ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός δημοτικού συμβουλίου ο Τ. Καπουρνιώτης

εκτός-δημοτικού-συμβουλίου-ο-τ-καπουρ-387932

Ειδική διάταξη προβλέπει ότι η κενή θέση λόγω αργίας δεν αναπληρώνεται – Αντιδήμαρχο καθαριότητας ανακοινώνει από Δευτέρα ο Δήμαρχος Βόλου.

Με το εισιτήριο εισόδου στο… δημοτικό συμβούλιο Βόλου στο χέρι, έμεινε ο μηχανικός Τάσος Καπουρνιώτης, ο οποίος επρόκειτο, σύμφωνα με την αρχική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, να αναπληρώσει τη θέση του Δημήτρη Καντόλα ως δημοτικού συμβούλου. Η ομάδα πλειοψηφίας μένει με 26 συμβούλους, καθώς ο Νόμος δεν προβλέπει αναπλήρωση της θέσης σε περίπτωση αργίας παρά μόνο εάν δεν συμπληρώνεται απαρτία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η τελετή ορκωμοσίας του κ. Καπουρνιώτη που θα αναπλήρωνε το Δημήτρη Καντόλα στη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, είχε οριστεί για τις 10 σήμερα το πρωί. Χθες, έγινε γνωστό ότι ούτε ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί ούτε θα αναπληρωθεί η θέση του κ. Καντόλα, ο οποίος τέθηκε σε αργία με διαπιστωτική πράξη που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οπως είναι γνωστό, ο κ. Καντόλας παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας, κατηγορούμενος ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων που φέρονται να πληρώθηκαν το 2010, όταν ο ίδιος ήταν Δήμαρχος Αισωνίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι να τελεσιδικήσει τίθεται σε αργία.

Αρχικά η νομική υπηρεσία είχε βασιστεί στο άρθρο 1 του Καλλικράτη, βάσει του οποίου γίνεται αναπλήρωση της θέσης του δημοτικού συμβούλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο του Δημάρχου, Κασσιανή Μιχοπούλου, υπάρχει μια ειδικότερη διάταξη στο άρθρο 55 παράγραφος 4 του Καλλικράτη, βάσει της οποίας δεν προβλέπεται αναπλήρωση της θέσης όταν ο δημοτικός σύμβουλος τίθεται σε αργία. Η αργία σύμφωνα με το Νόμο δεν συνιστά μόνιμη απώλεια θέσης, αλλά διοικητικό μέτρο. Αναπλήρωση του κενού προβλέπεται μόνο αν δεν υπάρχει απαρτία στο δημοτικό συμβούλιο.

Μόνο αντικατάσταση

Η ομάδα πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου, που είχε ξεκινήσει σε 29 μέλη, μένει μετά την απώλεια του κ. Καντόλα και τη μη αναπλήρωση της θέσης με 26 μέλη.
Η μόνη αλλαγή που προβλέπεται να γίνει είναι ο ορισμός νέου αντιδημάρχου καθαριότητας στη θέση του κ. Καντόλα.

Οπως είναι γνωστό, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι εμφανίζονται ως βασικοί διεκδικητές της θέσης: η κόρη του Δημήτρη Καντόλα, Βιολέτα, ο Αποστόλης Μαλαματίνης και ο Γιώργος Πράττος.
Από το περιβάλλον πάντως του Δημάρχου, τονίζεται σε όλους τους τόνους ότι η επιλογή θα είναι αποκλειστικά του Αχιλλέα Μπέου και αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου