είναι λοιπόν φυσικό να περιμένει με αγωνία ο κόσμος την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης κατά την οποία η αλλαγή αυτού του συστήματος θα ήταν από τα πρώτα μέτρα. Όχι για να λυθούν τα προβλήματα των κατ’ επάγγελμα «μπαταχτσήδων». Αυτοί… «ξέρουν από λάδι». Και από λάδωμα φυσικά. Αλλά για να ανασάνουν οι υπόλοιποι.
Την ώρα που η Ε.Ε. προβλέπει για την χώρα μας συνέχιση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας στο 10% για το επόμενο έτος, είναι κατεπείγον να δοθεί δυνατότητα επανεκκίνησης σε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που έχουν «κλειδωθεί» στα μπουντρούμια του «Τειρεσία».
Όπως είναι εξαιρετικά επείγον, για το πρόβλημα της ανεργίας να δουλέψουν πράγματι οι μηχανισμοί ελέγχου, για όσους απολύουν το προσωπικό τους, ώστε να διαπιστωθεί αν, παρανόμως, το αντικαθιστούν με ανασφάλιστους Ασιάτες και Αφρικανούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου