ΤΟΠΙΚΑ

Βανδαλισμοί στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Βόλου

βανδαλισμοί-στο-κοινωνικό-φροντιστή-402967

Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσαν καθηγητές ~ Το κτίριο όπου στεγάζεται η κοινωνική δομή λίγο έλειψε να πλημμυρίσει

Εικόνες καταστροφής του χώρου που δημιούργησαν με μεράκι και πάνω απ’ όλα εθελοντικά, με αποκλειστικό στόχο όλοι οι μαθητές ακόμη και οι μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αντίκρισαν την Κυριακή το βράδυ, καθηγητές που διδάσκουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εθελοντής καθηγητής που διδάσκει στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, το οποίο στεγάζεται στις πρώην εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού Αρίωνα, στη συνοικία της Χιλιαδούς, ανοίγοντας την πόρτα του κτιρίου αντίκρισε την καταστροφή: χυμένα μελάνια στο πάτωμα, αναποδογυρισμένες καρέκλες και θρανία, σκόρπια καθαριστικά, βρύσες ανοιχτές να τρέχουν νερό και στο νιπτήρα πλαστικές σακούλες να έχουν φράξει την αποχέτευση.

Μία προσεκτικότερη ματιά έφθανε για να ανακαλύψει ότι επίσης έλειπε ένας εκτυπωτής, μία οθόνη Η/Υ και μία δερμάτινη πολυθρόνα.

Αμεσα κλήθηκε η Αστυνομία. Η πόρτα δεν είχε παραβιαστεί. Ούτε κάποια άλλη πιθανή είσοδος στο κτίριο. Βρέθηκε μόνο ένα παράθυρο ανοιχτό κι αυτό πάλι δεν ήταν παραβιασμένο. «Στόχος των εισβολέων ήταν να προκαλέσουν βανδαλισμούς. Πιθανότατα να πρόκειται για μία στοχευμένη ενέργεια, την οποία δεν ξέρουμε πού να αποδώσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου, κ. Αμαλία Κορδάτου. Η ίδια επεσήμανε ότι θα κατατεθεί μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ χαρακτήρισε θέμα τύχης το γεγονός ότι εκείνη την ώρα μπήκε καθηγητής μέσα στο κτίριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημιά –αν πλημμύριζε ο χώρος- θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Αυτήν την περίοδο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, λειτουργεί για την προετοιμασία των μαθητών που από το νέο σχολικό έτος θα πάνε στη γ’ λυκείου και έχουν ήδη ξεκινήσει την προγύμναση ενόψει πανελληνίων εξετάσεων. Περίπου 70 μαθητές παρακολουθούν τα θερινά μαθήματα στο φροντιστήριο, όπου έχουν μείνει επιφυλακή 15 – 20 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

Τον Αύγουστο το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου θα κλείσει για το καλοκαίρι και θα λειτουργήσει και πάλι από το Σεπτέμβριο, με τμήματα και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Τρίτος χρόνος λειτουργίας

Συνολικά 45 καθηγητές θα προσφέρουν εθελοντικά και την επόμενη σχολική χρονιά τις υπηρεσίες τους σε περίπου 160 μαθητές που έχουν κάνει εγγραφή, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι οι καθηγητές που διδάσκουν είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδιόριστοι, ορισμένοι διορισμένοι και ένας συνταξιούχος. Μέσω της συγκεκριμένης δομής αλληλεγγύης, που λειτουργεί επί δύο χρόνια, μαθητές που αδυνατούν εξαιτίας των χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων τους να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα σε κάποιο κέντρο μέσης εκπαίδευσης, έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συνυποψηφίους τους μέσα από το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να καλύψει μία κοινωνική ανάγκη: αυτή της παροχής ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Και από τον αριθμό των μαθητών που στελέχωσαν τα τμήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, φάνηκε πόσο μεγάλη ήταν αυτή η ανάγκη. Περί τους 130 μαθητές όλων των κατευθύνσεων στελέχωσαν την πρώτη χρονιά τα τμήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου. Φέτος, δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας του θεσμού, φοίτησαν 160 μαθητές, αρκετοί από τους οποίους είναι υποψήφιοι και στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα εκπαιδευτικών που με αγάπη στο συνάνθρωπο ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις γνώσεις τους στους μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Σιγά – σιγά, το εθελοντικό κίνημα άρχισε να δυναμώνει και πλέον το φροντιστήριο αριθμεί 45 εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων: φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, βιολόγους, χημικούς και οικονομολόγους.

Πρόκειται μάλιστα για καθηγητές, η εθελοντική προσφορά των οποίων δεν γνωρίζει ωράρια. Κάνουν μαθήματα ακόμη και δέκα ώρες την εβδομάδα, σε καθημερινή βάση, χωρίς να περιμένουν ούτε ευρώ αμοιβής. Η αμοιβή τους είναι η ηθική ικανοποίηση να βλέπουν τους μαθητές τους να προοδεύουν.

Τα μαθήματα που γίνονται αφορούν σε μαθητές από την α’ έως τη γ’ λυκείου. Γίνεται προετοιμασία ανά κατεύθυνση, ενώ πλέον έχουν συσταθεί και μεταλυκειακά τμήματα, για υποψηφίους που θέλουν να επαναλάβουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Οπως όμως κάθε προσπάθεια, έτσι και το Κοινωνικό Φροντιστήριο, έχει ανάγκη στήριξης. Οι καθηγητές που στελεχώνουν το κέντρο απευθύνουν έκκληση σε καθηγητές μαθηματικών να στελεχώσουν το φροντιστήριο και παράλληλα σε εκδοτικούς οίκους να παρέχουν βιβλία και βοηθήματα.

Παντού στο μπάνιο ήταν πεσμένα απορρυπαντικά

Στην αποχέτευση του νιπτήρα υπήρχε πλαστική σακούλα και μπουκάλι απορρυπαντικού, ενώ η βρύση έτρεχε

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Στο χώρο ήταν χυμένα μελάνια, με τα οποία οι καθηγητές γεμίζουν τους μαρκαδόρους

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου