ΤΟΠΙΚΑ

Αναταραχή στη Δημοτική Εκπαίδευση

αναταραχή-στη-δημοτική-εκπαίδευση-383913

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στη δημοτική εκπαίδευση η πληροφόρηση ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την κατάργηση των κονδυλίων των ολοήμερων σχολείων με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων. Η αναμόρφωση του προγράμματος λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών θα προκαλέσει δραματική μείωση του αντικειμένου των δασκάλων ειδικοτήτων και οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα στις οικογένειες, που αδυνατούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την επόμενη μέρα και το κυριότερο να κάνουν φύλαξη λόγω εργασίας…

Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χθες να διαψεύσει τις πληροφορίες για την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, μετά την αναστάτωση στους δασκάλους ειδικοτήτων αλλά και στις εργαζόμενες οικογένειες. Στη Μαγνησία λειτουργούν τουλάχιστον σε 83 ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπαιδευτικούς κύκλους, το Σεπτέμβρη που τα δημοτικά σχολεία θα δηλώσουν τα κενά και θα ζητήσουν αναπληρωτές θα αλλάξουν ταυτοχρόνως και το πρόγραμμα λειτουργίας αν όντως το υπουργείο Παιδείας κάνει πράξη τη μετατροπή του προγράμματος των ολοήμερων.

Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε, ότι θα αλλάξουν οι ώρες εκπαίδευσης με τραγικές συνέπειες για την εργαζόμενη οικογένεια, ενώ οι δάσκαλοι ειδικοτήτων είτε θα αποσπαστούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες είτε θα δουν τις ώρες εργασίες τους να «περικόπτονται» δραματικά. Πέρυσι που κάποια σχολεία δεν λειτούργησαν για δύο μήνες στη Μαγνησία υπήρχε φοβερό κοινωνικό πρόβλημα, σχολιάστηκε χαρακτηριστικά.

Λόγω των αυξημένων αναγκών της εργαζόμενης οικογένειας τα δημοτικά σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν με ολοήμερο πρόγραμμα από το 2002, το οποίο επεκτάθηκε στο σύνολο σχεδόν των σχολείων. Σήμερα αριθμούν 83 σε ολόκληρο το Νομό καθώς η εργασία και των δύο συζύγων την τελευταία δεκαετία προκάλεσε καινούργιες ανάγκες.

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πάντως που ρωτήθηκε δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και σαφής εικόνα για τα κενά, καθώς τα σχολεία δηλώνουν τις ελλείψεις τους από 1ης Σεπτεμβρίου.

Κοινωνικό πρόβλημα

Πανελλαδικά εκτιμάται ότι η κατάργηση των ολοήμερων θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειες περίπου 340.000 μαθητών.

Ειδικότερα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ελλείψεων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα κινηθεί μεταξύ 24.000 με 26.000. Ωστόσο, προς το παρόν έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την κάλυψη μόλις 12.000 θέσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου