ΤΟΠΙΚΑ

Διακοπές με πιστωτική κάρτα

διακοπές-με-πιστωτική-κάρτα-391873

Κατακόρυφη άνοδος της τάξης του 20 έως 30% περίπου, σημειώνεται στη χρήση πιστωτικών καρτών στις τουριστικές περιοχές, στη χερσαία και τη νησιωτική Μαγνησία, με την πλειοψηφία των ημεδαπών τουριστών να επιλέγουν το πλαστικό χρήμα, μετά την εφαρμογή των capital controls. Η χρήση πιστωτικών και η πληρωμή μέσω e-banking, στη διάρκεια των διακοπών, που ήταν κατά βάση ευρέως διαδεδομένη στους ξένους τουρίστες, έχει πλέον επεκταθεί και στον εγχώριο τουρισμό, λόγω ειδικών συνθηκών. Ξενοδόχοι και επαγγελματίες υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι ο βασικός λόγος που ευνοεί τα προαναφερθέντα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τηρουμένων των αναλογιών, η κίνηση της τρέχουσας περιόδου θεωρείται ικανοποιητική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος των παντοπωλών των Βορείων Σποράδων, υπογραμμίζει ότι η ραγδαία πτώση που σημειώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου λόγω των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων έχει παρέλθει, με την τουριστική κίνηση, κυρίως από την πλευρά των ξένων τουριστών, να παρουσιάζει ραγδαία άνοδο. Οι Ελληνες τουρίστες του νησιού είναι κατά βάση νεαρής ηλικίας και έχουν κατά συνέπεια περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα. Ο ίδιος επαγγελματίας τονίζει παράλληλα ότι ο ίδιος δεν υιοθετεί τη χρήση πιστωτικών καρτών στις επιχειρήσεις του, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αρκετοί τουρίστες κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών, στη διάρκεια των διακοπών τους.

Το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται ευρέως στα ξενοδοχεία και σε δεκάδες επιχειρήσεις, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας: «το σύνολο, σχεδόν, των συναλλαγών γίνονται είτε με πιστωτική είτε μέσω e-banking, διότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Τη δεδομένη στιγμή είναι αυξημένα τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία της περιοχής μας και αυτό που μας απασχολεί, είναι αν θα εξελιχθεί θετικά και ο Σεπτέμβριος, για να κατορθώσουμε να ανακάμψουμε. Εργαζόμαστε όλοι ακατάπαυστα και μετά το πέρας της σεζόν, θα σταθμίσουμε τις καταστάσεις και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, στο πεδίο της τουριστικής προβολής».

Ανάλογη εικόνες μεταφέρουν μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των νησιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «με πιστωτική κάρτα γίνονται κατά βάση οι συναλλαγές σε ξενοδοχεία».
Η Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, υπογραμμίζει ότι το νησί παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά πληρότητας, ενώ οι πιστωτικές χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Μπορώ να πω ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών παρατηρείται περισσότερο από τους Ελληνες, στα ξενοδοχεία και τα μεγάλα μάρκετ, λόγω έλλειψης ρευστότητας», όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η κ. Διαμάντη, για να προσθέσει ότι: «ακόμη και στα ακτοπλοϊκά, όσοι πραγματοποιούν κρατήσεις on line, κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας».

Ανάλογη εικόνα σκιαγραφεί με αδρές πινελιές η Ζωή Βαφίνη, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, η οποία τονίζει ότι: «υπάρχουν πολλές αφίξεις της τελευταίας στιγμής, η πληρότητα δημιουργείται μέρα με τη μέρα και έχουμε μόνο χρήση πιστωτικών στα ξενοδοχεία αλλά και σε εστιατόρια, όταν είναι μεγάλος ο λογαριασμός. Οι τουρίστες, προσθέτει η κ. Βαφίνη, αποφεύγουν όσο είναι δυνατό τη χρήση μετρητών και μετά την εφαρμογή των capital controls, χρησιμοποιούν περισσότερο την πιστωτική τους κάρτα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου