ΤΟΠΙΚΑ

«Τεστ αντοχών» για τους φοιτητές στο Βόλο

τεστ-αντοχών-για-τους-φοιτητές-στο-β-851206

Σε δοκιμασία των αντοχών του εισέρχεται το φοιτητικό κίνημα στο Βόλο, έχοντας συμπληρώσει τη δέκατη εβδομάδα συνεχόμενων δυναμικών κινητοποιήσεων από τις 10 Ιανουαρίου, μετά την επιστροφή δηλαδή των φοιτητών στους ακαδημαϊκούς χώρους, οπότε χτύπησε το καμπανάκι του δεύτερου γύρου αντιπαράθεσης με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δέκα εβδομάδες αναταραχής με πολυήμερες καταλήψεις των ακαδημαϊκών τμημάτων, της πρυτανείας, των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συλλαλητήρια σε εβδομαδιαία βάση και πορείες με πανό και συνθήματα στο κέντρο του Βόλου. 120 γενικές συνελεύσεις συνολικά στα τμήματα του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος από τις αρχές του έτους, με τους φοιτητές να αποφασίζουν «σύγκρουση» με τις κυβερνητικές επιλογές κρατώντας κλειστά τα Πανεπιστήμια, αλλά και τις φοιτητικές παρατάξεις να αναμετρούν τις δυνάμεις τους, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων και εκτός αυτών, επί της ουσίας των κινητοποιήσεων, τη μορφή και τη διάρκειά τους.
Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι ακολούθησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις, έβγαλαν εκτός ακαδημαϊκών τειχών τα αιτήματα των πανεπιστημιακών χώρων αρχικά απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στη συνέχεια στο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ο κίνδυνος της απώλειας της εξεταστικής παραμερίστηκε από τους φοιτητές μπροστά στους στόχους που έθεταν με τις κινητοποιήσεις. Πρόσφατα η Σύγκλητος, η οποία συνεδρίασε με καθυστέρηση δύο μηνών εξαιτίας των φοιτητικών «λουκέτων», αποφάσισε διπλή εξεταστική τον Ιούνιο για τα τμήματα που έχασαν τις εξετάσεις του Ιανουαρίου και εξεταστική μέσα στο Μάρτιο για τους επί πτυχίω φοιτητές.
Τα περιθώρια όμως στενεύουν και οι φοιτητές δείχνουν πια ότι ανησυχούν έντονα για την κάλυψη των διδακτικών κενών.
Υπό αυτό το κλίμα, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη πλέον κούραση που έχουν επιφέρει οι μαραθώνιες κινητοποιήσεις, σε πολλές από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο οι πλειοψηφίες διαμορφώθηκαν κατά των καταλήψεων, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των προηγούμενων εβδομάδων.
Τα υπό κατάληψη τμήματα άρχισαν να μειώνονται σταδιακά, όχι όμως και η διάθεση των φοιτητών να συνεχιστούν μεν οι κινητοποιήσεις, αλλά δίχως να χαθούν άλλα μαθήματα. Αυτό διαφάνηκε από το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στο Βόλο την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ικανοποιητική συμμετοχή και δυναμισμό.
Το ενδιαφέρον, πάντως, των φοιτητών φαίνεται να στρέφεται πλέον στις διδακτικές απώλειες, ώστε να είναι στο εξής οι λιγότερες δυνατές. Από την άλλη, το συντονιστικό όργανο των φοιτητών υποστηρίζει ότι τίποτε δεν έχει χαθεί και ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το ίδιο δυναμικά με το προηγούμενο διάστημα.
Μέλη του συντονιστικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρέπεμπαν στα 250 υπό κατάληψη τμήματα σε όλη την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και στην απόφαση του πανελλαδικού συντονιστικού, την περασμένη Πέμπτη, οι καταλήψεις να συνεχιστούν.
Οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων θεωρούνται καθοριστικές για τη συνέχιση των καταλήψεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που αποφασιστεί αναστολή, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν άλλες μορφές διαμαρτυρίας ενάντια στο νόμο-πλαίσιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου