ΤΟΠΙΚΑ

Αν έπεφτε στο Βόλο η βόμβα της Χιροσίμα

αν-έπεφτε-στο-βόλο-η-βόμβα-της-χιροσίμα-386347

Είναι δύσκολο για πολλούς από μας να διανοηθούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε στη Χιροσίμα η ρίψη της ατομικής βόμβας σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια.

Φαντάζεστε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας; Τι καταστροφές και απώλειες θα προκαλούσε;

Το διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο Public Radio International, βασιζόμενο σε στοιχεία από τον όλεθρο που προκάλεσαν οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ανέπτυξε μία απλή εφαρμογή που μας επιτρέπει να… «μεταφέρουμε» εικονικά τις συνέπειες μίας ατομικής βόμβας στην περιοχή μας, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη.

Αν λοιπόν η ατομική βόμβα της Χιροσίμα χτυπούσε το Βόλο σε κάποιο κεντρικό σημείο, σύμφωνα με τον χάρτη, σε ακτίνα μισού μιλίου, δηλαδή 800 μέτρα περιμετρικά του σημείου μηδέν θα σκοτώνονταν το 90% των ανθρώπων, ενώ σε ακτίνα ενός μιλίου θα σκοτώνονταν το 70% των ανθρώπων, ενώ τα πάντα θα ισοπεδώνονταν από την ισχύ της έκρηξης.

Σε ένα σενάριο ότι η βόμβα θα έπληττε την Πλατεία Ελευθερίας, η ζωή θα είχε εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε ακτίνα 800 μέτρων και αντίστοιχα, σκοτώνοντας το 70% των ανθρώπων που θα βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης σε ακτίνα ενός μιλίου, δηλαδή 1.609 μέτρων από το σημείο μηδέν.

Σε ακτίνα τριών μιλίων από το σημείο έκρηξης, τα κτίρια θα είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ σε ακτίνα 12 μιλίων (19 χλμ), δηλαδή από Ν. Αγχίαλο μέχρι Καλά Νερά, τα κτίρια θα ήταν ασφαλή, αλλά μπορεί να είχαν σπάσει τα τζάμια τους.

Μπορείτε να δείτε την εφαρμογή στη διεύθυνση http://www.pri.org/stories/2015-08-04/what-if-your-hometown-were-hit-hiroshima-atomic-bomb.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου