ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθεια εξαπάτησης του Ιράν

προσπάθεια-εξαπάτησης-του-ιράν-851206

Κατά της Δύσης στράφηκε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να «εξαπατήσει» το Ιράν με το σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει να προμηθεύσει την Τεχεράνη με καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της.
«Οι Δυτικοί προσπαθούν να μας οδηγήσουν προς μία ορισμένη κατεύθυνση, ώστε να μας εξαπατήσουν και να μας επιβάλλουν πράγματα» είπε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.
«Βεβαιώνουν ότι θα μας δώσουν το καύσιμο με επίπεδο εμπλουτισμού 20% υπό τον όρο ότι εμείς θα τους δώσουμε το δικό μας εμπλουτισμένο ουράνιο (κατά 3,5%). Δεν βλέπουμε καμία σχέση ανάμεσα σ αυτά τα δύο πράγματα» πρόσθεσε.

«Στην υπόθεση με τα πυρηνικά, οι Δυτικοί δεν πρέπει να προσπαθούν να (μας) εξαπατήσουν, διότι εμείς έχουμε έναν ερευνητικό αντιδραστήρα και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) οφείλουν να μας προμηθεύσουν το καύσιμο» κατέληξε.

Την επόμενη εβδομάδα
Την επόμενη εβδομάδα δηλώνει το Ιράν ότι θα δώσει την απάντησή του για το προσχέδιο συμφωνίας της ΙΑΕΑ. Σύγχυση προκαλούν πληροφορίες που θέλουν την Τεχεράνη να «αντιπροτείνει» αγορά πυρηνικού καυσίμου από τρίτες χώρες. Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ήδη αποδεχθεί τη συμφωνία.
Παρόλο που η Δύση ανέμενε την απάντηση εντός της ημέρας, ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ, δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση ότι η απάντηση θα επιδοθεί στον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι την επόμενη εβδομάδα.
Σε ανακοίνωση της ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι το Ιράν ενημέρωση την Υπηρεσία πως «εξετάζει εις βάθος και ευνοϊκά την πρόταση, αλλά χρειάζεται χρόνο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να δώσει την απάντησή του».
Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι -ο οποίος είχε θέσει διορία την Παρασκευή για να απαντήσουν όλες οι πλευρές- εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιρανική απάντηση θα «είναι εξίσου θετική, καθώς η έγκριση της συμφωνίας θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή συνεργασίας».
Ανάλογη δήλωση ήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύγχυση προκλήθηκε, εν τω μεταξύ, με πληροφορίες της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης ότι η Τεχεράνη αντιπροτείνει να αγοράσει από ξένες χώρες πυρηνικά καύσιμα για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της.
Το κρατικό δίκτυο μετέδωσε ότι το Ιράν κατέθεσε σχετική πρόταση στις μεγάλες δυνάμεις και ότι αναμένει την απάντησή τους -γεγονός το οποίο διαψεύστηκε.
Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση του Ιράν στην πρόταση της ΙΑΕΑ και ότι δεν θεωρούν τις πληροφορίες που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση ως επίσημη απάντηση.
«Ο πρόεδρος, όπως και όλοι οι άλλοι, περιμένει να ακούσει από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ποια είναι η τελική λέξη [του Ιράν]» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ενδείξεις που λαμβάνει από την Τεχεράνη «δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές».
Νωρίτερα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία είχαν αποδεχθεί το προσχέδιο της ΙΑΕΑ, το οποίο προτείνει την αποστολή στο εξωτερικό του 75% των αποθεμάτων ουρανίου που διαθέτει, προκειμένου να γίνει εκεί ο εμπλουτισμός για ειρηνική χρήση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου