ΤΟΠΙΚΑ

Τα stage και ο ΑΣΕΠ

τα-stage-και-ο-ασεπ-851206

Είναι φυσιολογικό οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους με τα stage να προκαλούν τριβές και αντιδράσεις από κόμματα και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Θα ήταν περίεργο να μην συνέβαινε…
Όταν η πρακτική της… μαθητείας, όπως ήταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχε μετατραπεί σε προθάλαμο για την κατάληψη μίας θέσης στο Δημόσιο, οι αντιδράσεις είναι επόμενο να είναι μεγάλες όχι από τους δικαιούχους, αλλά και από πολιτικούς οργανισμούς που βρίσκουν ένα γερό βήμα για να ζητήσουν από την κατάργηση των stage στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την εργασιακή κατοχύρωση των όσων ήδη απασχολούνται.
Θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος ότι ίσως ήταν πιο σωστό να υιοθετηθεί η πρόταση που πρότεινε ο κ. Ρωμανιάς από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι δηλαδή θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη με μεταβατικό διάστημα για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μολονότι σημειώνει ότι έχει προηγηθεί νομική έρευνα και υπάρχει η εκτίμηση ότι οι παραπάνω περιπτώσεις δεν θα δικαιωθούν.
Στο ενδιάμεσο διάστημα είναι φυσικό ότι οι κυβερνητικές προθέσεις θα επιφέρουν δυσλειτουργία σε πολλές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί Δήμοι έχουν μείνει στον… αέρα, καθώς κόπηκε και το πρόγραμμα για την πρόσληψη 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Δήμο Βόλου υπολόγιζαν την πρόσληψη 84 ατόμων, από τα οποία τα 54 στην Καθαριότητα, η οποία έχει σημαντική έλλειψη προσωπικού.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έγινε άνω – κάτω με την πρόσληψη 28 συνολικά συμβασιούχων δίμηνης διάρκειας, με τη μειοψηφία να καταγγέλλει ότι αυτές οι προσλήψεις υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι σύννομες από το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος η σχετική δαπάνη να καταλογιστεί στους αιρετούς που θα υπογράψουν.
Από την άλλη είναι φυσικό ότι για να μειωθούν οι τριβές και οι δυσλειτουργίες θα πρέπει το ΑΣΕΠ να επανακτήσει την αξιοπιστία του. Και αυτό απαιτεί επάνδρωση με το κατάλληλο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την έγκαιρη έκδοση των διαγωνισμών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαγωνισμοί που έγιναν πριν από δύο χρόνια κα ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο οριστικός πίνακας επιτυχόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική έγινε εσκεμμένα από τους κυβερνώντες τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να οδηγήσουν το ΑΣΕΠ σε απαξίωση, προκειμένου να τον υποκαταστήσουν με άλλες πρακτικές ή μορφές εργασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου