ΤΟΠΙΚΑ

Η πρώτη μόνιμη γιατρός

η-πρώτη-μόνιμη-γιατρός-384198

Μετά την παιδίατρο η οποία τοποθετήθηκε μόνιμα στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς πριν από ένα περίπου μήνα αλλά αποσπάστηκε για μικρό διάστημα στη Λαμία προκειμένου να καλύψει πιεστικότερες ανάγκες, χθες ανέλαβε υπηρεσία στο Νοσοκομείο Βόλου μια ακόμη μόνιμη γιατρός (επιμελήτρια Β’) ειδικότητας ιατρικής βιοπαθολογίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Μέχρι τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης στο Νοσοκομείο Βόλου και σε Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και του υπόλοιπου μόνιμου ιατρικού προσωπικού που έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον μετακίνησης.

Πρόκειται για επτά γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα σε άλλα Νοσοκομεία και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο κρίσεων του Νοσοκομείου Βόλου η αίτηση μετακίνησής τους στο Βόλο ώστε να υπηρετούν ως μόνιμο ιατρικό προσωπικό σε κάποια από τις κλινικές ή τα εργαστήρια του Νοσοκομείου Βόλου ή σε κάποιο από τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Συνολικά το Συμβούλιο Κρίσεων του Νοσοκομείου Βόλου έχει εγκρίνει την αποδοχή 17 μόνιμων γιατρών εκ των οποίων οι 8 υπηρετούν ήδη σε άλλες υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ και οι διαδικασίες μετάθεσης είναι ταχύτερες από εκείνες των προσλήψεων.

Σύμφωνα με τον πίνακα που έχει αποστείλει το Νοσοκομείο Βόλου στο Υπουργείο Υγείας και πιέζει για την επιτάχυνση των διαδικασιών, έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Κρίσεων ιατροί των ακόλουθων ειδικοτήτων:

  • Τρεις παιδίατροι εκ των οποίων ένας για το Νοσοκομείο Βόλου, ένας για το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και μία για το Κ.Υ. Ζαγοράς, η οποία όμως πριν τοποθετηθεί στο Κ.Υ. Ζαγοράς, μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας για ένα τρίμηνο.
  • Δύο χειρουργοί, δύο Ακτινοδιαγνώστες, ένας Αιματολόγος, ένας Βιοπαθολόγος, ένας Ενδοκρινολόγος, ένας Γαστρεντολόγος, ένας Ουρολόγος, ένας Παθολοαναγνοτόμος, ένας Παθολόγος και ένας Μαιευτήρας – Γυναικολόγος για το Νοσοκομείο Βόλου.
  • Ενας Γενικής Ιατρικής και ένας Παθολόγος στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Αίτημα για δέκα επιπλέον επικουρικούς

Στο μεταξύ, στην αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους επικουρικούς γιατρούς, προχωράει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου απαντώντας άμεσα και θετικά στην πρόσκληση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας για καταγραφή αναγκών επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

Ενισχυτικό του αιτήματος της Διοίκησης του Νοσοκομείου, είναι η διαβεβαίωση για εγγυημένη πληρωμή των επικουρικών από τα έσοδα του Νοσοκομείου αλλά και η ένταξη της Μαγνησίας με τέσσερις περιοχές (Ζαγορά, Αργαλαστή, Σκιάθος, Σκόπελος) στις προβληματικές και άγονες περιοχές με αυξημένα κίνητρα όπως διπλός υπολογισμός υπηρεσίας, συνυπηρέτηση, τριετής διάρκεια υπηρεσίας κ.α.

Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά πανελλαδικά σε ιατρικό προσωπικό καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είχε εγκαταλειφτεί και απαξιωθεί μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, το Υπουργείο εξετάζει τις δυνατότητες των Νοσοκομείων να καλύψουν από δικούς τους πόρους ορισμένες θέσεις ιατρών.

Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου ήταν θετική και κατατέθηκαν ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα τα αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού, για κάλυψη κατεπειγουσών υπηρεσιακών αναγκών και εφημεριών λόγω των κενών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτηθέντων Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ και της συνεχούς αυξανόμενης προσέλευσης στο νοσοκομείο των πολιτών περιοχής ευθύνης του.

Στον πίνακα που έστειλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ζητούνται δύο θέσεις παιδιάτρου, δύο θέσεις γαστρεντερολόγου και από μια θέση στις ακόλουθες ειδικότητες: Αιματολόγος, Ακτινολόγος, Δερματολόγος, Παθολόγος ογκολόγος ή παθολόγος για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, ένας ψυχίατρος κι ένας ΩΡΛ. Η επιλογή θα γίνει από την ενιαία λίστα των επικουρικών του Υπ. Υγείας η οποία αριθμεί 3.610 ιατρούς και προσεχώς θα περιλαμβάνει και τις προτιμήσεις τοποθέτησης.

Η τοποθέτηση επικουρικών γιατρών θα γίνεται σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας, που καθορίζεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής τους στον ηλεκτρονικό κατάλογο ανά ειδικότητα, που τηρείται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Στον κατάλογο οι γιατροί θα μπορούν να παραμείνουν επί πενταετία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου