ΤΟΠΙΚΑ

Περίπου 300 οι απασχολούμενοι στα τοπικά STAGE

περίπου-300-οι-απασχολούμενοι-στα-τοπικά-851206

Ονειρο ήταν και πάει… Για δεκάδες εργαζόμενους με stage και στη Μαγνησία το όνειρο… της μονιμοποίησης έσβησε.. Περισσότερα από 250 άτομα από το Νομό… πολύ σύντομα θα βρεθούν εκτός «νυμφώνος», αφού η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα «μονιμοποίησης». Οι περισσότεροι ήλπιζαν, όπως ελπίζουν και πολλοί άλλοι νέοι που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, «βγάζοντας» πολλές φορές εξίσου καλή δουλειά με το μόνιμο προσωπικό.

Τα stage τα τελευταία χρόνια από κατάρτιση εξελίχτηκαν στην πορεία σε πραγματική εργασία, αφού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και της Μαγνησίας οι υπάλληλοι των stage φέρνουν εις πέρας ένα μεγάλο όγκο δουλειάς καθημερινά.

Το μεγαλύτερο “εργοτάξιο stage” στη Μαγνησία είναι το Νοσοκομείο Βόλου. Απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες, στη νοσηλεία, τα χειρουργεία και τις κλινικές περισσότερα από 150 άτομα.

Στο Δήμο Βόλου μέσω των stage εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες 39 υπάλληλοι. Οι περισσότεροι με 18μηνα και πλέον… Στη Νέα Ιωνία αυτή την περίοδο περίπου 5 υπάλληλοι. Στους υπόλοιπους δήμους δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση, αν και οι συνδικαλιστές του συλλόγου συμβασιούχων επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεπερνούν τους 120 σε όλους τους Δήμους.

Στο ΙΚΑ, που κατά τα άλλα ως Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι αρμόδιο για την εισφοροδιαφυγή, απασχολούνται σε όλα τα παραρτήματα της Μαγνησίας αλλά και στο νομαρχιακό κατάστημα του Βόλου 30 υπάλληλοι μέσω stage, φυσικά ανασφάλιστοι!!! Στα Δικαστήρια, μόνο στην Εισαγγελία απασχολούνται περίπου 10 άτομα, 4 προσλήφθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ με stage υπάρχουν απασχολούμενοι και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Από εκεί και πέρα στον ΟΑΕΔ υπολογίζεται ότι εργάζονται περί τους 15 εργαζόμενους, υπήρξαν βέβαια και παλαιότερα stage που μονιμοποιήθηκαν και το “εμπόριο ελπίδας” συνεχίζεται.

Το Γραφείο Μεταναστών που λειτουργούσε στο ΕΚΒ κατέβασε ρολά τον Ιούνιο του 2005, διότι έληξε το πρόγραμμα stage, παραμένουν και προσφέρουν εργασία κανονικά όσοι απασχολούνται μέσω stage στον τοπικό Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

«Να αξιολογηθούμε»

Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη χωρίς τα λίγα χρήματα που λαμβάνουν από το πρόγραμμα. Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.
Πρέπει μέσα από τα νέα μέτρα να επιλέξουν όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση των εργαζομένων, χωρίς να αφήσουν τόσο κόσμο άνεργο.
Είναι ένα θέμα περίπλοκο με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις και δεν πρέπει να το εξετάσουν ελαφρά τη καρδία, επισημαίνει η Νάνσυ Δεληγιάννη που εργάζεται μέσω stage σε περιφερειακό Δήμο. Η πρώτη σύμβασή της έληγε τον προηγούμενο Ιούνιο και ανανεώθηκε για άλλους 12 μήνες.

«Ο τρόπος με τον οποίος αντιμετωπίζονται οι κάθε είδους συμβασιούχοι, είτε είναι stage είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εάν μη τι άλλο δεν είναι καθόλου σωστός. Η οικονομία δεν κινδυνεύει από εμάς ούτε είμαστε πελάτες βουλευτικών γραφείων, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν. Όταν θέλεις να εργαστείς για να αξιοποιήσεις ουσιαστικά τις σπουδές σου, δεν σκέφτεσαι τίποτα παραπάνω από το να διεκδικήσεις ό,τι καλύτερο και αυτό κάνουμε και εμείς. Προσωπικά εργάζομαι συνειδητά στην υπηρεσία που απασχολούμαι, χωρίς να επιβαρύνω κανέναν και σας διαβεβαιώνω ότι βγάζω ασπροπρόσωπους όλους τους συναδέλφους μου. Γιατί να μην αξιολογηθώ;» αναρωτιέται η Γιώτα Κολιαμήτρα που εργάζεται στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου.

Να σταματήσει το εμπόριο
ελπίδας…
Οκτακόσιοι πενήντα συμβασιούχοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, ώστε αυτομάτως οι συμβάσεις τους να γίνουν αορίστου χρόνου το 2005.
Μονιμοποιήθηκαν περίπου 150, όταν δεκάδες συμβασιούχοι σε διάφορα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ και την Κοινωνική Μέριμνα σε όλο το Νομό Μαγνησίας περιμένουν να «ξημερώσει» το δικό τους μέλλον.
Εκτός βέβαια από τα stage ακόμη και σήμερα υπάρχουν και υπάλληλοι με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, τα ΚΕΠ, τη ΝΑΜ, το Παν. Θεσσαλίας, τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, την Αρχαιολογία αλλά και το Νοσοκομείο Βόλου. Το εργασιακό καθεστώς για τους περισσότερους από τους συμβασιούχους, παραμένει θολό, οι συμβάσεις δεν παρέχουν “ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και επιπλέον πολλές φορές επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους τους υπαλλήλους”, καθώς π.χ. υπάρχουν συμβασιούχοι που κάθε τέλος του μήνα, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΤΕΒΕ, παρά το γεγονός ότι ίδιοι δεν πληρώνονται για την εργασία που παρέχουν στον κάθε δημοτικό οργανισμό ή επιχείρηση.
Οι περισσότερες συμβάσεις είναι συμβάσεις έργου με ασφάλιση στο TEBE αλλά και IKA, που αφορούν κυρίως στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδοτούνται και ακολουθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που γίνονται μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί ο OAEΔ.
Υπάρχουν επίσης δίμηνες, τετράμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται, επίσης όμως δεν προσφέρουν καμία εργασιακή “ασφάλεια” στους συμβασιούχους.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ένας τρόπος για να βάζουν κόσμο από το παράθυρο. Ειδικά στον δημόσιο τομέα δεν πρέπει να υπάρχουν stage αλλά μόνιμοι υπάλληλοι που θα απασχολούνται με πλήρες ωράριο, επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος. Ως εργαζόμενος στο ΙΚΑ Βόλου και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ο κ. Κουτσούκος συνεργάζεται με εργαζόμενους μέσω stage στις ίδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ.
«Πρόκειται για εμπόριο ελπίδας για το οποίο δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε ξεκάθαροι. Να γίνει καταγραφή από τις Δημόσιες Υπηρεσίες των ελλείψεων που υπάρχουν και να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμο προσωπικό. Δεν υπάρχει άλλη λύση» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κουτσούκος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου