ΤΟΠΙΚΑ

Θορυβημένοι οι φορείς για τον Περιφερειακό

θορυβημένοι-οι-φορείς-για-τον-περιφερ-851206

Οπως τα άφησαν, έτσι τα βρήκαν… Καμία εξέλιξη δεν είχαν να καταγράψουν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Βόλου μεταξύ της χθεσινής και της προηγούμενης συνεδρίασης, πριν από το καλοκαίρι.

Στα «καινούργια» δεδομένα συγκαταλέγονται ο νέος Υφυπουργός Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτης, ο οποίος έχει επισκεφθεί στο παρελθόν το έργο και γνωρίζει την πορεία του, ο έκπτωτος ανάδοχος της εργολαβίας-σκούπα και η συναίνεση της ΑΓΕΤ για την άμεση προσωρινή σύνδεση του Περιφερειακού με τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Στα «ίδια», όλα τα υπόλοιπα. Για τις απαλλοτριώσεις από Γορίτσα μέχρι Αγριά δεν έχει κατατεθεί ούτε ευρώ, ο έκπτωτος ανάδοχος δεν έχει αντικατασταθεί, ενώ το τμήμα από Μπουρμπουλήθρα μέχρι τον κόμβο Λαρίσης παραμένει χωρίς μελέτη.

Όλοι στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να προσδιοριστεί άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό. «Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο υπουργός, που επισκέφθηκε τρεις φορές το έργο, δε θα αρνηθεί –όπως έκανε ο κ. Σουφλιάς εδώ και τέσσερα χρόνια- να κλείσει ένα ραντεβού», σχολίασε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι καμία απολύτως πρόοδος δεν υπήρξε στις εργασίες του Περιφερειακού από την τελευταία συνεδρίαση.

Η εργολαβία-σκούπα, μετά την έκπτωση του πρώτου αναδόχου της, έχει κολλήσει, αφού αντικαταστάτης της ακόμη δεν υπάρχει. Ο Περιφερειακός παραμένει με ανοιχτές τις «πληγές» της προηγούμενης εργολαβίας.

Ένα από τα θέματα που θα θέσει στη συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι να αντικατασταθεί άμεσα και με κάθε νόμιμο τρόπο ο ανάδοχος της «εργολαβίας σκούπα», προκειμένου οι εργασίες της να ολοκληρωθούν σύντομα.

«Γνώμη μας είναι να αντικατασταθεί ο ανάδοχος με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης και όχι με νέα δημοπρασία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν τέσσερις μήνες», ενημέρωσε ο κ. Παπατόλιας.

Πληροφορίες τις οποίες μετέφερε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκρ. Αναγνώστου είναι ότι οι υπόλοιποι, μετά τον έκπτωτο, εργολάβοι, οι οποίοι κλήθηκαν από το υπουργείο να αναλάβουν την εργολαβία-σκούπα, δεν δέχθηκαν.

Στο μέτωπο των απαλλοτριώσεων μπορεί η δικαστική απόφαση να εκδόθηκε πριν το καλοκαίρι, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κατατεθεί χρήματα για τις αποζημιώσεις των δικαιούχων.

Στις διαρκείς επικλήσεις της πρώην πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η κατάθεση δεν γίνονταν επειδή δεν είχε κοινοποιηθεί στο υπουργείο η δικαστική απόφαση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πήρε την πρωτοβουλία να την επιδώσει. Όμως ούτε αυτό στάθηκε ικανό για την αποπληρωμή των δικαιούχων. Δίχως την παρακατάθεση της αποζημίωσης των δικαιούχων στο Ταμείο Παρακαταθηκών, δεν μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος από Γορίτσα μέχρι παραλιακή Αγριάς και να αποκτήσει διέξοδο ο Περιφερειακός.

Στα νέα στοιχεία ο κ. Παπατόλιας πρόσθεσε τη μελέτη και τη συναίνεση της ΑΓΕΤ για την άμεση προσωρινή σύνδεση του Περιφερειακού με τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ώστε να εξυπηρετείται ο στόλος των φορτηγών της τσιμεντοβιομηχανίας.

Για τη διευκόλυνση του υπουργείου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας σε συνεργασία με το δήμο Αισωνίας έχουν προετοιμάσει τον τεχνικό φάκελο για την προκήρυξη μελέτης του τμήματος του Περιφερειακού, από την Μπουρμπουλήθρα μέχρι τον κόμβο Λαρίσης.

Η Επιτροπή ζητά επιπρόσθετα να προκηρυχθεί άμεσα η μελέτη του τμήματος Μπουρμπουλήθρα-Λαρίσης, ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

Ο δήμαρχος Αγριάς Θωμάς Παπαευθυμίου έθεσε το θέμα της ημιτελούς παράκαμψης της Αγριάς, αφού, όπως είπε, με βάση τις σημερινές εργολαβίες ο Περιφερειακός θα φτάσει περίπου μέχρι το γήπεδο της Αγριάς. Πρότεινε δε να απεμπλακεί η παράκαμψη των Λεχωνίων με πεδινή ή ορεινή χάραξη, στο πλαίσιο της εκπονούμενης μελέτης από Αγριά μέχρι Δέλτα Αφήσσου.
Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από τα μέλη της Επιτροπής και θα συμπεριληφθεί στο υπόμνημα της Επιτροπής προς τον κ. Μαγκριώτη.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι στην «εργολαβία σκούπα» πρέπει να συμπεριληφθούν πρόσθετες εργασίες που αφορούν την κατασκευή ηχοπετασμάτων, αφού κατά μήκος του Περιφερειακού υπάρχουν πολλά σημεία σε άμεση επαφή με το δρόμο.

Τέλος, επειδή η σύνταξη της μελέτης για το είδος των ηχοπετασμάτων προϋποθέτει μετρήσεις της έντασης του ήχου κατά μήκος του δρόμου, ο Νομάρχης δήλωσε ότι από κοινού με το Δήμο Βόλου θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις μετρήσεις, προκειμένου να διευκολύνουν το Υπουργείο στη σύνταξη της μελέτης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Παύλος Μαβίδης, ο αντιδήμαρχος Βόλου Γιάν. Στάμος, ο δήμαρχος Αγριάς Θωμάς Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θανάσης Σταυρίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου