ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές σπουδάζουν σαν… τσιγγάνοι

φοιτητές-σπουδάζουν-σαν-τσιγγάνοι-851206

Σε χίλιες δυο μεριές διασκορπίζονται οι φοιτητές των περισσοτέρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιας και το κτηριολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα είναι οξύτατο, αν και στην ιδιοκτησία του έχει 34 οικόπεδα και κτίσματα! Οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων κάνουν μαθήματα στο ισόγειο ενός παλιού κτηρίου, που παλιά ήταν κέντρο διασκέδασης, ενώ άλλοι στριμώχνονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες, προσπαθώντας να γίνουν Πολιτικοί Μηχανικοί.

Μπορεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει διάρκεια ζωής μόλις 20 χρόνια και να είναι ένα από τα νεότερα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της έλλειψης κτηρίων είναι μεγάλο και μέχρι αυτή τη στιγμή άλυτο.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως το Ίδρυμα έχει στην ιδιοκτησία του 34 οικόπεδα και κτίσματα, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, μιας και μόνο για την ανέγερση ενός κτηρίου απαιτούνται περίπου 30-35 εκ. ευρώ!
Οι πρυτανικές αρχές στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν το πρόβλημα καταφεύγουν στη λύση της ενοικίασης κτηρίων, αν και στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου υπάρχουν κτήρια, τα οποία όμως έχουν καταληφθεί από διάφορους φορείς, όπως το κτήριο των Εγγείων Βελτιώσεων στην περιοχή των Παλιών που χρησιμοποιείται παρανόμως από δημόσιες υπηρεσίες.
Δεν είναι λίγα λοιπόν τα τμήματα του τοπικού ιδρύματος που έχουν τεράστιο πρόβλημα αιθουσών, μιας και ελάχιστα είναι αυτά που διαθέτουν κάποιο κτήριο για να στεγάσουν όλους τους φοιτητές τους.
Το πιο άστεγο τμήμα που εδρεύει στο Βόλο είναι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το κοινώς επονομαζόμενο ως τμήμα Δικτύων.
Οι φοιτητές του εν λόγω τμήματος κάνουν μάθημα στο κτήριο Δεληγεώργη στην οδό Γκλαβάνη, μαζί με φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων, σ’ ένα κτήριο στην αρχή της Ιάσονος, όπου υπάρχει πρόβλημα μετά την επιθυμία του ιδιοκτήτη για αύξηση του ενοικίου, ενώ πολλά μαθήματα γίνονται στο ισόγειο ενός παλιού κτηρίου στην οδό Γαμβέτα που παλιά στεγάζονταν ντισκοτέκ!
Για το Τμήμα των Δικτύων η μελέτη για ανέγερση κτηρίου είναι έτοιμη, όμως για να μπορέσει αυτή να υλοποιηθεί πρέπει να δαπανηθούν χρήματα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν.
Έτσι οι φοιτητές και οι καθηγητές στριμώχνονται σε μικρές αίθουσες και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν όρθιοι. Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών, αλλά και οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν δημοσιοποιήσει ουκ ολίγες φορές το θέμα, ενώ έχουν διαμαρτυρηθεί και στην πρυτανική αρχή, τα χέρια της οποίας είναι δεμένα ελλείψει χρημάτων.
Όμως το Τμήμα των Δικτύων δεν είναι το μόνο άστεγο. Σχεδόν όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης, ΙΑΚΑ, και Ειδικής Αγωγής προσπαθούν να χωρέσουν στις λιγοστές εναπομείναντες αίθουσες στο κτήριο Παπαστράτος, μιας και υπάρχουν τα δύο αμφιθέατρα και λίγες αίθουσες, καθώς οι περισσότεροι χώροι χρησιμοποιούνται για γραφεία καθηγητών, διοικητικών και των πρυτανικών αρχών.
Άλλωστε και οι ίδιοι οι Καθηγητές και οι Πρόεδροι των Τμημάτων έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για το πρόβλημα, χωρίς όμως να βρουν ουσιαστική λύση πέρα από την κατανόηση.

Στην Πολυτεχνική Σχολή
Στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κάνουν μάθημα μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, με αποτέλεσμα ειδικά το καλοκαίρι να προσπαθούν να γίνουν επιστήμονες του εν λόγω κλάδου υπό 40 βαθμούς Κελσίου.
Στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων είναι ενταγμένες και οι ανεγέρσεις νέων κτηρίων στην περιοχή των Παλαιών των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων Μηχανικών. Ωστόσο οι δημόσιες επενδύσεις φτάνουν μόνο για τα «μπετά» αυτών των κτηρίων κι έτσι ούτε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπάρχει προοπτική νέων κτηρίων.
Τα μόνα τμήματα που εδρεύουν στο Βόλο κι έχουν κάποιο δικό τους κτήριο που εξυπηρετεί λίγο πολύ τις ανάγκες είναι το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Τμήμα Χωροταξίας και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής.

Η λύση του ενοικίου
Μην μπορώντας να βρεθεί λύση για την ανέγερση νέων κτηρίων, το Πανεπιστήμιο έχει καταφύγει στην ενοικίαση αιθουσών, πολυκατοικιών και κτισμάτων για να μπορέσει να εξελιχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
Έτσι, το Ίδρυμα έχει ενοικιάσει αίθουσες σε κτίσμα στη συμβολή των οδών Κουμουνδούρου και Ιάσονος, κτήριο στην αρχή της Ιάσονος και χρησιμοποιεί κτίσματα από δωρεές Βολιωτών.
Βέβαια η λύση του ενοικίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, μιας και προκαλεί οικονομική αιμορραγία στο Ίδρυμα τη στιγμή που μερικά από τα ακίνητά του- όπως το παρκάκι απέναντι από το Γαλλικό Σχολείο στην οδό Σπυρίδη που διαχειρίζεται ο Δήμος Βόλου -τα αντήλλασσε με άλλα κτήρια.

Στις άλλες πόλεις
Ομως δεν είναι μόνο τα Τμήματα του Βόλου που έχουν πρόβλημα στέγασης, μιας και παρόμοια ζητήματα αντιμετωπίζουν και τμήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Έτσι, το Τμήμα Βιοχημείας στη Λάρισα χρειάζεται άμεσα κτήριο για να στεγαστεί, ενώ για το Τμήμα Κτηνιατρικής θα γίνει μόνο μία προσθήκη κόστους 1,5 εκ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με το Τμήμα Βιοχημείας εκεί το Πανεπιστήμιο ψάχνει να βρει πόρους μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων για ανέγερση νέου κτηρίου, αν και έχει στην κατοχή του οικόπεδο στο Μεζούρλο της Λάρισας, που μπορεί να ανεγερθεί το κτήριο, ωστόσο λείπει το πιο σημαντικό που είναι η χρηματοδότηση.
Τέλος και στο ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα σημειώνονται προβλήματα, που ίσως απαλυνθούν με τη δημιουργία του αμφιθεάτρου κόστους 6.5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου