ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους δύο ρισκάρουν στις επιχειρήσεις τους

ενας-στους-δύο-ρισκάρουν-στις-επιχειρ-851206

Ιδιαίτερα συγκρατημένοι είναι οι νέοι της Ελλάδος στο να πάρουν ρίσκο για την επιχείρησή τους, μιας και το 49% ρισκάρει, ενώ το 51% επιθυμεί μια πιο σίγουρη πορεία. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απότοκος παγκόσμια έρευνας για την νεανική επιχειρηματικότητα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ενώ το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 58 φοιτητές ήταν το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα που έλαβε μέρος σ’ αυτή την έρευνα.

Στην έρευνα συμμετέχουν 45 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και στόχος είναι να αναδειχθούν οι προθέσεις των φοιτητών σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ανάλογα όμως με το επίπεδο πλούτου της χώρας τους, την εκπαίδευσή τους αλλά και τον πολιτισμό τους.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν πως το 51% των Ελλήνων κρατούν μια σταθερότητα στις αποφάσεις τους και το 49% προτιμούν να ρισκάρουν με όποιο κόστος. Αναλύοντας την ερώτηση οι περισσότεροι προτίμησαν ένα κέρδος της τάξης των 1.360 ευρώ μέσα σε ένα μήνα, ενώ οι λιγότεροι επέλεξαν να κερδίσουν 1.520 ευρώ σε επόμενο μήνα.
Αυτό σημαίνει πως οι λιγότεροι παίρνουν το ρίσκο, καθώς επιθυμούν να περιμένουν ένα μήνα χωρίς να είναι σίγουροι για την διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης, αλλά ούτε και για τα τυχαία γεγονότα που μπορεί να συμβούν σ’ αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα λοιπών με τα πρώτα αποτελέσματα οι περισσότεροι λαοί δείχνουν ότι προτιμούν ένα σίγουρο κέρδος με τους λιγότερους δυνατούς κινδύνους παρά ένα μεγάλο κέρδος με πολλούς κινδύνους. Το στοιχείο αυτό φαίνεται και από τις απαντήσεις των Ελλήνων φοιτητών, που η πλειοψηφία τους απάντησε πως επιθυμεί ένα κέρδος σε ένα χρόνο, ενώ πολλοί λιγότεροι απάντησαν πως θα ήθελαν ένα κέρδος σαφώς μεγαλύτερο σε 10 χρόνια.
Η αποφυγή του ρίσκου φαίνεται περισσότερο σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Γεωργία, που εκεί οι νέοι σε ποσοστό σχεδόν 100% προτιμούν ένα κέρδος άμεσα.
Επιπροσθέτως οι Έλληνες ερωτηθέντες βρίσκονται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο μαζί με τους Γερμανούς στο θέμα της προτίμησης αποφυγής απωλειών παρά στην απόκτηση κερδών, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν να επενδύσουν, γνωρίζοντας όμως ότι οι χρηματικές επιστροφές θα είναι αναμενόμενες.
Οι διαφορές μεταξύ των ερωτηθέντων διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα, μιας και οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν να φοβούνται πολύ το ρίσκο στις επιχειρήσεις τους και προτιμούν το σίγουρο κέρδος.
Αυτή η εικόνα αναστρέφεται στις αναπτυγμένες χώρες, όπου εκεί οι νέοι δείχνουν να αποφασισμένοι να ρισκάρουν και να βγάλουν περισσότερο κέρδος.
Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία είναι η οικονομία της εκάστοτε χώρας, αλλά και η προσωπικότητα του κάθε επιχειρηματία, μιας και στα ερωτηματολόγια που έπρεπε να συμπληρώσουν οι ερωτηθέντες υπήρχαν ερωτήσεις όπως «έχετε αίσθηση ασφάλειας στην εργασία», «υπάρχει ποικιλία στο επάγγελμα», «εάν υπάρχει σεβασμός στην παράδοση» και «εάν η αποταμίευση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή».
Το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης εξέδωσε ειδικό ενημερωτικό εγχειρίδιο, αναλύοντας τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ ολοκληρωμένη η έρευνα θα δημοσιευτεί σε διακεκριμένα διεθνή περιοδικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου