ΤΟΠΙΚΑ

Ανασφάλιστοι το 60% των εμπόρων και επαγγελματιών στο Βόλο

ανασφάλιστοι-το-60-των-εμπόρων-και-επαγ-384980

Αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών έχει το 60% των εμπόρων και ελεύθερων γενικά επαγγελματιών, τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η δραματική πτώση του ημερήσιου τζίρου, που ξεκίνησε παράλληλα με την κρίση και εντείνεται την τελευταία κυρίως τετραετία, είναι ο βασικός λόγος που θα καθιστά πρακτικά δύσκολη έως αδύνατη, σε αρκετές περιπτώσεις, την κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεων δεκάδων επαγγελματιών.

«Υπάρχει κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας στην αγορά, το οποίο εντείνεται, λόγω της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ελεύθερη αγορά γενικότερα», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος. Ο ίδιος κάνει λόγο για «ένα κράτος απρόσωπο, το οποίο δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα και τα μέτρα που θεσπίζει, «πνίγουν» είτε άμεσα είτε έμμεσα την αγορά».

Το φαινόμενο της αδυναμίας κάλυψης του ασφαλιστικού φορέα, καθίσταται εντονότερο την τελευταία πενταετία, για τους εμπόρους, οι οποίοι κάνουν συχνά λόγο για «συνθήκες που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωσή τους».

Ανατρέχοντας στα πρόσφατα πολιτικοοικονομικά γεγονότα, τα οποία πολλαπλασίασαν τα ήδη πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος την τελευταία πενταετία, ο κ. Τσέλιος επισημαίνει ότι: «δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη στήριξη των 600.000 ελεύθερων επαγγελματιών».

Το σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των ανήλικων τέκνων. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσέλιος: «έχουμε προτείνει στους άνωθεν κρατούντες, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος επαγγελματίας δεν είναι πρακτικά σε θέση να καλύψει τον ασφαλιστικό του φορέα, η πολιτεία να επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την ασφάλεια των ανήλικων τέκνων, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, το κοινωνικό της πρόσωπο».

Κοινό αίτημα των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύνολό τους, είναι η θέσπιση μέτρων στήριξης από την πολιτεία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωσή τους.

«Το φαινόμενο της αδυναμίας κάλυψης του ασφαλιστικού φορέα είναι εντονότερο τα τέσσερα τελευταία χρόνια και είναι λογικό όταν υπάρχει σημαντική πτώση τζίρου και κατά συνέπεια εσόδων, να σημειώνεται αδυναμία πληρωμής στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα στις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Τα μέλη του εμπορικού κόσμου έχουν επιδοθεί κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να συνεχίσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, παρά την ανασφάλεια και γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί, ενώ διερωτώνται την ίδια στιγμή, τι μέλλει γενέσθαι το χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου