ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν οι έμποροι στο Βόλο

αγωνιούν-οι-έμποροι-στο-βόλο-385962

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, λόγω της δραματικής πτώσης τζίρου και της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας συνεπεία των capital controls. Η περίοδος των εκπτώσεων εξελίσσεται μάλλον υποτονικά, λόγω των προαναφερθέντων, με το σύνολο του εμπορικού κόσμου να διατυπώνει τον προβληματισμό και την αγωνία του για το μέλλον, που είναι κοινή για όλους. Στο οδοιπορικό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην εμπορική αγορά του Βόλου, καταγράφονται ευκρινώς τα προαναφερθέντα, με κυρίαρχο το αγωνιώδες ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, εάν συνεχιστεί η ύφεση και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε όλα τα πεδία και κυρίως της οικονομίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κίνηση της συγκεκριμένης περιόδου είναι εμφανώς μειωμένη σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, ενώ όπως αναφέρει ο Μιχάλης Σαμπεθάι, ιδιοκτήτης καταστήματος λευκών ειδών και κουρτινών: «η δουλειά σημείωσε πτώση τους προηγούμενους μήνες και στο διάστημα πριν από τις εκπτώσεις. Ηδη η πτώση ήταν αισθητή από τον περασμένο Δεκέμβριο, στη συνέχεια σημειώθηκαν δείγματα ανάκαμψης, για να ακολουθήσει και νέα πτώση στη συνέχεια. Ο κόσμος θέλει τις εκπτώσεις, αλλά δεν είναι αυτό το κριτήριο για να ψωνίσει. Αν έχει χρήματα θα ψωνίσει».

Οι τιμές στα εμπορικά καταστήματα του Βόλου είναι ιδιαίτερα χαμηλές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά η προσέλευση του κόσμου, του καταναλωτικού κοινού, είναι κατά γενική ομολογία χαμηλότερη των προσδοκιών των εμπόρων.

«Η κίνηση είναι αναμφίβολα μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν και το ίδιο ισχύει και για τους τζίρους των καταστημάτων» υπογραμμίζει ο κ. Σαμπεθάι, για να προσθέσει ότι: «στο δικό μας είδος, στο οποίο έχουμε χαμηλώσει πολύ τις τιμές, δίνουμε όλο το χρόνο ευκαιρίες για συμφέρουσες αγορές».

Μιχάλης Σαμπεθάι  ιδιοκτήτης καταστήματος λευκών ειδών  «Η κίνηση είναι μειωμένη»

«Απογοητευτικές» χαρακτηρίζει τις εκπτώσεις ο Ααρών Αβδελάς, παλιός έμπορος του Βόλου, τονίζοντας ότι: «οι μικρομεσαίοι και οι μικροί επαγγελματίες υπέστησαν τις συνέπειες των προβλημάτων που δημιουργήθηκε μετά το capital control. Δεν υπάρχει καθόλου δουλειά, γιατί ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια και δεν ξοδεύει χρήματα, ακόμη κι αν έχει τη δυνατότητα». Η περίοδος της ύφεσης συνεχίζεται και η ανασφάλεια που νιώθουν οι καταναλωτές, αποτελεί το θέμα συζήτησης που αναπτύσσουν με τους καταστηματάρχες.

«Ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια γιατί δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί. Οσο συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, εντείνονται τα προβλήματα στην αγορά» υπογραμμίζει ο κ. Αβδελάς, ο οποίος εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον. «Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, διότι δεν γνωρίζουμε ποιες πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν. Υπάρχει μεγάλη δυσπραγία στην αγορά, δεν μπορείς να βρεις εύκολα εμπορεύματα, δεν έχουν οι προμηθευτές μας εμπορεύματα για να μας δώσουν και όλα αυτά δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για όλους», επισημαίνει ο ίδιος.

Ααρών Αβδελάς παλιός έμπορος «Ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια»

Κρίση στην αγορά

«Υποτονική» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίοδο η Τζένη Θανέλα, ιδιοκτήτρια καταστήματος μπιζού, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι: «οι φετινές εκπτώσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα αντίστοιχα προηγούμενα χρόνια».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Θανέλα: «δεδομένης της κρίσης, δεδομένων των capital controls, ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Οσο κι αν μειώσουμε τις τιμές, ο κόσμος μπαίνει στα καταστήματα, ρωτάει με επιφύλαξη και φεύγει. Δεν μπορεί να σταθεί έτσι η αγορά». Τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται στους επαγγελματίες, είναι προφανή, διότι, «ο επαγγελματίας χρειάζεται ρευστό για να δουλέψει.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, σταδιακά συρρικνώνεται η αγορά. Νομίζω ότι όποιος ευελπιστεί ότι θα ανακάμψει η αγορά με αυτές τις συνθήκες, πλανάται πλάνην οικτρά» υπογραμμίζει η κ. Θανέλα. Παράλληλα η ίδια έμπορος διερωτάται «δεν μπορώ να κατανοήσω με ποιο τρόπο θα ανακάμψει η αγορά, αν δεν δοθούν κίνητρα. Αν δεν σκύψουν να δουν τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, νομίζω ότι σταδιακά ο ένας πίσω από τον άλλο θα βάλουμε κλειδί. Δεν υπάρχουν προοπτικές και δεν μας δίνουν προοπτικές για ανάκαμψη» προσθέτει.

Τζένη Θανέλα  ιδιοκτήτρια καταστήματος με μπιζού «Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά»

«Το πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν δύσκολο για όλη την αγορά, ανεξαρτήτως είδους. Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο ισορρόπησε εν μέρει η αγορά με επιλεκτικές, και πάλι, αγορές και ο κόσμος είναι αρκετά συγκρατημένος στις αγορές του, δηλαδή δεν είναι αποφασιστικός όπως παλιότερα» επισημαίνει ο Θωμάς Γκιλομανάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ρούχων. Οι καταναλωτές κάνουν έρευνα τιμών έως ότου πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν στην αντίστοιχη αγορά, με τις πιστωτικές κάρτες να κερδίζουν διαρκώς έδαφος λόγω έλλειψης ρευστότητας. «Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην αγορά. Το ζήτημα είναι ότι ανάλογα με τις βάσεις που έχει η κάθε επιχείρηση, τι προβλήματα έχει ως τώρα, σταθμίζει τις καταστάσεις για να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να λειτουργεί. Αν τα capital controls δεν σταματήσουν και δεν μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανοιχτούν κανονικά, να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία της αγοράς, θα υπάρχει πρόβλημα και στη λιανική και στις πληρωμές απέναντι στους προμηθευτές μας», τονίζει ο κ. Γκιλομανάκης.

Θωμάς Γκιλομανάκης  ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ρούχων «Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην αγορά»

Αβέβαιο το μέλλον

Ψυχραιμία συνιστά σε όλους η Μαρία Κόκλα, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων εσωρούχων, τονίζοντας παράλληλα ότι: «θα αντιμετωπίσουμε την τωρινή κατάσταση, όπως έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τόσες και τόσες δυσκολίες». Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ του τότε και του τώρα, η κ. Κόκλα αναφέρει ότι: «οι προηγούμενες περίοδοι των εκπτώσεων ήταν τελείως διαφορετικές, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες τα τελευταία χρόνια. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην αγορά».

Ο κόσμος προσπαθεί να επανακάμψει μετά το δύσκολο και αβέβαιο διάστημα που προηγήθηκε, αλλά «αυτό που διαπιστώνω, είναι ότι υπήρχε ένα κενό το συγκεκριμένο διάστημα, αλλά δεν μας καταρράκωσε, ούτε ο κόσμος φοβήθηκε» σημειώνει η ίδια. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολη για όλους «αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Όλα είναι μια αλυσίδα και οι έμποροι βρίσκονται στην ίδια θέση με τον υπόλοιπο κόσμο, που αναγκάζεται να κάνει περικοπές για να τα βγάλει πέρα.

Ωστόσο, καταλήγει η κ. Κόκλα, είμαι ψύχραιμη, διότι έχω εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια με αυτά που γίνονται να διατηρώ την ψυχραιμία μου και να μην φοβάμαι».
Οι δυσκολίες είναι κοινές σε όλους τους κλάδους του εμπορίου, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Στυλιανή Τσιουβάκα, ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων: «είναι πολύ δύσκολη η περίοδος.

Μαρία Κόκλα  ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων «Διατηρώ την ψυχραιμία μου και δεν φοβάμαι»

Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο, μετά το δημοψήφισμα, ο κόσμος είναι πολύ στενοχωρημένος, πολύ σφιγμένος και δυσανασχετεί γιατί ούτε ένα ζευγάρι παπούτσια δεν μπορεί να αγοράσει». Η κ. Τσιουβάκα υπογραμμίζει ότι: «ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, αλλά δεν έχει χρήματα» και προσθέτει ότι: «το χειμώνα θα επιδεινωθούν τα προβλήματα, ειδικά για τους επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πρακτικά στις υποχρεώσεις τους, το ενοίκιο, τα λειτουργικά τους έξοδα.

Για μας τους μικρομεσαίους, τα μικρά μαγαζιά, είναι δύσκολη η επιβίωση». Η κίνηση στη διάρκεια των εκπτώσεων είναι πολύ μειωμένη και όπως σημειώνει η ίδια έμπορος: «το μέλλον είναι αβέβαιο και σκοτεινό. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τόσο δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Στυλιανή Τσιουβάκα  ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων «Δύσκολη η επιβίωση για τα μικρά μαγαζιά»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου