ΤΟΠΙΚΑ

Αυτό το έλλειμμα είναι χειρότερο

αυτό-το-έλλειμμα-είναι-χειρότερο-851206

Μιλούσα χθες τηλεφωνικώς με παλιό συνάδελφο και φίλο που είναι εγκατεστημένος από χρόνια στις Βρυξέλλες ως ανταποκριτής. Ρωτούσα για το κλίμα έναντι της Ελλάδος. Και φυσικά δεν αναφερόμουν στο κλίμα που υπάρχει ενός των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το εξέφρασε με τον πιο εύγλωττο τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ με εκείνο το κοφτό «games over». Που αντιμετώπιζε μια χώρα σαν τα κολλημένα στο play station κακομαθημένα εφηβάκια που πρέπει να συνέρθουν και να κοιτάξουν τη δουλειά τους: «Τα παιγνίδια τέλειωσαν».
Ήθελα να μάθω ποιο είναι το κλίμα ανάμεσα στους δημοσιογράφους των άλλων χωρών για την εικόνα της Ελλάδας, αυτή που μεταφέρουν και στους αναγνώστες τους.
Ο Κώστας μου θύμισε ένα ανέκδοτο που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο».
-Θυμάσαι πώς γελούσαμε τότε εμείς όταν λέγαμε το «Αλβανός τουρίστας»; Ε, έτσι γελάνε τώρα οι συνάδελφοι μας όταν ακούγεται εδώ το πιο σύντομο ανέκδοτο της Ευρώπης: “Greek statistics”.
Ίσως μερικοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, αλλά αυτό είναι το χειρότερο έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Χειρότερο και από το οικονομικό. Είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας σε διεθνές επίπεδο.
Όταν αρχίζουν να σε παίρνουν στο ψιλό, να σε καταγράφουν ως μη σοβαρό και αναξιόπιστο, αυτό δεν το βρίσκεις μπροστά σου μόνο στις οικονομικές σου εκκρεμότητες.
Θα το βρεις μπροστά σου και στον χειρισμό των εθνικών σου θεμάτων. Από τη διαφορά με τα Σκόπια ως τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Και από τα όρια του FIR Αθηνών ως τη χαρτογράφηση της υφαλοκρηπίδας.
Τα καταφέραμε δηλαδή, με τις κουτοπονηριές μας, με το να μη λέμε την αλήθεια, να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας.
Και αυτό βεβαίως δεν λειτουργεί αρνητικά μόνο σε διεθνές επίπεδο. Διότι μετά και το διεθνές πιστοποιητικό αναξιοπιστίας του ελληνικού κράτους, ποιος μπορεί να πείσει εύκολα, στο εσωτερικό, τους πολίτες, ότι τώρα, ό,τι τους λέει η εξουσία, είναι αξιόπιστο;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου