ΤΟΠΙΚΑ

Το ράλι του 23% άρχισε ~ Βάρυνε το καλάθι της νοικοκυράς

το-ράλι-του-23-άρχισε-βάρυνε-το-καλάθι-τη-404585

Με τις νέες τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, «πικρή γεύση» και σε παγωτά και ζαχαροειδή

Η… εξόρμηση σε ένα σούπερ μάρκετ έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι μέρος μιας καθημερινής ψυχοθεραπείας. Κάποτε μπορεί να ήταν ευχάριστη, τώρα πλέον είναι αρκούντως δαπανηρή. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα και μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για είδη πρώτης ανάγκης, μάλλον έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο που δεν περνάει με κανενός είδους αναλγητικό.

Διότι να περιορίσεις τις εξόδους το κάνεις, να περιορίσεις όμως με μιας τα πικάντικα σουβλάκια, το παναρισμένο κοτόπουλο, το αλάτι, όλα τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το κακάο, τα δημητριακά κομματάκι δύσκολο. Για να μην φτάσουμε σε απορρυπαντικά και μία σειρά άλλα είδη ατομικής υγιεινής που ήδη έχουν αρχίσει να «παίρνουν την ανηφόρα». Οσο για τον «ελληνικό παραδοσιακό φραπέ και το ξύδι, «συμμετέχουν» επίσης στο ράλι του 23% μαζί με τις ζύμες για σφολιάτα και τα τορτελίνια.

Ετσι δειγματοληπτικά ένα κουτάκι φραπέ 100 γρ. από 3,15 ευρώ πωλείται τουλάχιστον 3,42 ευρώ, ο καφές φίλτρου 500 γρ. από 6,20 ευρώ στα 6,90 ευρώ, μία ζύμη σφολιάτα 850 γρ. από 3,50 ευρώ πωλείται 3,80 ευρώ, τα τορτελίνια από 3,18 ευρώ στα 3,48 ευρώ, ενώ το ξύδι από 0,40 ευρώ στα 0,60 ευρώ.

Τα ίδια και στα περίπτερα. Από παγωτά μέχρι τσίχλες έχουν «πάρει» την ανηφόρα με τους περισσότερους περιπτερούχους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι περισσότερες εταιρείες προμηθειών δεν περίμεναν καν μία εβδομάδα και αμέσως άρχισαν να χρεώνουν με τις νέες τιμές.

Από 0,06 μέχρι και 0,30 οι πρώτες αυξήσεις

Οσες εταιρείες τροφοδοσίας είχαν στοκ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Βόλου μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Οι περισσότερες ωστόσο άρχισαν σιγά – σιγά να φορτώνουν ΦΠΑ και οι πρώτες ανατιμήσεις είναι γεγονός. Νέα ταμπελάκια στα ράφια, καινούργια αυτοκόλλητα στη ζάχαρη που ήδη έχει τσιμπήσει μέχρι 0,20 λεπτά, στο κακάο 0,10 λεπτά, σε διάφορα είδη γυναικείας υγιεινής που η τιμή αυξήθηκε μέχρι και 0,60 λεπτά.

Ετσι το καλάθι της νοικοκυράς αρχίζει να βαραίνει σιγά – σιγά, ενώ θα μπορούσε να είναι ακόμα και 30% φθηνότερο, σε σχέση με το γαλλικό, το αγγλικό και το ισπανικό, αν τα προϊόντα στη χώρα μας είχαν το μηδενικό ΦΠΑ της Αγγλίας ή έστω τους χαμηλότερους των άλλων κρατών.

Μια συγκριτική έρευνα τιμών που διενήργησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε 20 προϊόντα τα οποία πωλούνται σε οργανωμένες αλυσίδες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έφερε τα συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Τα είδη αυτά, τρόφιμα, απορρυπαντικά, οπωροκηπευτικά, γλυκίσματα, κρεατικά κλπ. στην Ελλάδα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ 13%, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 23%. Στην Αγγλία ο ΦΠΑ είναι 0%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, ενώ δύο είναι οι συντελεστές και στην Ισπανία 10% και 4%.

Το κόστος για τα αγαθά αυτά, που είναι αναγκαία σε μία οικογένεια, ανέρχεται στην Ελλάδα στα 52,06 ευρώ. Στην Ισπανία η αξία τους είναι 42,04 ευρώ, η Γαλλία είναι η ακριβότερη χώρα με σύνολο πληρωμής τα 57,13 ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο λογαριασμός γράφει… 56,40 ευρώ.

Ερχονται ανατιμήσεις σε παγωτά, καραμελικά ακόμη και… τσίχλες

Εκτός από τα τσιγάρα και όλα τα καπνικά είδη, σχεδόν όλα τα άλλα με πρώτα και καλύτερα είδη όπως παγωτά που είναι και σε πρώτη ζήτηση τώρα το καλοκαίρι και έχουν μεγάλη κατανάλωση, καραμελικά και τσίχλες ήδη ανατιμώνται. Σε ορισμένες μάλιστα μάρκες παγωτών η αύξηση μπορεί να φτάσει και τα 0,70 λεπτά στο ταμείο, ενώ ήδη οι εταιρείες έχουν σπεύσει να προμηθεύσουν τα περίπτερα με τις νέες τιμές ΦΠΑ.

«Δευτέρα εφαρμόστηκε ο νέος ΦΠΑ, την Τρίτη παραλάβαμε νέα προϊόντα με την αύξηση του ΦΠΑ υπολογισμένη. Εμείς όμως δεν είναι δυνατόν να πουλήσουμε ούτε όσο πουλούσαμε αλλά και ούτε να αυξήσουμε την τιμή ενός παγωτού μέχρι και 0,70 λεπτά. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή διότι ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να επιβαρυνθεί πολύ, ούτε εμείς φυσικά να απορροφήσουμε όλη την αύξηση», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιπτερούχος στην οδό Ιάσονος που προβλέπει ότι μαζί με όλα τα άλλα η νέα αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου