ΤΟΠΙΚΑ

“Συνήγορος” του Ιράν ο Ερντογάν

συνήγορος-του-ιράν-ο-ερντογάν-851206

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κουτσομπολιό» τα περί επιθυμίας του Ιράν για κατασκευή ατομικής βόμβας, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι φέρεται «άδικα» στην Τεχεράνη. «Μπορεί να στείλουμε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό» λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian, χαρακτήρισε τους δυτικούς φόβους για κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν «κουτσομπολιό», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν «δύο μέτρα και δυο σταθμά» στην συμπεριφορά της Δύσης απέναντι στο Ιράν.
Τόνισε ότι πολλές από τις χώρες που αντιδρούν στο να κατασκευάσει η Τεχεράνη πυρηνικό οπλοστάσιο -ανάμεσά τους και όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-, έχουν ήδη στη διάθεσή τους.
«Είναι ένα στυλ προσέγγισης που δεν είναι πολύ δίκαιο, γιατί αυτοί (που κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων) έχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις» είπε.
«Έτσι, αν και το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικό όπλο, αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να έχει, είναι οι ίδιοι που διαθέτουν» πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να βρεθεί στο Ιράν και να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Το Ιράν
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει η Τεχεράνη στο εξωτερικό εμπλουτισμένο ουράνιο, προκειμένου να της δοθεί πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό της αντιδραστήρα.
«Για να εξασφαλίσουμε το καύσιμο, μπορεί, όπως και στο παρελθόν, να το αγοράσουμε ή μπορεί να παραδώσουμε μέρος του καυσίμου μας (εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό κατά 3,5%) το οποίο δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Μ. Μοτακί, προσθέτοντας ότι μέσα στην εβδομάδα η Τεχεράνη θα απαντήσει επισήμως στην πρόταση της ΙΑΕΑ.
Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμένουν από την Παρασκευή μια απάντηση από το Ιράν σχετικά με πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον εμπλουτισμό των αποθεμάτων του ουρανίου του Ιράν στο εξωτερικό.
Παράλληλα ο Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι πολύ «αδύναμο» και δεν έχει την «τόλμη» να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ.
«Θεωρούμε ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι πιο αδύναμο από ποτέ. Δεν νομίζουμε ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των γειτόνων του», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου