ΤΟΠΙΚΑ

Περιορίστηκε η ελευθερία του Τύπου

περιορίστηκε-η-ελευθερία-του-τύπου-851206

Ενώ η εκλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε σε μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, η οποία “αποτελούσε επί μακρόν παράδειγμα σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου, τα δικαιώματα των δημοσιογράφων περιορίστηκαν πέρυσι “, ανακοίνωσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Επιπλέον, με βάση την παγκόσμια κατάταξη του 2009 της RSF, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στο Ισραήλ, σύμφωνα με την εδρεύουσα στο Παρίσι οργάνωση.

“Είναι δυσάρεστο να βλέπει κανείς ευρωπαϊκές δημοκρατίες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβακία να υποχωρούν σταθερά κάθε χρόνο”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ.

“Η Ευρώπη πρέπει να δώσει το παράδειγμα όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες. Πώς μπορεί κανείς να καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό εάν δεν έχει άμεμπτη συμπεριφορά στο εσωτερικό;”, αναρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής της RSF.

Στον όγδοο ετήσιο διεθνή κατάλογό της RSF για την ελευθερία του Τύπου, η Γαλλία βρέθηκε οχτώ θέσεις πίσω, στην 43η θέση, ενώ η Σλοβακία έπεσε 37 θέσεις στην 44η και η Ιταλία πέντε θέσεις φθάνοντας την 49η.

Η ελευθερία του Τύπου περιορίστηκε ακόμα περισσότερο τους τελευταίους 12 μήνες στο Ισραήλ, το οποίο υποχώρησε στον κατάλογο κατά 47 θέσεις φθάνοντας στην 93ή, πίσω από το Κουβέιτ (60ή), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (86η) και το Λίβανο (61η).

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ από την 40ή θέση που κατείχαν πέρυσι φέτος βρέθηκαν στην 20ή, κυρίως μετά την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Χώρες στις οποίες βελτιώθηκε η ελευθεροτυπία την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008 ως τις 31 Αυγούστου του 2009 είναι η Γκάνα (27η θέση), η Ουρουγουάη (29η), το Μάλι (30ή) και η Νότια Αφρική (33ή).

Οι πρώτες πέντε χώρες στον κατάλογο της RSF είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Τρεις μήνες δίνει η Τουρκία στον όμιλο Dogan

Η επιτροπή ελέγχου των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έδωσε «διορία» τριών μηνών στον όμιλο Dogan για να συμμορφωθεί με νόμο που ορίζει τον περιορισμό της ξένης ιδιοκτησίας σε τουρκικές επιχειρήσεις.
Ο όμιλος Dogan έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την τουρκική κυβέρνηση, μετά από επιβολή προστίμου-μαμούθ (ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο του επεβλήθη για φορολογικές παραβάσεις από τις τουρκικές φορολογικές αρχές.
Το γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα που φοβάται «φίμωση» της ελευθερίας του Τύπου.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε μάλιστα η απόρριψη των εγγυήσεων που είχε παράσχει ο όμιλος σε προσφυγή του κατά του προστίμου.
Η απόφαση είχε ως συνέπεια, οι φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλουν προσωρινή διαταγή απαγόρευσης στις πωλήσεις μετοχών σε τρεις από τις μονάδες του ομίλου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου