ΤΟΠΙΚΑ

Πάγωσαν οι πωλήσεις ακινήτων

πάγωσαν-οι-πωλήσεις-ακινήτων-383838

Εντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κατασκευαστών και των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πώλησης ακινήτων, λόγω των capital controls και της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται. Βαρόμετρο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων θεωρείται, άλλωστε, κατά πολλούς, ο χώρος της οικοδομής και του real estate, ο οποίος επηρεάζεται άμεσα από το σύνολο των εξελίξεων που σημειώνονται στη χώρα.

Το «πάγωμα» στις αγορές ακινήτων είναι συνεπακόλουθο των προαναφερθέντων, ενώ σε ορισμένες, ελάχιστες μάλλον, περιπτώσεις, η αγορά γίνεται μέσω e-banking, με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό του αγοραστή, στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης των φοιτητικών διαμερισμάτων που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση, με τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προέρχονται κατά βάση από γειτονικές πόλεις, να αναζητούν την ιδανική και κυρίως, φθηνή λύση.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, βρίσκεται σε φάση αναμονής ο κλάδος της αγοράς και πώλησης ακινήτων, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, οι εξαιρέσεις στον κανόνα.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο της αγοράς διαμερισμάτων από Βολιώτες οι οποίοι έχουν καταθέσεις στην τράπεζα και επιθυμούν να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο τα χρήματά τους. Λόγω των capital controls, η αγορά γίνεται μέσω e-banking, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό είναι αποδεκτό από τους κατασκευαστές» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Νίκος Παπαγεωργίου, συνταξιούχος μηχανικός.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των αγοραστών στρέφεται κατά βάση σε ακίνητα της τάξης των 120.000 – 130.000 ευρώ κατά μέσο όρο και σε αρκετές περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με την προοπτική η καταβολή του αντίστοιχου ποσού να γίνει μέσω e-banking.

Η ψυχολογία των εν δυνάμει επενδυτών αλλά και των ιδιοκτητών έχει επηρεαστεί λόγω των capital controls, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων να αναμένουν την πολυπόθητη αναστροφή του κλίματος, που θα τους επιτρέψει να λάβουν τοις μετρητοίς το ποσό που αντιστοιχεί στην πώληση του ακινήτου που έχουν στην κατοχή τους.

Στο σημείο αυτό η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη μεσιτικού γραφείου, αναφέρει ότι έχουν ακυρωθεί αρκετές αγοραπωλησίες, διότι ορισμένοι ιδιοκτήτες επιθυμούν πληρωμή τοις μετρητοίς και όχι μέσω e-banking.

Ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων πάντα υπάρχει, ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Σκούρτη «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρατηρείται στασιμότητα, ανασφάλεια και διαπιστώνουμε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακυρώνουν τη διαδικασία πώλησης, διότι δεν επιθυμούν να λάβουν τα χρήματα μέσω Τραπέζης».

Παράλληλα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες εκδηλώνεται, όπως προαναφέρθηκε, έντονο ενδιαφέρον για την ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων, το οποίο έχει, ωστόσο, διερευνητικό χαρακτήρα προς το παρόν. Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από Θεσσαλικές, κατά βάση, πόλεις και ζητούν να ενοικιάσουν μικρά διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο και σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου