ΤΟΠΙΚΑ

Το δρόμο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας δείχνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Βόλου

το-δρόμο-για-την-αντιμετώπιση-της-λειψ-393432

Την ίδια ώρα που ο εφιάλτης της λειψυδρίας επιστρέφει τις τελευταίες ημέρες στο Βόλο, το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Δήμου για την περίοδο 2015- 2019 έρχεται να αναδείξει μια σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, πριν οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος πουν το νερό – νεράκι.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων καταγράφεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στον τομέα της ύδρευσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο Δήμο Βόλου υπάρχουν επτά δεξαμενές αποθήκευσης με τη συνολική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 35.434 κ.μ. πόσιμου νερού, όταν οι ανάγκες υπολογίζονται –βάσει της κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες- σε 43.000κ.μ. νερού.

Το μαρτύριο της σταγόνας ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες στο Βόλο. Σε συνοικίες της Ν. Ιωνίας, αλλά και στην Αγία Παρασκευή, το μέτρο μείωσης της πίεσης για την εξοικονόμηση νερού, έκανε τις βρύσες στους πάνω ορόφους πολυκατοικιών να στεγνώσουν.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ, απέδωσε το πρόβλημα στην υπερκατανάλωση και στη μείωση των πηγαίων νερών, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι συνετοί με τη χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Το καμπανάκι είχε χτυπήσει, όταν οι αναλύσεις δειγμάτων νερού, έδειξαν αύξηση των χλωριόντων. Σε τέσσερις περιοχές του Βόλου -ΜΕΤΚΑ, Σαμπάναγα, Δημαρχείο, Αγιο Σπυρίδωνα- σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, τα χλωριόντα ξεπέρασαν την ενδεικτική τιμή των 250mg/l. Αυτό οφείλεται στη μείωση του πηγαίου νερού και στην αύξηση του νερού από γεωτρήσεις και συνδυάζεται με την υπερκατανάλωση –έφθασε στις 43.000 κ.μ. νερού- που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε τέσσερις αράδες του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, περιγράφεται το πρόβλημα με το νερό στο Δήμο Βόλου:

  • Ελλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων.
  • Υπαρξη αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης.
  • Κακή ποιότητα πόσιμου νερού κυρίως το καλοκαίρι.
  • Ανεξέλεγκτες ιδιωτικές γεωτρήσεις και υδροληψίες για άρδευση.

Οι διαπιστώσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για παρεμβάσεις, με στόχο την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της λειψυδρίας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου