ΤΟΠΙΚΑ

Με λουκέτο απειλούνται διαγνωστικά εργαστήρια στη Μαγνησία

με-λουκέτο-απειλούνται-διαγνωστικά-ε-396450

Με λουκέτο απειλούνται μικροβιολογικά – διαγνωστικά εργαστήρια στη Μαγνησία

Στα 10 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ από το 2008 έως σήμερα στα 57 μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα στη Μαγνησία. Σε συνέντευξη Τύπου στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας επισημάνθηκε ότι τα μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγωνιστικά – ακτινολογικά κέντρα είναι απλήρωτα επί 2,5 χρόνια, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώσει τις εξετάσεις του 2015 λόγω Clow Back και ζητάει και επιστροφή χρημάτων με τη σταδιακή μείωση της αποζημίωσης.

Ρεπορταζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Με λουκέτο απειλούνται τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά – ακτινολογικά κέντρα, καθώς λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν αντιδραστήρια.

Ο μικροβιολόγος κ. Φώτης Χατζηδημητρίου είπε ότι τα εργαστήρια εδώ και δυόμισι χρόνια δεν αμείβονται από το κράτος. Την ίδια στιγμή έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας, καθώς για τη διενέργεια εξετάσεων απαιτούνται αντιδραστήρια αλλά και συντήρηση στα μηχανήματα. «Κάναμε υπομονή, αλλά φτάσαμε σε οριακό σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μικροβιολογικά εργαστήρια σηκώνουν το 97% του όγκου εργασίας των εξετάσεων στη Μαγνησία. Έχουν αύξηση του όγκου εργασίας τους κατά 30-50%, ωστόσο, αυτό δεν μεταφράζεται και σε τζίρο. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα εργαστηρίου που το 2014 είχε τζίρο 164.000 ευρώ και πλήρωσε μόνο στον ΕΟΠΥΥ κρατήσεις 67.000 ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε κάθε εργαστήριο από τα 57 της Μαγνησίας, οι οφειλές ανέρχονται περί τις 100.000 – 300.000 ευρώ και συνολικά στη Μαγνησία στα 10 εκατ. ευρώ.

Για την πολιτική του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εξέτασης ζαχάρου και είπε ότι αν και κόστιζε 700 δραχμές, σήμερα είναι 2,26 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ προτείνει να κατέβει στα 0,50 ευρώ. «Σκοπός αυτής της πολιτικής είναι η εξυπηρέτηση των μονοπωλίων», κατέληξε.

Τα διαγνωστικά κέντρα

Σε οριακό σημείο λειτουργίας βρίσκονται και τα διαγωνιστικά κέντρα. Ο γιατρός κ. Γιάννης Πολύζος αναφέρθηκε στις καθηλωμένες τιμές των εξετάσεων από το 1992 και στους φόρους claw back και rebate, τονίζοντας ότι η κλιμακωτή αυθαίρετη μείωση έχει δημιουργήσει φοβερά οικονομικά προβλήματα. Όπως εξήγησε, αν ένα κέντρο έχει τζίρο 100 ευρώ, τότε το πραγματικό κέρδος που του μένει είναι μόλις 20 ευρώ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις πληρωμών, τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε τις εξετάσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015 και η πληρωμή του Μαρτίου θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Μεγάλος ασθενής ο ΕΟΠΥΥ

Μεγάλο ασθενή και γίγαντα με πήλινα πόδια χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης. Όπως εξήγησε, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχει δημιουργήσει φοβερά προβλήματα τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασφαλισμένους. «Για όλες τις δυσλειτουργίες στην υγεία ευθύνεται ο ΕΟΠΥΥ και για το ιατρικό κομμάτι και για το διοικητικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι λόγω της μη πληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και της εφαρμογής των capital controls διογκώθηκαν τα προβλήματα και πλέον παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Ιατρεία, εξήγησε, έφτασαν στο σημείο να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις προμήθειες και να μην έχουν υλικά για να εργαστούν.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ, είπε, αντιμετώπισε το εξώδικο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σαν απειλή και πέρασε στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας με μονομερή καταγγελία των συμβάσεων όσους γιατρούς κάνουν διακοπή εργασιών λόγω οικονομικής αδυναμίας. Έθιξε τους γιατρούς και ηθικά, αφού ισχυρίστηκε ότι δημιουργούν προβλήματα στους ασφαλισμένους.

«Πρόκειται για μία αήθη επίθεση από μέρους του ΕΟΠΥΥ εναντίον των 150 συμβεβλημένων γιατρών της Μαγνησίας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τόσο τον ΕΟΠΥ όσο και τους ασφαλισμένους», συμπλήρωσε.

Προς επίρρωση επικαλέστηκε τις τιμές εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες από το 1992 παραμένουν καθηλωμένες στα 10 ευρώ μεικτά. Επιπλέον τους φόρους clawback και rebate αλλά και τις περικοπές με τους ελέγχους των εξετάσεων από ιδιωτικές εταιρείες τα έξοδα των οποίων επιβαρύνουν επίσης τους ίδιους τους γιατρούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Τσάμης, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε το Δεκέμβριο του 2014 να βάλει πλαφόν στις εξετάσεις που έγιναν κατά άτομο ολόκληρο το 2014, αποφασίζοντας όχι μόνο να μην πληρώσει τις επιπλέον εξετάσεις στους γιατρούς αλλά ζητώντας τους να επιστρέψουν και χρήματα πίσω.

«Ο μεγάλος μπαταχτσής είναι ο ΕΟΠΥΥ, ενώ κατηγορεί τους γιατρούς ότι είναι απρεπείς. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζει έτσι από τη μία να εξουθενώνει τους γιατρούς και από την άλλη να τους απειλεί», συμπλήρωσε και είπε ότι αυτό είναι σουλτανική δημοκρατία.

Το οικονομικό περιβάλλον

Τα απλά ιατρεία των παθολόγων είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται σε σχέση με το 2011 κατά 60%. Αν λάβεις κανείς υπόψη του τα προαναφερόμενα, η πραγματική μείωση των εσόδων είναι μεγαλύτερη και από την μείωση της επισκεψιμότητας. Όχι μόνο λόγω των φόρων και του πλαφόν αλλά και της οικονομικής αδυναμίας των ίδιων των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην εισπράττουν τις συμμετοχές.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού είπε ότι οι γιατροί θέλουν να έχουν σύμμαχους τους ασφαλισμένους. Ωστόσο, είπε ότι «η όλη αυτή η κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο. Περιμένουμε τον ΕΟΠΥΥ να καταγγείλει πρόσωπα. Δεν δεχόμαστε παιχνίδια συλλήβδην διαπόμπευσης κατά του ιατρικού κλάδου» πρόσθεσε.

Δραματική περικοπή δαπανών

Η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία αποτρέπει από την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων. Ωστόσο, ο κ. Τσάμης είπε ότι οι δαπάνες στην Ελλάδα για την υγεία μειώθηκαν στο 4,2% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7%. Επικαλούμενος τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο κ. Τσάμης είπε ότι στην Ελλάδα το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη για την περίθαλψη ανέρχεται στα 750 ευρώ όταν σε άλλα κράτη όπως στη Γερμανία είναι ύψους 4.500 ευρώ.

«Δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να αναμορφώνουν τον προϋπολογισμό και να οδηγούν την Υγεία στη σημερινή κατάσταση. Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ είναι επιτυχία και μεγάλο βήμα καθώς όλοι οι ασφαλισμένοι είναι στο ίδιο ταμείο και έχουν ίσους όρους αντιμετώπισης για τα προβλήματα υγείας τους. Ωστόσο, είμαστε αντίθετοι στο μόρφωμα που έχει καταλήξει να είναι σήμερα», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου