ΤΟΠΙΚΑ

Καφέ κάδους παραλαμβάνουν 7.000 νοικοκυριά στο Βόλο

καφέ-κάδους-παραλαμβάνουν-7-000-νοικοκυρ-396475

Για τα οικιακά οργανικά απόβλητα, ενώ θα δημιουργηθούν τέσσερα greenspots

Καφέ κάδους για την ανακύκλωση οικιακών οργανικών αποβλήτων θα παραλάβουν περίπου 7.000 νοικοκυριά σε επίπεδο Δήμου Βόλου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν τέσσερα green spots στο Βόλο και τουλάχιστον από ένα στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες για την ανακύκλωση υλικών όπως κλαδιών, μεγάλων αντικειμένων και άλλων άχρηστων που δεν πρέπει να καταλήγουν μέσα στους πράσινους κάδους απορριμμάτων ή πίσω από αυτούς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του τοπικού σχεδιασμού του Βόλου στο πλαίσιο της υιοθέτησης ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, σήμερα, τις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αντιδημάρχων από όλη τη Θεσσαλίας για το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και για τη σύνταξη των τοπικών σχεδίων.

Οπως ανέφερε ο κ. Γανωτής, σε επίπεδο Δήμου Βόλου, έχει προκριθεί η λύση της κομποστοποίησης των απορριμμάτων, με μονάδα που θα εγκατασταθεί πιλοτικά στο χώρο του ΧΥΤΑ Βόλου. Ο μειοδότης που αναδείχθηκε να εγκαταστήσει πιλοτικά για διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών μονάδα κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ για να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα που θα υπάρχει, κλήθηκε να παρουσιαστεί έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βόλου, κατέληξε στη λύση της κομποστοποίησης για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε κομπόστ ή RDF ή και τα δύο μαζί και το υπόλειμμα που θα πηγαίνει στο ΧΥΤΑ θα είναι μόλις 15%. Η λύση εμφανίζεται και φθηνή, αφού η κατασκευή της μονάδας αναμένεται να είναι εντός του budget των 22 εκ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μπορέσει να αποφέρει έσοδα στα ταμεία, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς του RDF που είναι στη μορφή πέλλετ. Ο χώρος για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, έχει βρεθεί στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ. Η μορφή που θα πάρει θα είναι αυτή της κομποστοποίησης και απομένει η μελέτη.

Στο τοπικό σχέδιο όμως προβλέπεται πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση οικιακών οργανικών αποβλήτων, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν 7.000 νοικοκυριά, όσοι και οι καφέ κάδοι που θα διανεμηθούν.

Θα οριστούν επίσης τέσσερα green spots για τη συγκέντρωση υλικών όπως κλαδιά και υπολείμματα καλλιεργειών, μεγάλα αντικείμενα κ.α.

Σημειώνεται ότι οι Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος θα πρέπει να έχουν συντάξει μελέτες για τον τοπικό σχεδιασμό ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μέσα σε διάστημα δύο μηνών, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθούν πόροι –πιθανότατα μέσω προγράμματος Life- για την υλοποίηση των σχεδιασμών που θα κάνουν τις πόλεις πιο πράσινες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου