ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση 15 χιλ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους

ενίσχυση-15-χιλ-ευρώ-σε-αγρότες-και-κτην-851206

Πίστωση χρόνου… ζήτησε και πήρε από τους κτηνοτρόφους η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Πρόθεσή της η δρομολόγηση διαπραγματεύσεων με την κοινοτική Επίτροπο Γεωργίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης στα μέσα Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ανάβει το πράσινο φως για την εφάπαξ κρατική ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η υπουργός δεσμεύτηκε για άμεσες υπουργικές αποφάσεις, που θα αφορούν στην παράταση της υποχρέωσης έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης και την επανενεργοποίηση της χρηματοδότησης μικρών επενδυτικών σχεδίων ύψους 50.000 ευρώ.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων λοιπόν είναι μετά την συνάντηση οι κτηνοτρόφοι, ενώ όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Γιάννης Γκρίνιας «δώσαμε μια πίστωση χρόνου. Μας είπανε προεκλογικά πως θα βρούνε τα λεφτά. Αυτό κάνουμε λοιπόν τους δίνουμε χρόνο να τα βρούνε και να μας τα δώσουνε».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πάντως πως «ακόμα και η υπομονή που θα κάνουμε μέχρι το Δεκέμβρη είναι μεγάλο ζήτημα για εμάς. Στην Μαγνησία οι κτηνοτρόφοι είναι σε μαύρο χάλι. Δεν ξέρουν πού χρωστάνε και είναι όλοι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό».

Κρατική ενίσχυση 15.000 ευρώ
σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Τη δυνατότητα καταβολής εθνικών ενισχύσεων μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ σε όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες παρέχει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αυτή που κρίνεται ως έκτακτη, έρχεται να εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ερωτηθείς το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΣΑΣΕ κ. Παταβάνος για το εν λόγω μέτρο επισήμανε πως «χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία ήδη το κάνουν αυτό, προχωρούν σε ενίσχυση με δικά τους κεφάλαια. Είναι ένα θετικό μέτρο και θα δώσει ανάσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους», ωστόσο αναφέρει πως μπορεί να αποβεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς «οι χώρες που το κάνουν έχουν τα κεφάλαια. Η Ελλάδα δεν τα έχει και μπορεί τελικά να αποβεί αρνητικό».

Ο ίδιος εξηγεί πως αν επεκταθεί το μέτρο, τότε είναι πολύ εύκολο η Κομισιόν να το θεωρήσει ως πανάκεια και να κόψει εξ ολοκλήρου τις επιδοτήσεις. «Δεν μπορούμε στην Ελλάδα με την οικονομία που έχουμε να στηρίξουμε αυτό το μέτρο με κομμένες επιδοτήσεις. Είναι αδύνατον με δικούς μας πόρους να στηριχτεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας», αναφέρει ο κ. Παταβάνος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου