ΤΟΠΙΚΑ

Μεγαλειώδες έργο το Μουσείο Τσαλαπάτα

μεγαλειώδες-έργο-το-μουσείο-τσαλαπάτ-851206

Μεγαλειώδες έργο. Με αυτόν τον χαρακτηρισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, που εγκαινίασε χθες ο ίδιος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βουλγαράκη, όλων των τοπικών πολιτικών φορέων του νομού, των στελεχών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσία του προέδρου κ. Μιχάλη Σάλλα και πλήθους κόσμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο από την διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη και εξερχόμενος αυτού δήλωσε ότι πρόκειται «για μια λαμπρή μέρα για την Ελλάδα».
«Είναι μεγάλη η συμβολή στο να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη όχι μόνο της πρώτης περιόδου, της αρχής της βιομηχανοποίησης στην Ελλάδα, αλλά και των εργατικών αγώνων και αυτών που δούλεψαν είτε στο ελαιοτριβείο της Μυτιλήνης (σ.σ. μουσείο της Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς) είτε σε αυτό το θαυμάσιο κτίσμα» ανέφερε ο κ. Παπούλιας. Ο ίδιος συνεχάρη όλους όσους βοήθησαν στην συγκεκριμένη προσπάθεια και ιδιαίτερα την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου για το σημερινό αποτέλεσμα.
«Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν και άλλα, γιατί υπάρχει μεράκι, υπάρχει όρεξη και εγώ θα είμαι κοντά σε αυτή τη σπουδαία προσπάθεια, τέλεια από αισθητικής, αλλά πολύ σπουδαία από ιστορικής και κοινωνιολογικής άποψης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε παραίνεσή του προς τους νέους και τους μαθητές ανέφερε ότι «πρέπει να κατακλύζουν αυτές τις προσπάθειες, γιατί είναι όχι μόνο ζωντανά μνημεία της ιστορίας της πατρίδας μας, αλλά και της μεγάλης προσπάθειας της Ελλάδος, να βρεθεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και θα βρεθεί ύστερα από 20 και 30 χρόνια και είμαι αισιόδοξος γι αυτό. Αυτός ο τόπος έχει μέλλον γιατί έχει ιστορία, κατέληξε ο κ. Παπούλιας.
Ο ίδιος ξεναγήθηκε σε όλους του χώρους του Μουσείου, ενώ πριν το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων συζήτησε με παλιούς εργαζόμενους και τον ιδιοκτήτη κ. Αρη Τσαλαπάτα. Παράλληλα υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου.

Ο Υπουργός
Πολιτισμού
Ο κ. Ευάγγελος Βουλγαράκης χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα την αναβίωση του παλιού πλινθοκεραμαποιείου Τσαλαπάτα. «Σήμερα που βλέπω το αποτέλεσμα η πραγματικότητα είναι ότι ξεπέρασε και το πιο οραματικό σχέδιο που τότε είχα ακούσει, ανέφερε ο Υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος στην ομιλία του πριν την κοπή της κορδέλα εγκαινίων έκανε δύο παρατηρήσεις.
«Η πρώτη παρατήρηση, είπε, είναι ότι έχουμε μπροστά μας ένα παρά πολύ καλό παράδειγμα, πως ορισμένοι ευαίσθητοι άνθρωποι, μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευαισθησίες τους προς όφελος όλων μας. Αυτό είναι σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση.
Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι όταν τελικώς στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, τίποτα δεν πεθαίνει. Αντίθετα μπορεί να ζωντανέψει και να σηματοδοτήσει αυτό που όλοι ενδεχομένως έχουμε μέσα μας και μπορούμε να πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί η χώρα μας, η περιφέρεια μας».
Κλείνοντας ευχαρίστησε το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς «γιατί έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά, συνεχίζει να την κάνει και θα συνεχίσει να την κάνει, γιατί η κ. Στάικου είναι πολύ δραστήρια», σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Η πρόεδρος
του ΠΟ.Ι.Π
Ανοίγοντας την αυλαία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου Τσαλαπάτα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ανέφερε ότι προς το πρόσωπό του «αναγνωρίζουμε την αγάπη στον πολιτισμό. Ακολουθούμε το δόγμα σας ότι κοινωνία χωρίς πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα. Σε αυτό μας βοηθάει σε αυτή τη προσπάθεια ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς που στηρίζει αυτό το όραμα».
Μιλώντας για την αναβίωση του παλαιού εργοστασίου Τσαλαπάτα τόνισε ότι επρόκειτο για ένα επιχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, σύνθετο, έξω από τις διαστάσεις των υπόλοιπων μουσείων που έχει δημιουργήσει το Ιδρυμα. Το ίδρυμα οργανώνει και διαχειρίζεται, σε συνεργασία με την Τ.Α. και το ΥΠ.ΠΟ., το δίκτυο των θε

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου