ΤΟΠΙΚΑ

Τα τοπικά στρατόπεδα της Ν. Δημοκρατίας

τα-τοπικά-στρατόπεδα-της-ν-δημοκρατία-851206

Ανοίγει σταδιακά η «βεντάλια» με τα στελέχη που σπεύδουν να πάρουν θέση υπέρ ενός από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους στη Νέα Δημοκρατία.

Μία πρώτη χαρτογράφηση του εσωκομματικού τοπίου της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι στο Νομό Μαγνησίας τα «σκήπτρα» κρατούν οι υποστηρικτές της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτοί άλλωστε είναι και οι πιο «ανοιχτοί» στο να δημοσιοποιήσουν την υποστήριξή τους, εκτιμώντας ότι ως «φαβορί» έχουν επιλέξει το «γερό άλογο».

Την ίδια στιγμή ωστόσο κερδίζει έδαφος και η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά στο Βόλο, με στελέχη που βρίσκονται δίπλα του να επισημαίνουν ότι οι πολίτες στη βάση του κόμματος θα εκφραστούν υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού στην κάλπη. Ερείσματα στην τοπική κοινωνία φαίνεται να έχει και ο πρώην Υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, που στη Θεσσαλία διατηρεί έναν πολύ στενό πολιτικό του φίλο, τον πρώην ΠΕΣΥάρχη Ντίνο Κόκκινο, που δουλεύει για αυτόν…

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας όλοι συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπερβούν την κόκκινη γραμμή και πέρα από προσωπικές επιλογές να διαφυλαχτεί η ενότητα και να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και οι προσωπικές κόντρες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην επόμενη μέρα.

Ποιος είναι με ποιον…

Μπορεί στις πενήντα υπογραφές που κατέθεσε με την επίσημη υποψηφιότητά της η Ντόρα Μπακογιάννη να μην περιλαμβάνεται κανένας εν ενεργεία βουλευτής, όμως ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος και μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό ήταν από τους πρώτους που συστρατεύθηκαν δίπλα στην Ντόρα. Τους συνδέει μακροχρόνια πολιτική φιλία και θεωρείται σίγουρο ότι η επιλογή του κ. Νάκου θα επηρεάσει πολλούς συναγωνιστές του στο Βόλο και τη Μαγνησία τόσο από την Αυτοδιοίκηση, όσο και από τον κομματικό μηχανισμό.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, αν και δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, προτίθεται να στηρίξει την κ. Μπακογιάννη, με την οποία συνδέονται και οικογενειακώς (έχει βαπτίσει τον μονάκριβο γιο του), ενώ υπέρ της πρώην υπουργού τάσσεται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις και ο πρώην αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καπούλας.

Ο πολιτευτής Νίκος Κοίλιας και ο Αργύρης Κοπάνας, που είναι και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στη Μαγνησία, υπέγραψαν χωρίς φόβο και πάθος υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη στις πρώτες 1.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την πρώην Υπουργό Εξωτερικών.

Με την κ. Μπακογιάννη τάσσεται και ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου, αλλά και στενοί του συνεργάτες όπως ο Βαγγέλης Γούσιος και η Κατερίνα Μπαρμπουδάκη.

Αντίθετα ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου και πρώην αντιδήμαρχος Τέλης Δουλόπουλος θεωρείται ένας από τα πρωτοπαλίκαρα του Μεσσήνιου Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είχε ακολουθήσει και στα «πέτρινα χρόνια» της Πολιτικής Άνοιξης. Αν και δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα δημοσίως, πολλοί εκτιμούν ότι με τον Αντώνη Σαμαρά θα ταχθεί τελικά και η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή, ενώ στους αμφιταλαντευόμενους συγκαταλέγουν πολλοί τον γ.γ. του ΕΚΒ Γιώργο Κίτσιο. Διατηρεί πολύ στενή πολιτική φιλία με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μανώλη, που έχει ταχθεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με τον Κώστα Πουπάκη, ευρωβουλευτή πλέον, που οι πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει «Ντόρα». Υπέρ του κ. Σαμαρά υπέγραψε και ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΣΥΔΑΣΕ κ. Μπιζάτης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γιώργος Σπηλιώπουλος υπέγραψε ανοιχτά υπέρ του πρώην Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ μαζί με τον Αρκάδα υποψήφιο φέρεται να είναι και η Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρά.

Ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Γιάννης Πρίντζος καθώς επίσης οι κ.κ. Αν. Γάτος και Π. Σούρλας, όπως λένε συνάδελφοί τους, θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, αφού πρώτα αφουγκραστούν τις προθέσεις του Γιώργου Σουφλιά. Δεν αποκλείεται λοιπόν να ταχθούν με την Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και ο πρώην αντινομάρχης Βασίλης Χατζόπουλος.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Πέτρου Μπατζιάκα, προέδρου της ΝΟΔΕ Μαγνησίας. Εκ της θέσης του επιλέγει την ουδετερότητα, αν και πολλοί εκτιμούν ότι τελικά θα «γείρει» υπέρ της κ. Μπακογιάννη, όπως και ο πολιτευτής από τον Αλμυρό Χρήστος Βούλγαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου